Můj kousek štěstí

Džerba je Tahiti Středomoří

Azurové moře, zářící slunce a palmy – místo stvořené k dokonalé dovolené.

Dlouhé písčité pobřeží je chloubou ostrova. Pozvolný vstup do moře i blankytně modrá voda jsou tu sázkou na jistotu. Čeká vás tu levná exotika na vysoké úrovni.

Je to největší ostrov severní Afriky a patří Tunisku. Češi si ho už dávno oblíbili a stal se jejich milovanou destinací téměř po celý rok. Džerba láká svými písečnými plážemi a vlídným počasím.

Turisté směřují především na východní a severovýchodní pobřeží do blízkosti letoviska Midoun. Až 320 dní v roce tu je slunečno, většina srážek spadne v zimním období. Nejvyšším bodem ostrova je pahorek nad obcí Guellala, který dosahuje výšky 53 metrů nad mořem.

Místní jej s úsměvem nazývají svou nejvyšší horou. S pevninou je ostrov spojen Římskou cestou a podle Homérových vyprávění se zde se svými muži při cestě z Tróje zastavil i bájný Odysseus.

Na kole dokola

K nejnavštěvovanější plážím ostrova patří Sidi Mahrez na severovýchodním pobřeží. Pláž sahá až k Ras Taguerness, kde stojí impozantní starý maják. Další krásnou pláží je Plage de la Segula mezi Aghir a Ras Lalla Hadria, kde neschází pestrá nabídka restaurací a kaváren.

Jedním z úchvatných míst ostrova je Modrá laguna na západním pobřeží, kde naleznete i půvabný ostrůvek, na nějž se dá při odlivu dostat téměř suchou nohou, překrásné písčité pobřeží a skalnatý útes, z něhož je nádherný výhled na okolí.

Džerba ovšem nenabízí jenom pláže a moře. Během dovolené si můžete půjčit auto nebo skútr a prozkoumat ostrov skrz naskrz. Díky nížinatému povrchu je skvělé také kolo.

Ostrov objedete za jediný den. Pokud se chcete vydat na výlet, při kterém se pobavíte, dobře najíte a užijete si koupání v moři, zkuste plavby na lodi plné pirátů z přístavu a hlavního města ostrova Houmt Souku na Ostrov plameňáků nedaleko Džerby.

Nejstarší památka

Pokud budete mít štěstí, spatříte na tomto ostrůvku kromě plameňáků také delfíny dovádějící v moři. Na ostrově Džerba najdete i zajímavé památky. Za návštěvu určitě stojí Synagoga La Ghriba, nejstarší synagoga v Africe, nedaleko si můžete odpočinout na zdejší vyhlášené pláži El Ghriba.

Prohlédněte si i muzeum tradic a hrnčířské dílny v osadě Guellala. Samozřejmě i hlavní město Houmt Souk nabízí mnoho památek, velkým zážitkem je zejména tržiště Marché central.

Kam za nákupy?

U přístaviště můžete obdivovat pevnost Borj el-Kebir, z jejíchž hradeb je krásný výhled na moře. Dalším místem, které stojí za návštěvu je Midoun, druhé největší město Džerby, v němž najdete také trh a hlavně skvělé kavárny a restaurace.

Město je známé krokodýlí farmou Djerba Explore Park, která je největší v celém Středomoří. Pokud si chcete dobře nakoupit nebo přivést pěkné suvenýry, zkuste místní keramické dílny, dopřejte si ochutnávku olivového oleje a nákup koření.

A pokud vás zláká výlet do pouště na velbloudech, vybrali jste si dobře. Právě z tohoto ostrova jsou totiž výlety do Sahary nejlepší.

Užijte si berberskou svatbu

Nebojte se využít služeb místních taxikářů a nechte se z resortu zavézt do některého z měst. Úžasným zážitkem bude například tradiční berberská svatba, která se koná každé úterý ve městě Midoun.

Městečko je proslulé zejména díky místním velkým trhům, jako ve většině arabských zemí patří k místnímu koloritu smlouvání. Nebojte se tedy rozehrát s prodavačem jeho hru. Odměnou vám bude nižší cena zboží.

Dovolenou letecky na 8 dní ve čtyřhvězdičkovém hotelu all inclusive pořídíte již od 10 990 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden