Můj čas na kafíčko

Borneo, ostrov lovců lebek

Sníte o exotických dálkách? Poslední ráj na zemi, to je Borneo. Jenom tady můžete vidět, co nikde na světě. Pláže i hory sahající do oblak, orangutany, či slunečné medvídky.  Borneo je dobré vidět co nejdřív, dokud nezmizí kvůli těžařům exotického dřeva!

Dajakové, proslulí lovci lebek, žijí v hlubokém vnitrozemí ostrova, rozděleného mezi Malajsii a Indonésii, a nebojte se, lidi už dávno neloví. Zcivilizovali se a rádi turisty dovedou za patřičný peníz kamkoli. Když vyplujete po řece Mahakam z města Samarinda na východě ostrova, ochotně vám ukážou, kde nejraději dovádějí sladkovodní delfíni. Klidně vám předvedou i svoji „vesnici“, například v Tanjung Isuy, kde všichni žijí pohromadě v jednom dlooouhém domě.
Po klikatém toku se můžete dostat až do městečka Melak, kde v džungli roste nejvzácnější černá orchidej. Vidět ji můžete jenom zde, se širokými lístky a dlouhými licousky vypadá nádherně a zlověstně! Určitě i narazíte na rudé masožravé květiny,  které svým vzhledem imitují maso. Moucha se navnadí – a chňap!

Dajakové už lebky nesbírají.

Opičky jsou legrační a kradou 

Pro pěší výlety džunglí se vyplatí kvalitní repelent a sůl. Je tu totiž 90% vlhkost a z listů se na vás snadno přisaje pijavička, která odpadne právě díky soli. Mnohde je terén totálně neprostupný, ať už kvůli džungli anebo vysokým horám, a tak je Borneo (indonésky Kalimantan) opatřené malými letišťátky. A vidět tu krásu z výšky také stojí za to! V malajské části leží na severovýchodě provincie Sabah, kde u města Sandakan najdete rezervaci s orangutaními sirotky. Opičí nedospělce tu přivykají samostatnému životu v džungli. Ale není problém narazit i na další opice, třeba na legrační kahau s velkými nosy. Pozor, hlídejte si věci. Opičky jsou zvědavé a umějí vám ukrást vše, co není přibité!

Nosaté opičky kahau.

Pozor, letí netopýři!

Užasnete i nad tím, co létá vzduchem. Zoborožci s „dvěma“ zobáky, barevní místní ledňáčci, majestátní orli rybožraví. Po visutých lávkách se v parku Gunung Mulu dostanete k jeskyním Deer a Lang´s, kde se za světla pokocháte krápníky, říčkami a jezírky, a po západu slunce uvidíte miliony netopýrů, kteří v nekonečných proudech vyletují za potravou. V rezervaci Sepilok určitě navštivte farmu, kde zachraňují nejmenší medvědy na světě, medvědy malajské zvané „Sun Bear“. S trochou štěstí natrefíte i na místní trpasličí slony! A jste-li unaveni, vyberete si jistě z mnoha místních pláží, jež jsou téměř liduprázdné, a stejně tak i ubytování v chatkách na pobřeží, jehož cena příjemně překvapí.

Pláže jako z pohlednic jsou převážně liduprázdné.

Zlatý kout Bornea

Nedaleko od chudoby domorodých Dajaků se nachází jejich protipól: kousek severního pobřeží ostrova je vyhrazen nesmírně bohatému sultanátu Brunej. Na necelých šesti tisících čtverečních kilometrech leží státeček, jehož hlavní město Bandar Seri Begawan je proslulé mešitami pokrytými zlatem. Státní majetek je zároveň osobním majetkem sultána Hassanala Bolkiaha, který je premiérem, ministrem financí a zahraničí. Jak asi tušíte, bohatství pana sultána je dáno obrovskými zásobami ropy a zemního plynu. Díky těmto surovinám Brunejci neplatí daně a mají zdarma zdravotnictví i školství. Benzín tu stojí v přepočtu šest korun litr, nafta čtyři koruny. Sultán bydlí v největším paláci světa a sbírá mercedesy, má jich už 230. Pro turisty je tu zajímavý zábavní park Jerudong, který nabízí divoké atrakce typu letu ve vesmírném simulátoru či skok padákem, anebo provincie Teburong, která nabízí výlety krásnou, nepokořenou džunglí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden