Moje šťastná hvězda

Zimní péče o suchou pokožku

Zasněžená krajina a mráz šlehající do tváře mohou sice na první pohled působit poněkud romanticky, avšak naše pokožka si to rozhodně nemyslí.


Pleť pak není jen suchá a citlivá, ale ztrácí také elasticitu a předčasně stárne. Dopřejte jí proto péči, kterou si skutečně zaslouží.


Co naše pleť potřebuje?


Jsou to hlavně vitaminy a antioxidanty.

Vitamin C je důležitý pro tvorbu kolagenu, vitamin E je zase velice silným antioxidantem, i vitamin A bojuje proti škodlivinám a volným radikálům.

Samozřejmě nesmíme zapomínat ani na zinek, který udržuje pleť zdravou.


Jaké vybírat produkty?


Co se týče krémů, vybírejte ty hutnější, které vás ochrání nejen před mrazem, ale i před sluncem. Pokud si myslíte, že sluneční svit je v tomto období slabý, jste na omylu. I v zimě se chraňte krémy, které mají alespoň ochranný faktor 15. Důležitá je pochopitelně i hydratace.


Nebojte se v tomto případě sáhnout i po mastnějších produktech, které budou pleť v průběhu dne vyživovat. Ta totiž v tomto období ztrácí svou přirozenou vlhkost, kterou je nutné pokožce dodávat. Určitě sáhněte i po výživných olejích, nejúčinnější je arganový, avokádový a mandlový. Ty jsou nejlepší.


Vyzkoušejte napařování obličeje


Na suchou a citlivou pleť se doporučují i bylinné napářky. Do horké vody stačí jen přidat kontryhel, violku vonnou nebo petržel a nechat bylinky 10–15 minut dělat svou práci. Samozřejmě, aby pleť netrpěla, je důležité ji také pravidelně čistit.


Na to se zase hodí šalvěj lékařská, kombinace kopřivy a rozmarýnu, či fenyklu, kopřivy a lipového květu. Ženy v období menopauzy by měly sázet na červený jetel, černý bez a pampelišku.


Udělejte si doma masku


Vše byste jednou týdně měla doplnit také výživnou maskou. Vyzkoušet jich můžete nepřeberné množství. Pro zimní měsíce se ale nejvíce hodí  avokádová, banánová a jablečná. Banán a avokádo stačí jen rozmačkat a přidat lžíci bílého jogurtu a  medu.


Jablko zase nastrouhejte a postupujte stejně. Avokádo nechte působit 15 minut, banán 20 minut a jablko jen 10 minut. Účinný je i med smíchaný s tučným tvarohem, ten pak můžete nechat na obličeji celých 30 minut a vaše pleť bude po celou zimu bez jediné chybičky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden