Můj čas na kafíčko

Jste sama, či osamělá?

Abyste mohla zase najít sama sebe, musíte si nejdřív přiznat, že jste se sobě ztratila.

Osamělost nesouvisí s fyzickou samotou, ale s pocitem osamocení, i když sedíte vedle svého muže. Proč vás ty pocity přepadají a co vám ve skutečnosti schází? Poradíme vám, jak to můžete změnit.

Každá z nás potřebuje k někomu patřit, důvěřovat mu, podporovat ho a to vše také dostávat zpátky. Jenže tím někým se můžete stát klidně i vy sama. Je to jako objevit v sobě náhle poklad, zatímco jste do té doby dokázala vidět jen kamení. Říká se tomu najít sama sebe!

Žádnou paniku!

Mnoho osamělých žen začne panikařit, že už si nikoho nenajdou, že zůstanou samy. A začnou zběsile skákat ze vztahu do vztahu. Jenže pokud nejdřív neuzdraví sebe, budou se cítit osamělé vedle kohokoli. Abyste se vymanila z vězení osamělosti, potřebujete porozumět sobě a své situaci.

Pochopit, proč nastala, přijmout to a říct si, že je dobře, že ten mizera, který vám ublížil, už je pryč. Teprve pak můžete přejít do další fáze, kdy přijmete sama sebe a uvědomíte si svou nabytou sílu.

Najdou si na vás čas, až to budete potřebovat?

Když srdce ztratí spojení

Někdy vás bolí pocit samoty, kterou jste si nevybrala a nechcete ji. I kafe vám pak chutná trpce nebo pláčete u komedie, že vy takové štěstí neprožíváte. Takové emoce nespouští vaše mysl. To pláče vaše duše, protože největší bolest vychází ze srdce…

To můžete cítit, když jste sama, ale i když svůj protějšek máte, jenže vaše srdce s ním ztratilo spojení. Jedině když znáte svou samotu, můžete najít protilék. Jestliže víte, co vám schází, můžete to začít hledat.

Sama uprostřed všech

Někdy se cítíte sama i v prostředí plném lidí. Někdy se prostě cítíte jiná než ostatní. Možná máte jiné hodnoty nebo mezi vámi a těmi druhými vyrostla zeď a tím víc se cítíte sama. Nebo vám odejde někdo blízký, a myslíte si, že už nikoho jiného tolik milovat nebudete.

Trpká chuť zrady

Když vás chlap zklame, cítíte bolest či křivdu. A to ve vás pak vyvolá pocit osamělosti. Cítíte se prázdná, přestože jste mezi přáteli. Pocit jedné zrady a lži přebije všechno.

Můžete mít mnoho přátel, ale zrovna když potřebujete, nikdo nemá čas. Známí se ozvou, jen když se jim to hodí nebo něco potřebují. A tak na vás o to intenzivněji dolehne osamělost.

Tělo je chytrý nástroj

Pocity osamělosti svědčí nejen o okolnostech, které vás potkaly, ale i o vašem životním stylu. Naše tělo je totiž jako biochemický stroj. Nepotřebujeme drogy, neboť narkotik jsme plní. Můžeme si je přirozeně vyrobit – spánkem, sportem, humorem. I nedostatek spánku ovlivňuje množství stresových hormonů, podrážděnost a přecitlivělost.

Osamělost nevyřešíte novým vztahem.

Víte, co chcete?

Zeptejte se sama sebe: Chybí vámi někdo druhý, nebo si scházíte vy sama? Víte si rady se svou samotou, nebo očekáváte, že ve vás někdo druhý najde to, co v sobě sama nemáte? Čím jasněji si definujete, co postrádáte, tím spíš to budete moci nalézt. Čelit vlastním pocitům viny a strachům vás osvobodí, přivede k sobě a dodá ztracený klid.

Ze vztahu do vztahu

Potřeba samoty plyne z pocitu, že jste zahlcená ostatními a chybí vám čas pro sebe. Potřebujete si odpočinout, ujasnit si v klidu myšlenky. Osamělost naopak plyne z pocitu, že už se dál nechcete cítit sama.

Mnoho žen si myslí, že osamělost vyřeší novým vztahem. Domnívají se, že jim prázdno, které cítí v sobě, zaplní někdo jiný, ale pak se i ve vztahu cítí dál nešťastné. Ten nejdůležitější přítel, kterého nejvíc potřebujete, jste totiž vy!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden