Můj čas na kafíčko

5 způsobů, jak uzdravit váš vztah

Hádáte se spolu v poslední době čím dál víc? Co dokáže změnit vztah s vaším miláčkem?

Vyberte si: Buď podlehnete svým emocím, předvedete svůj nejlepší urážlivý proslov v životě a ukážete, jaká krutá harpyje ve vás dřímá. Nebo se nadechnete a zastavíte, abyste vzápětí nelitovala, k jaké nepředloženosti jste se nechala strhnout.

1 Zastavte uragán uvnitř sebe

Jestliže se v hádce s partnerem vyzbrojíte nenávistí, vysaje to nejlepší z vás. Pak nejste schopna kontrolovat své emoce a činy, tyto emoce a činy ovládnou vás! V tu chvíli zapomínáte, že ničíte člověka, kterého tolik milujete.

A ničíte i sebe, protože svého projevu budete litovat, bude vás mrzet, bolet a deptat – mnohem víc, než kdybyste mlčela. Pokud chcete ve vztahu něco změnit, nepoužívejte k tomu proto žádné negace a nenávist.

Raději se z nebezpečné konverzace odpojte a poodejděte na chvíli stranou. Zlo ve vás se takříkajíc vypaří. A vznikne důvod se beze slov obejmout, neboť to je přece důvod, proč s tím druhým jste.

Nahlédnutí pravdě do očí někdy i bolí.

2 Kdo z vás ztratí víc?

Proč vlastně partnera tolik podezíráte? Opravdu je tak špatný jako ten předchozí a nezaslouží si vaši důvěru? Přehrajte si zpětně strachy, které jste v minulosti měla, a dojde vám, kolik příležitostí ke spokojenosti jste zabila jen proto, že jste se zbytečně bála.

Druhému byste měla důvěřovat, protože bez důvěry vztah nevybudujete. A pokud se bojíte, že vás druhý zklame, vezměte to tak, že vy ztratíte pouze člověka, který vás nemiloval, ale on ztratí člověka, který ho miloval.

Spousta lidí ruinuje svůj vztah jen kvůli obavám z budoucna. Přitom i kdyby je nakrásně v budoucnu čekalo zklamání, o to větší je přece důvod užívat si přítomný okamžik.

3 Je lepší pravda, či lež?

Spousta partnerů si není schopna říct do očí pravdu. Neumějí si na rovinu sdělit, co přesně ve vztahu chtějí nebo proč s druhým už nepočítají. Okrádají tak o drahocenný čas nejen druhého, ale v prvé řadě sebe.

I když je to bolestivé, vždycky je lepší upřímný konec s bolestí než neupřímná bolest bez konce. Po dlouhodobém vztahu se neříká lehce: Promiň, už s tebou nepočítám. Nicméně je to fér. Pravda je ve vztahu vždycky lepší než lež.

Říci pravdu je jediný způsob, jak budovat vztah. Nejen k tomu druhému, ale především sama k sobě. Vždyť jak si někdo může vážit sám sebe a do budoucna na sebe v jakémkoli ohledu spoléhat, jestliže nedokáže zvládnout říct skutečnou pravdu?

4 Útěkáři a zůstávači

K problémům ve vztahu existují dva mezní přístupy: Buď utečete, nebo zůstanete. Útěkáři utíkají od všeho, co vyžaduje nějakou námahu či řešení. Utéct od problému je snadné, ale tím problém nevyřešíte, ale ponesete si ho s sebou.

Protože problém je neschopnost nebo neochota se na něj zaměřit a řešit jej. De facto sami útěkáři jsou nositelem toho problému. Nenaslouchají a nic neřeší, protože je to přílišná dřina. Zato zůstávači umí ve vztahu budovat vytrvalost, odolnost a růst.

Umí podporovat, naslouchat a chtějí řešit problémy. Ve špatném vztahu však nemají s kým. Dokážou lépe zvládat vzestupy, pády a stavět se k problémům konstruktivně čelem. Dokážou na všem najít něco dobrého. I na odchodu…

5 Chtít sama nestačí

Některé problémy ve vztahu vyřešit nejdou, pokud jste na ně sama. A sama vztah nikdy nezachráníte ani nevybudujete. Není snadné uvědomit si, že za problémy, které si často nosíte do vztahu ze své minulosti, váš partner nemůže.

Rozhlédněte se kolem sebe: jakmile přesunete svou pozornost z lidí, kteří vás zraňují, na lidi, kteří vám pomáhají, uvidíte ty správné opory, které v těžké chvíli stojí při vás, a ne proti vám.

Naučte se vážit si jich, děkovat jim, a jak i slušnost velí, vracet jim jejich podporu. Takto dokážete také vybudovat vztah, se kterým pak nikdo zvenčí neotřese. Ani vy sama! I lvici je jedno, kdo stojí před ní, když ví, kdo stojí za ní!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden