Moje sladké tajemství

Za těmi nejkrásnějšími výhledy

Počasí v září přímo vybízí k tomu vyrazit na vyvýšená místa a pokochat se těmi nejkrásnějšími výhledy. V Čechách a na Moravě je více než 600 míst s rozhlednami a vyhlídkami, jež vám doslova vyrazí dech. Tak vzhůru do nevšedních výšin!

Nejstarší rozhledna s bohatou historií (Rozhledna Štěpánka v Jizerských horách)

Novogotická rozhledna Štěpánka stojí na vrcholu Hvězda a je vůbec nejstarší rozhlednou v Jizerských horách. Dostanete se k ní pěšky po turistických stezkách z Tanvaldu, Kořenova a Příchovic, autem lze dojet až k chatě Hvězda asi 300 m pod vrcholem.

Výhled z ní je opravdu krásný – za pěkného počasí můžete spatřit Krkonoše, Jizerské hory, ale i Zvičinu, Mužský, Bezděz a Lužické hory. O Štěpánce se vypráví pověst, podle níž kníže Rohan stavbu zastavil na varování cikánky, která mu předpověděla, že zemře brzy po dokončení věže.

Roku 1892 byla rozhledna dokončena a kníže Rohan skutečně zemřel. Poblíž Štěpánky stojí trosky kamenného válečného kříže, který byl vztyčen v roce 1944 jako připomínka zde padlých nacistických vojáků.

Krásný výhled na Prahu a úžasná historie (Staroměstská mostecká věž v Praze)

Pokud jste během své návštěvy Prahy ještě nikdy nezavítali na Staroměstskou mosteckou věž, rozhodně byste to měli napravit. Věž patří k nejpůsobivějším gotickým dílům na světě a ohromí vás nejen svým vzhledem, ale i výhledem, který se vám z ní naskytne.

Za nezapomenutelným výhledem musíte vystoupat na ochoz po 138 schodech. Výstavba byla započata záhy po položení základního kamene Karlova mostu v roce 1357 a spolu s mostem ji nechal vybudovat podle návrhu Petra Parléře císař Karel IV.

Brána do Starého Města pražského byla koncipována zároveň jako symbolický vítězný oblouk, kterým procházeli čeští králové na své korunovační cestě městem do Chrámu sv. Víta na Pražském hradě.

Úžasná vyhlídka na město Štramberk a okolí (Štramberská Trúba ve Slezsku)

Vydáte-li se na výlet do města Štramberk, rozhodně nepřehlédnete jeho dominantu – zříceninu hradu Strallenberg s válcovou věží zvanou Trúba, ležící na skalnatém vrcholu tzv. Zámeckého kopce.

Hradní věž Trúba, 40 m vysoká, je přístupná po tříramenném dřevěném schodišti až na vysunutý dřevěný vyhlídkový ochoz, z něhož se návštěvníkům naskytne nádherný pohled na městečko Štramberk s náměstím pod hradem, vrcholy Kotouč a Bílá hora, na masiv Beskyd, Starojický kopec s hradem a Moravskou bránu.

Při cestě po schodišti zhlédněte expozici „Cesta do paměti Štramberské Trúby“. V areálu hradu využijte posezení a občerstvení v turistické chatě Dr. Hrstky, kde si můžete koupit nějaký suvenýr.

Nejzápadněji položená rozhledna (Rozhledna Háj v západočeské Aši)

Nejen milovníky dechberoucích výhledů, ale také architektury, potěší návštěva rozhledny Háj u Aše. Jedna z našich nejmohutnějších vyhlídkových staveb je nejzápadněji položenou rozhlednou v Česku.

Majestátní 34 metrů vysoká rozhledna byla postavena v letech 1902–1904 podle návrhu architekta Wilhelma Kreise. Stavbu pojmenovali po říšském kancléři Ottovi von Bismarckovi, jehož jméno nesla do roku 1918.

Ze čtyř pater rozhledny, kam vede 122 schodů, uvidíte ale také krásy Karlovarského kraje a přilehlé části Německa – Krušné hory s Klínovcem, Doupovské hory, Český les, Kapellenberg s rozhlednou, Zelenou horu s televizní věží, Dyleň s věží, Slavkovský les i Německé Smrčiny s horou Schneeberg.

Dohlédnete až na Nízké Alpy v Rakousku (Rozhledna Praděd v Jeseníkách)

Během toulek po Jeseníkách byste neměli vynechat návštěvu nejvyšší hory Moravy – Pradědu, na jehož vrcholku stojí televizní vysílač s restaurací a rozhlednou.  Stála zde původně kamenná rozhledna z let 1903–1912.

Věž byla postavena v romantickém duchu starého gotického hradu. Po druhé světové válce chátrala a zřítila se. S rozmachem televizního vysílání na vrcholu vyrostla dřevěná konstrukce s vysílačem.

Z vyhlídky ve výšce 80 m je za dobrého počasí krásný rozhled na Lysou horu, Sněžku a Radhošť. Při velmi dobré viditelnosti můžete zahlédnout Vysoké Tatry a Malou Fatru na Slovensku a Nízké Alpy v Rakousku. Vydat se sem můžete pěšky i na kole.

Novodobý klenot valašské krajiny (Jurkovičova rozhledna ve Zlínském kraji)

Unikátní Jurkovičova rozhledna byla postavena na Karlově kopci v Rožnově pod Radhoštěm v roce 2011 podle plánů architekta Dušana Jurkoviče z roku 1896. Výška rozhledny je 32 metrů, přičemž nejvyšší vyhlídková plošina je ve výšce 19 metrů.

Na stavbě je dobře vidět umění tehdejších mistrů klempířů, kovářů a tesařů. Je až s podivem, co byli řemeslníci schopni vytvořit ručně za použití starých, dnes již nepoužívaných postupů. Na stavbu rozhledny padlo 200 metrů krychlových kulatiny a barevné řešení odpovídá Jurkovičovým stavbám na Pustevnách.

Z rozhledny se naskýtá výhled například na západní část obce Hutisko-Solanec, obec Vigantice, centrum Rožnova, Rožnovské brázdy, městský park nebo část Horních Pasek.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden