Můj čas na kafíčko

Za tulipány a větrnými mlýny

Nizozemská verze Benátek je typickým městem pracovitých Holanďanů: barevným, živým a s osobitou atmosférou. Vodní kanály, překlenuté můstky, ukazují na hlavní způsoby dopravy, lodě a kola, které městu zcela vládnou.

Bez projížďky po kanálech (zvaných grachty, vyslov: chrachty), kterými se dostanete úplně všude, jako byste nebyli v Amsterdamu! Vynechat nesmíte starý Královský palác na náměstí Dam a jeho honosné komnaty; základy paláce stojí z důvodu mokrého podloží na 13 659 smrkových kůlech.

Vidět musíte i nedaleký gotický kostel Nieuwe Kerk, kde se odehrává korunovace nizozemských králů. Na vodním kanálu Singel najdete květinový trh, kde nekvetou zdaleka jen tulipány.

Chcete-li si dovézt na zahrádku něco krásného a u nás nevídaného, zde si můžete vybrat ze stovek druhů cibulek a semen. Tulipány, narcisy, amarylisy, petúnie a další květiny, až oči přecházejí.

Za starými mistry

Od barev v truhlících vás slavné amsterdamské galerie přenesou k barvám na plátně, a to převážně slavné školy holandské renesance. Proslulé Rijksmuseum neoslňuje zdaleka jen slavnou Noční hlídkou Rembrandta van Rijna, sbírku renesančních mistrů nelze za den ani ukoukat!

A nedosti na tom, nedaleko je Van Gogh Museum, které vlastní největší sbírku obrazů tohoto labilního génia. K zamyšlení je návštěva nenápadného domu na kanálu Prinsergracht, kde se za války dva roky skrývala rodina Anne Frankové.

Na náměstí Nieuwmarkt najdete krásné štítové domy amsterdamské kupecké honorace ve stylu osobité nizozemské gotiky a renesance, ale hlavně malebný věžičkovitý „hrádek“ Waag z 15. století, který sloužil jako vážnice, ale později také jako vězení a popraviště.

Dům pro jeptišky

V Amsterdamu vynalezli už na konci středověku sociální služby, což je vidět v uličce Nes, jejíž historické domy vznikly jako chudobince, např. Begijnhof, útulek pro bekyně, jeptišky, které vzdělávaly chudé a pečovaly o nemocné výměnou za byt a stravu. Ale protože Amsterdam byl vždy městem obchodu, najdete tu i staré budovy někdejších koloniálních gigantů, např.

Oost-Indisch Huis, sídlo mocné Východoindické společnosti, kde se skladovalo hedvábí, porcelán a vzácné koření. Měla vlastní loďstvo i vlastní armádu! Po obou stranách toku řeky Amstel ční opevněné věže Montelbaanstoren a Schreierstoren, obě z 15. stol., jež střežily město od moře.

Neřesti na Amstelu

Kdysi se o tom jen šeptalo, ale dnes je to slavná lokalita: Čtvrť červených luceren v centru Amsterdamu. Město bylo odpradávna díky obchodu centrem námořnických hospod, a tudíž i prostituce, která zdárně přežila dodnes.

Pro uličky této čtvrti jsou typické výlohy, kde kněžky lásky lákají k návštěvě, a dlužno dodat, že díky zdravotní péči už nejde o riskantní zážitek. Dalším lákadlem jsou coffeeshopy, kavárny s produkty z marihuany. Můžete si tu dát dortíky, koláčky, dýmku nebo jointa.

I když boom těchto podniků už není takový jako kdysi a leckde jsou přístupné jen na „pas“ pro místní, stále je hodně kaváren, kde se turista může blaze omámit neboli zkouřit. Personál vám s dávkováním ochotně poradí podle toho, zda jste sváteční čadiči, či zkušení konzumenti. Jste-li hodně zmatení, policie vás nasměruje k vašemu hotelu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden