Moje sladké tajemství

Chorvatsko: Poznejte perlu Jadranu!

Chorvatsko je jednou z nejdostupnějších, a dá se říct i nejkrásnějších přímořských destinací. Pokud si chcete užít fajnovou dovolenou u moře, není lepší volby. Tahle země ale nabízí mnohem víc než jen nekonečné kilometry krásných pláží a průzračné moře.

Chorvatsko vždy patřilo k vyhledávaným, a hlavně bezpečným zemím. Po nás Čechy je navíc dostupné vzdálenosí, jestliže se bojíte létat letadlem, do Chorvatska se dostanete pohodlně a v přijatelném čase i autem.

U moře se nemusíte jen smažit na sluníčku

Mezi největší lákadla země bezpochyby patří krásně a čisté moře. Pobyt u něj ale nemusí být jen pasivní. Poslední dobou volí spousta turistů dovolenou na palubě jachty.

Spolu s lodí si můžete pronajmout i zkušeného kapitána, který se postará o to, abyste si dovolenou užili bez problémů a s dokonalým servisem. Pokud máte kapitánské zkoušky, není problém si pronajmout jen loď.

Národní parky mají své kouzlo

Velmi oblíbenou destinací je národní park Kornati, kde si budete připadat jako na jiné planetě. Kornati se skládá z 89 neobydlených ostrovů, ostrůvků a útesů o celkové rozloze 217 km2 a je proslulý strmými skalisky.

Také vnitrozemí má co nabídnout

Asi každý z nás se někdy nechal unést romantikou filmů o indiánském náčelníkovi Vinnetouovi. Po jeho stopách se můžete vypravit do národního parku Plitvická jezera, který je zároveň jedním z deseti míst v Chorvatsku, která jsou zapsána na seznamu UNESCO.

Těžko říci, zda je park krásnější na jaře a v létě, když na jeho lukách rozkvetou květiny a lesy se zazelenají, nebo během odlesků podzimní palety barev v jezerních zrcadlech, či v zimě, kdy zamrznou a ztichnou vodopády a celá lesní krajina zapadne sněhem!

Prostřednictvím soustavy stezek je návštěvníkům umožněn přístup k četným vodopádům i skalami obklopeným břehům jezer.

Na každém kroku na vás dýchne historie

Zkrátka ale nepřijdou ani milovníci kultury. Chorvatsko nabízí bezpočet historických měst, v jejichž pomyslném čele září Dubrovník, který se stal světově významným už ve 13. století. Dodnes si zachoval středověký ráz s klikatícími se úzkými uličkami a vysokými městskými hradbami. I proto je velmi vyhledávaný mezi filmaři.

Stovky pláží pro každého

Přestože se mnohým vybaví hlavně Makarská, míst, kam můžete zavítat, je celá řada. A nemusíte se omezit pouze na pevninu, vybrat si můžete z celé řady nádherných ostrovů. Většina pláží v Chorvatsku je označená modrou vlajkou, která je důkazem, že je zde kvalitní a čisté moře a také perfektní služby.

Ať už vám vyhovují zalidněné městské pláže, nebo máte raději úplnou samotu, na chorvatském pobřeží si vyberete. Máte-li v oblibě písčité pláže nebo dáváte přednost oblázkům, máte na výběr. Zkrátka nepřijdou ani nudisté, spousta pláží je určena právě jim.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden