Třený beránek je prostě klasika. Je jednoduchý, rychlý, s chutí, kterou si budete dlouho pamatovat
Ingredience
150 g krupicového cukru, 100 g másla, 150 g polohrubé mouky, 3 vejce, špetka soli, strouhanka na vysypání
Postup
Formu vymažeme trochou rozpuštěného másla a vysypeme ji strouhankou. Zbylé máslo utřeme s cukrem až do pěny, do ní zapracujeme vejce a nakonec přimícháme mouku. Těsto nalijeme do formy a dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 25 až 30 minut. Beránka vyklopíme až po vychladnutí, posypeme ho moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Nepatří mezi tradiční, ale pozornost si rozhodně zaslouží Ingredience 240 g cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g másla, 300 g hrubé mouky, strouhaný kokos, 7 vajec, ½ lžičky citronové kůry, citronová šťáva, strouhanka Postup Žloutky třeme s polovinou cukru do pěny. Přidáme vanilkový ...
Nepatří mezi tradiční, ale pozornost si rozhodně zaslouží Ingredience 240 g cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g másla, 300 g hrubé mouky, strouhaný kokos, 7 vajec, ½ lžičky citronové kůry, citronová šťáva, strouhanka Postup Žloutky třeme s polovinou cukru do pěny. Přidáme vanilkový ...
Jidáše jsou prý podle tradic klíčem k našemu pevnému zdraví Ingredience 500 g polohrubé mouky, 15 g droždí, 125 ml vlažného mléka, 60 g másla, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce rumu, 1 žloutek, 1 vejce na potření, tekutý med, sůl Postup Do ...
Jidáše jsou prý podle tradic klíčem k našemu pevnému zdraví Ingredience 500 g polohrubé mouky, 15 g droždí, 125 ml vlažného mléka, 60 g másla, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce rumu, 1 žloutek, 1 vejce na potření, tekutý med, sůl Postup Do ...
Jaké by to byly Velikonoce bez pořádného masa Ingredience 4 jehněčí kolínka, 2 cibule, 50 g másla, 6 stroužků česneku, 10 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 6 dcl červeného vína, 4 snítky rozmarýnu, 1,5 l drůbežího vývaru, sůl, pepř Postup Kolena nařízneme a prošpikujeme česnekem. ...
Jaké by to byly Velikonoce bez pořádného masa Ingredience 4 jehněčí kolínka, 2 cibule, 50 g másla, 6 stroužků česneku, 10 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 6 dcl červeného vína, 4 snítky rozmarýnu, 1,5 l drůbežího vývaru, sůl, pepř Postup Kolena nařízneme a prošpikujeme česnekem. ...
Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá. Velikonoční mazanec Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička ...
Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá. Velikonoční mazanec Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička ...
Také si užíváte pocit štěstí, když rozbalujete dárky, kde na vás čeká překvapení? Potěšte takhle i své chuťové buňky. Jednou se vám na jazyku po rozkousnutí rozplyne omamná chuť vynikající čokolády nebo chutného sýra s masem. Bábovička s čokoládovou perlou Suroviny: 2 vejce, 2 ...
Také si užíváte pocit štěstí, když rozbalujete dárky, kde na vás čeká překvapení? Potěšte takhle i své chuťové buňky. Jednou se vám na jazyku po rozkousnutí rozplyne omamná chuť vynikající čokolády nebo chutného sýra s masem. Bábovička s čokoládovou perlou Suroviny: 2 vejce, 2 ...
Snad už máme před sebou poslední chladné dny. Proto se rozloučíme se zimou ve velkém stylu. Zkuste teplé nápoje, které vám osladí i okoření život. Exotická sangrie s pomerančovou šťávou Přísady na 4 hrnky:3 pomeranče, 2 jablka, 2 citrony, 2 badyány, 2 skořicové tyčinky, 1 kostka ...
Snad už máme před sebou poslední chladné dny. Proto se rozloučíme se zimou ve velkém stylu. Zkuste teplé nápoje, které vám osladí i okoření život. Exotická sangrie s pomerančovou šťávou Přísady na 4 hrnky:3 pomeranče, 2 jablka, 2 citrony, 2 badyány, 2 skořicové tyčinky, 1 kostka ...
Exotika s kuřecím masem v české kuchyni Tato indická směs jistě zaujme dospělé jedlíky, pro malé děti však tento pikantní pokrm není příliš vhodný. Suroviny: 1 balení indické kuřecí pánve DZ Klatovy, ananas (čerstvý nebo kompotovaný) nakrájený na kostičky, 3 chilli papričky, ...
Exotika s kuřecím masem v české kuchyni Tato indická směs jistě zaujme dospělé jedlíky, pro malé děti však tento pikantní pokrm není příliš vhodný. Suroviny: 1 balení indické kuřecí pánve DZ Klatovy, ananas (čerstvý nebo kompotovaný) nakrájený na kostičky, 3 chilli papričky, ...
Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte. Kachna na jablkách Suroviny na 4 porce: 1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 ...
Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte. Kachna na jablkách Suroviny na 4 porce: 1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 ...
Nejen ovoce a zelenina, k typickým plodům podzimu patří i slaďoučké rudé šípky plné vitaminu C. Připravte si z nich na zimu výborný sirup pro podporu imunity. Potřebujete: ✿ 1 kg šípků✿ 1,5 l vody✿ 1,5 kg cukru✿ 1 pomeranč✿ 1 citron✿ 5 lžic medu 1. Šípky důkladně omyjte, pak je ...
Nejen ovoce a zelenina, k typickým plodům podzimu patří i slaďoučké rudé šípky plné vitaminu C. Připravte si z nich na zimu výborný sirup pro podporu imunity. Potřebujete: ✿ 1 kg šípků✿ 1,5 l vody✿ 1,5 kg cukru✿ 1 pomeranč✿ 1 citron✿ 5 lžic medu 1. Šípky důkladně omyjte, pak je ...
Ačkoli tomu možná nevěříte, koláč je skutečně výborný a chutná dospělým i dětem.Na korpus:špetka soli 120 g másla 50 ml vody180 g hladké mouky 20 g třtinového cukruNa náplň:400 g dýňového pyré 3 vejce 1 lžička mleté skořice 2 ks hřebíčku 120 ml smetany ke šlehání 100 g ...
Ačkoli tomu možná nevěříte, koláč je skutečně výborný a chutná dospělým i dětem.Na korpus:špetka soli 120 g másla 50 ml vody180 g hladké mouky 20 g třtinového cukruNa náplň:400 g dýňového pyré 3 vejce 1 lžička mleté skořice 2 ks hřebíčku 120 ml smetany ke šlehání 100 g ...
Mleté maso milují snad úplně všichni a roláda není ani pracná. Ingredience: na 4 porce ● 1 kg mletého vepřového masa● 1,5 dl kondenzovaného mléka● 2 lžíce oleje● 1 lžička soli● 1/2 lžíce koření na mleté maso Náplň: ● 300 g šunky● 7 vajec● 2 lžíce oleje● 2 lžíce ...
Mleté maso milují snad úplně všichni a roláda není ani pracná. Ingredience: na 4 porce ● 1 kg mletého vepřového masa● 1,5 dl kondenzovaného mléka● 2 lžíce oleje● 1 lžička soli● 1/2 lžíce koření na mleté maso Náplň: ● 300 g šunky● 7 vajec● 2 lžíce oleje● 2 lžíce ...
Suroviny: 1 kg hovězího masa 5 cibulí 200 g čerstvých hub 2 lžíce sádla 3 lžíce hladké mouky 3 lžíce rajčatového protlaku 3 stroužky česneku 2 lžičky kmínu sladká paprika sůl pepř Postup: Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a přidejte do něj nakrájenou cibuli. Tu na středním plameni ...
Suroviny: 1 kg hovězího masa 5 cibulí 200 g čerstvých hub 2 lžíce sádla 3 lžíce hladké mouky 3 lžíce rajčatového protlaku 3 stroužky česneku 2 lžičky kmínu sladká paprika sůl pepř Postup: Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a přidejte do něj nakrájenou cibuli. Tu na středním plameni ...
Jablka patří také ke klasickým podzimním plodům. Dají se zpracovat na kompoty, mošty, calvados… nebo jako výborný džem. Potřebujete: ✿ 2 kg jablek✿ 1 kg cukru✿ 6 hřebíčků✿ 1 vanilkový lusk✿ 1 celou skořici✿ 1 sáček ovocného pektinu 1. Jablka omyjte a rozdělte na dvě stejné ...
Jablka patří také ke klasickým podzimním plodům. Dají se zpracovat na kompoty, mošty, calvados… nebo jako výborný džem. Potřebujete: ✿ 2 kg jablek✿ 1 kg cukru✿ 6 hřebíčků✿ 1 vanilkový lusk✿ 1 celou skořici✿ 1 sáček ovocného pektinu 1. Jablka omyjte a rozdělte na dvě stejné ...
Dýňová polévka zahřeje i zasytí. A to je během chladných večerů to nejlepší. Suroviny:1 větší dýně hokaido1 polévková lžíce kari koření1 velká cibuleolivový olej na restování200 ml smetany ke šlehánízakysaná smetana na ozdobusůl, pepřčerstvá bylinka na ozdobuPostup:Dýni si ...
Dýňová polévka zahřeje i zasytí. A to je během chladných večerů to nejlepší. Suroviny:1 větší dýně hokaido1 polévková lžíce kari koření1 velká cibuleolivový olej na restování200 ml smetany ke šlehánízakysaná smetana na ozdobusůl, pepřčerstvá bylinka na ozdobuPostup:Dýni si ...
Tenhle džem ze zralých hrušek ozvláštněný lahodnou chutí karamelu si prostě zamilujete. Potřebujete: ✿ 1 g hrušek✿ 300 g cukru✿ 1 sáček ovocného pektinu✿ 300 ml hruškového moštu nebo džusu✿ 2 citrony 1. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a i se slupkou nakrájejte je na malé ...
Tenhle džem ze zralých hrušek ozvláštněný lahodnou chutí karamelu si prostě zamilujete. Potřebujete: ✿ 1 g hrušek✿ 300 g cukru✿ 1 sáček ovocného pektinu✿ 300 ml hruškového moštu nebo džusu✿ 2 citrony 1. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a i se slupkou nakrájejte je na malé ...
O pavoučím hedvábí, což je proteinové vlákno z výměšků pavouků rodu Argiope a Nephila, se jako o materiálu budoucnosti hovoří již dlouho. Zhotovení textilie z něj je však extrémně nákladné a zdlouhavé
Na světě jich najdeme stovky, hoří na povrchu i pod ním, mnohdy už tisíce let. Většinou je pohání podzemní uhlí, plyny či ropa, ale ne všude je to tak jednoduché. Pro některé věčné ohně nemá vysvětlen
Johann Strauss a Josef Lanner jsou každý jiný. Johann je melancholik se sklonem ke smutným náladám, zatímco Josef se rád baví ve společnosti. Možná právě proto se skvěle doplňují a orchestru se daří. Johann Strauss starší (1804–1849) doplní v roce 1819 trio houslisty Josefa Lannera (1801–1843). Dá se říci, že spolu s bratry Karlem a Janem Drahánkovými tvoří
Pořád jsem si to nechtěla připustit a jakoukoli pomoc odmítala, ale teď už nemohu dál. Moje nezlomná hrdost se mi málem vymstila. Vždycky jsem byla přesvědčená o tom, že se dokážu o sebe postarat. Celý život jsem na tom poctivě pracovala. Nikdy jsem nelenošila. Dovedla jsem se postarat o domácnost, pět dětí, manžela i hospodářství. Jeden čas jsem měla u sebe
Existuje spousta prostředků, které kynutí pomohou či nakypří těsto. Někdy jsme ovšem na rozpacích, jaký vybrat. Použít můžeme prášek do pečiva, jedlou sodu, vinný kámen nebo droždí, a to jak sušené, tak čerstvé. Droždí Potřebujeme je do všech kynutých těst. V těch nám různé kypřicí prášky moc nepomohou. Droždí totiž zachovává v kynutých těstech šťavnatost a jemnost,
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
S podtitulem pocta Marii Terezii a pevnosti samotné připomíná akce založení pevnosti Terezín 10. října 1780. Již tradičně jsou situovány především do období 18. století. Jejich cílem je připomenout jedinečnou terezínskou pevnost a události, která předcházeli její výstavbě. Jde o jedny z největších slavností zaměřených na toto období v Evropě. Každoročně je navštěvují z Čech,
Terasa U Prince disponuje jedním z 15. nejkrásnějších výhledů na celém světě. Pražský klenot na Staroměstském náměstí prolíná historii s novodobou gastronomií. Díky vyhřívání a zastřešení terasy je zd
Možná nevěřícně kroutíte hlavou. Každý přece ví, jak starý je. Omyl. Biologický věk se – podle odborníků – může značně lišit od data v rodném listě. Proč někdo stárne, jak se zdá, rychleji a někoho máte touhu zeptat se, kde koupil elixír mládí? To je právě otázka biologického věku. Věku, který dokáže určit skutečné stáří
Nejlépe chutná na čerstvém chlebu, ale při oslavách do ní můžete namáčet na silnější proužky nakrájenou mrkev nebo řapíkatý celer. Suroviny 200 g žluté nebo červené čočky 200 ml vody 2 stroužk
Jako jedno z prvních vás připraví o schopnost se dorozumět, posléze také o orientační smysl, a nakonec o vlastní „já“. Ačkoli účinný lék stále neexistuje, vědci nepřestávají pátrat Což
Věděla jsem, jak moc nás maminka s tatínkem milují, a proto jsem jim mnoho let namlouvala, že je můj bratr zdravý, šťastný a má se dobře. Jako malá jsem ke svému bráškovi Mirkovi vzhlížela jako k velkému vzoru. Také rodiče se v něm viděli, pro tátu to byl borec, ze kterého jednou bude velký sportovec nebo odborník, kterého si budou
V sekci premium najdete to nejlepší z našich časopisů.