Moje chvilka pohody

Jak být super babička

Ustát dobře roli babičky není vůbec jednoduché. I když se to může zdát. Je sice fajn, když má vnouče s babičkou dobré vztahy a na prázdniny u ní se těší. Na druhé straně by se nemělo od ní vracet k rodičům domů rozmazlené.

Babička by neměla bortit rodiči pevně nastavená pravidla. Děti se pak jen stěží dostávají do starých kolejí, kde vládl rodinný řád. Nevědí, co mohou a co ne a kdo tady rozhoduje. Jsou zkrátka zmatené.

Jednotná výchova

Malé děti ještě nechápou, že doma platí jiná pravidla, než u babičky. Pokud budete vnoučatům vše povolovat a nic od nich nevyžadovat, jejich rodiče zcela právem zakročí. To ovšem může velice snadno narušit vaše vzájemné vztahy.

A to nejen mezi vámi a rodiči, ale i mezi vámi a vnoučaty. Proto je důležité si v klidu sednou a společně probrat co rodičům vadí, jaké jsou jejich výchovné hodnoty a postupy a co by si přáli od vás. Předem si ale ujasněte, zda vám nějaké vaše výchovné principy stojí vůbec za to, abyste kvůli tomu dělali dusno. Vznikající napětí a konflikty totiž škodí ve výsledku všem, hlavně dětem.

Prostor pro „zakázané“ věci

Pravděpodobně se nepodaří dodržovat úplně všechna společně nastavená pravidla. Trochu prostoru, byť malého, k rozmazlování si ale ponechte. Sdělte společně s rodiči vnoučatům, že jejich chování u vás bude pouze výjimečné a doma se opakovat nemůže.

Taková výjimka nijak neoslabí rodičovskou autoritu. A neznamená, že nerespektujete rodiče. A také nijak nerozmazlí děti v celé jejich osobnosti.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden