Moje sladké tajemství

Dechberoucí Portugalsko

Celé pobřeží Portugalska lemuje Atlantský oceán. Přes řeku Douro až po jižní město Faro nabízí toto místo krásu a neposkvrněnost Azorských ostrovů, nadchne vás hornatá Madeira, dechberoucí je moře v Peniche, fantastických jídel si užijete v Pastel de Nata.

V Portugalsku hodně záleží na tom, co zde chcete podniknout. Na surfování a koupání jsou nejpříznivější měsíce k návštěvě od června do září. Spoustu skrytých památek můžete obdivovat celoročně.

Za návštěvu stojí jistě hlavní město Lisabon, které vás ohromí historickým centrem plným křivolakých a strmých uliček, jimiž se proplétají ikonické žluté tramvaje. V Lisabonu nikdo nikam nespěchá.

Zastavte se na ranní kávu a večerní víno za melodií svébytného hudebního stylu fado, projděte se podél ústí mohutné řeky Tejo nebo vyrazte k otevřenému Atlantiku. Posuneme-li se do Porta, rozhodně musíme ochutnat portské víno.

Malebné vesničky

Porto nabízí krásnou Eiffelovu architekturu mostů přes řeku Douro, dlouhé písčité pláže, surfařské vlny, ale i živé noční ulice. Velmi oblíbeným turistickým regionem je Algarve. Členité okrové až žluté útesy doplňuje nádherná atmosféra pohodových vnitrozemských vesniček a městeček s mírumilovnou krajinou vinic a hájů.

Jižní a východní část pobřeží poskytne návštěvníkům podívanou na exoticky vyhlížející písečné duny a opuštěné ostrovy, zatímco vnitrozemský sever směrem k regionu Alentejo nabídne podívanou třeba na staleté háje korkových dubů.

Oblast Lagos přitahuje pro své nádherné pobřeží s úžasnými různorodými plážemi a ikonická skalní města s pískovcovitými skalami, které se slunečním zářením barví do okrové. Z nekonečně nádherných pláží stojí za návštěvu Praia da Dona Ana, Praia do Pinhão, Praia do Barranco do Martinho nebo Praia de Porto Mós.

Každá je úplně jiná a do každé se zamilujete. Úžasnou procházkou je trasa od pevnosti Bandeira k mysu Ponta da Piedade, odkud se naskytnou ty nejkrásnější výhledy. Další vyhledávanou oblastí je Albufeira – má krásné pobřeží a také místa jako stvořená pro milovníky nočního života.

Pohádkové trasy

Všechny zdejší pláže pokrývá jemný, zlatavý písek a pláže jsou vzorně upravené. Nesmíme zapomenout na vstupní bod do Algarve, na historické Faro. Má co nabídnout co se týče pláží, kostelů, golfových hřišť či přírodních rezervací.

Nechte se unést magickou atmosférou a užívejte si procházky za burácejících vln tříštících se o břehy a vytvářejících tak malé jeskyňky. Navštivte mys Cabo de Sao Vincente, na kterém naleznete maják postavený na ruinách františkánského kláštera.

Půvabné Azory

Portugalské bohatství doplní souostroví Azory, ležící v Atlantiku, asi v třetině cesty mezi Evropou a Amerikou. São Miguel s hlavním městem Ponta Delgada láká především svými přírodními krásami, nadchne ale také svou příznačnou koloniální architekturou.

Nalezneme zde řadu dnes již nečinných sopek, ale také krásná jezera s úchvatnou exotickou přírodou. Je ideálním místem pro pěší turistiku a kochání se krajinou nejen u čajových plantáží. Ostrovu São Miguel se často přezdívá „evropský Nový Zéland“ pro jeho krásnou zelenou kopcovitou krajinu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden