Můj čas na kafíčko

Horské túry v Krkonoších

Venku začíná být pořádné teplo, a pokud máte raději chladnější počasí, udělejte si výlet do hor. Třeba v Krkonoších a celém Krkonošském národním parku se dá strávit skutečně příjemný čas.

Krkonošský národní park je zajímavým místem na výlet, který se dá zvládnout i během víkendu. Nejvyšší pohoří u nás nabízí návštěvníkům mnoho zajímavých míst a v létě patří Krkonoše zejména milovníkům vysokohorské turistiky. Je tu totiž kolem 800 km značených turistických tras a cyklostezek.

Nejvyšší hora u nás

V Krkonoších leží také nejvyšší hora naší země Sněžka (1602 m) s kaplí sv. Vavřince a novou budovou pošty. Na Sněžku se dostanete pěšky, ale není to zrovna snadný výšlap, čeká vás velké převýšení. Spousta lidí tak využívá lanovku.

Ta jezdí z Pece pod Sněžkou a cesta až na vrchol vyjde na 280 Kč za dospělou osobu, respektive 520 Kč i s cestou zpět. Pokud budete mít hlad, můžete si dát něco dobrého na Poštovně, jejíž součástí je i občerstvení.

Unikátní je rovněž vyhlídková terasa na střeše, která nabízí rozhled po Čechách, ale i do Polska. Když už jste v Krkonoších, byl by hřích nejít se podívat na pramen řeky Labe. Turistická stezka k němu vede už ze Špindlerova Mlýna.

Úchvatné vodopády

Pramen je symbolicky označen skruží a erby měst, jimiž protéká. Není tu ale skutečný pramen, ten se nachází na Labské louce. Další zajímavostí je určitě nejvyšší český vodopád na řece Pančavě. Srázy kolem jsou vysoké 200 metrů a překvapí vás pravidelnost, s jakou se láme žula do kamenných kvádrů.

Nachází se tu také Labský vodopád, a to v Labském dole. Vysoký je 45 metrů a dalších asi 200 m spadá po kamenech na dno dolu. Vodopád zpřístupňuje zábradlím opatřená vyhlídka nad jeho horní hranou, z níž lze vidět hned několik efektních kaskád.

Naučné stezky

Přes celý národní park vedou těmi nejzajímavějšímy místy vycházkové a naučné stezky, ať už se nacházíte v lokalitě Rýchory, na Černohorském rašeliništi, či v Čertově dole.

Po celém parku jsou také rozmístěny informační tabule, kde jsou představeny zajímavosti z míst, kde se zrovna nacházíte. Pro invalidy je pak určena vycházková stezka v Jánských Lázních.

Vedle samotné přírody se těší zájmu i Krkonošské muzeum v Jilemnici, které vzniklo už v roce 1891. Pobočky muzea najdete rovněž ve Vrchlabí, Harrachově či v Pasekách nad Jizerou. Muzeum ve svých expozicích mimo jiné zachycuje historický vývoj a lidovou kulturu krásných Krkonoš.

K prameni Labe na kole

Pokud se chcete dostat na kole až k prameni Labe, udělejte si výlet z Vrchlabí-Herlíkovic, kde končí značení Labské stezky / cyklotrasy č. 2. A končí přímo u sedačkové lanovky (dolní stanice) na Žalý.

Vyjeďte lanovkou na Žalý (lanovka přepravuje kola) a pokračujte po trase K10 do Benecka, poté po trase K13 do Třídomí. Následně sjedete po K11 do Špindlerova Mlýna a ze Špindlu opět využijte lanovku na Medvědín.

Po trase K13A se z Medvědína napojíte na Masarykovu silnici (K13) a budete pokračovat k Labské boudě. Tam je možné kolo uschovat a procházkou po značené cestě dojít zbylých asi 500 metrů až k prameni Labe.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden