Můj čas na kafíčko

5 důvodů, proč mlčí

Nesvěřuje se vám, nad otázkami jen mávne rukou a většinu času rád mlčí?

My ženy jsme upovídanější než pánové. Muži méně komunikují z následujících důvodů, které vás nemusí zneklidňovat. Co když s vámi partner ale skutečně nemluví?

Máte pocit, že je partner neustále ve svém světě, a když mu něco říkáte, dočkáte se minimální reakce? Je-li to takto odjakživa, buďte v klidu. Muži fungují jinak než ženy.

Existují  studie, které zkoumají, kolik toho za den namluvíme my a kolik oni. Často se uváděl údaj, že žena za den namluví až 20 tisíc slov, ale muž pouze 7 tisíc.

1. Neumí rozebírat své pocity

Většina rozchodů má příčinu právě v nedostatečné komunikaci a z ní plynoucích omylů, nejasností a nedorozumění. Spousta mužů má špatné komunikační schopnosti, zvlášť když mají hovořit o emocích a osobních pocitech.

Nemluví váš muž o tom, jak se cítí, a o věcech týkajících se vašeho vztahu, dětí nebo toho, po čem touží? Je možné, že to prostě neumí. Nejspíš si to takhle nese z dětství, dost možná to mají jeho rodiče podobné.

Pak stojí za úvahu, zda by na sobě v daném směru neměl zapracovat. Naučit se o těchto věcech mluvit, protože právě komunikace je jeden z nejdůležitějších vztahových pilířů.

Má ústa jako na zámek? Zjistěte příčinu.

2. Nechce vám přidělávat starosti

Muž má v sobě zakódováno, že ženu je třeba chránit a udržovat v bezpečí. Takže když s vámi nechce rozebírat své problémy, není to proto, že by vás podceňoval, že to nepochopíte, ale proto, že vám nechce přidělávat vrásky. Je to vlastně hezké, jen je potřeba dávat pozor, aby to partner nepřeháněl.

Když se starosti kupí, tak i ten největší ochranář potřebuje podporu a porozumění. Vědět, že na to není sám, aby se v tom trápení neutopil. Proto na něj netlačte s každou drobností, ale když víte, že toho je na něj opravdu moc, nenechte se odbýt.

3. Právě teď nechce řešit nic

Chlapi neradi řeší něco, co pro ně v tu chvíli není zrovna důležité, a šetří energii na důležitější debaty. Ptáte se ho, co by si přál k narozeninám nebo k Vánocům nebo kam by jel rád příští rok na dovolenou, ale on mlčí.

Případně pokrčí rameny, mávne rukou nebo řekne, že na to je spousta času, tak proč se ptáte zrovna teď? Nerozčilujte se a netlačte na něj, jeho mužský mozek prostě vyhodnotil, že tahle otázka pro něj není v tuto chvíli prioritou.

Možná je před víkendem a on prostě přemýšlí, jak využít blížící se volno nebo jak opravit něco v autě. A ruku na srdce, my ženy občas pitváme věci, které se mužům zdají jako ze vzdálené budoucnosti.

4. Problém chce zvládnout sám

Chcete detailně probrat ty podivné zvuky, které začala vydávat vaše pračka, nebo si chcete povídat o jeho kamarádovi, který má doma problémy s manželkou, ale váš partner se na to moc netváří a odpovídá: „Nevím!“ Neberte si to osobně.

Klidně by vám mohl o opravě motoru pračky povídat hodinu, ale vyhodnotil, že lepší bude zítra ráno rovnou zavolat opraváři. A to zvládne zařídit sám, tak proč by to s vámi měl rozebírat. A že to kamarádovi doma skřípe? Radost z toho nemá, ale on ani vy s tím nic neuděláte, tak nač nějaké řeči.

5. Už ho nebavíte

Tohle je horší než divoké hádky a je to jediný důvod jeho mlčení, který znamená velký vztahový problém, vlastně téměř rozchod. Byly doby, kdy jste si spolu dlouze povídali a on poslouchal, co mu říkáte, ptal se na vaše názory, a náhle stále mlčí jako morous?

Tato situace bohužel nevěstí vůbec nic dobrého. Je to totiž jedna ze známek toho, že mu na vás už nezáleží. Když mu už nestojíte za to, aby vás vnímal, když se mu snažíte vysvětlit, co máte na srdci, není už dál na čem stavět. Je to totiž jedna ze známek toho, že mu na vás už nezáleží…

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden