Můj kousek štěstí

Kde o svatojánské noci hledat skrytý poklad?

Blíží se magická noc plná kouzel a s ní se otevírá cesta k ukrytým pokladům.

Chcete si užít trochu romantiky a dobrodružství zároveň? Věřte, že existuje mnoho pokladů, které čekají na své objevení. Tato místa jsou jimi proslavená.

Tajemná sklepení

Pod hradem Házm­burk se nacházejí podzemní prostory. Hradní podzemí je podle pověstí spojeno tajnými chodbami a dostanete se jimi na hrady Košťálov a Budyně. Jedna z chodeb ústila do vesnice Sedlec pod hradem.

Ukrývají se tam prý četné poklady. Traduje se, že když se vojsko zdejší krajinou vracelo po Napoleonově porážce v Rusku do vlasti, zakopalo pod hradem poklad. Jedna verze říká, že poklad se nalézá na místě, kam k večeru padá stín Černé věže.

A další verze říká, že je poklad zakopán na místě, odkud je vidět hrad a zároveň střecha hájecké myslivny. Také nedaleko Kadaně najdete zříceninu hradu Hasištejn, kde se to poklady jen hemží. Záhadné podzemí ale dle pověsti hlídá nevrlý stařec s velkým psem.

Zbojnické poklady

Hrad plný přízraků, to je Buchlov. Provázejí jej legendy o černé paní, buchlovští páni studovali okultní vědy. Pokladů by tu mělo být několik.

Kousek od hradu se nachází kopec Farkačka, kde je prý také jeden neobjevený. Pověst mluví také o zlatě v chodbě vedoucí na Velehrad. Vstup do ní byl objeven poblíž Hrádku na Velehradě a měla by skrývat komory, do nichž poklady ukryli mniši.

Nedaleko Brna je další nadějné místo, rozvaliny kláštera Rosa Coeli, který je prý propojený chodbami se zámkem v Dolní Kounici. V chodbách se prý skrývají poklady.

Též Hukvaldy a okolí jsou proslavené ukrytým bohatstvím, zejména zbojníků, kteří v kraji řádili. Třeba v lese Kazničově jsou prý zakopány na třech místech – u Dívčí studánky, v Košarech a u Velkého kamene.

Bílá paní ukáže

V magický den, kdy se otvírá země, skála pukne a dukáty se sypou do Sázavy. Taková je pověst o Českém Šternberku. O tom, že pověst nelže, svědčí expozice tzv. šternberského pokladu, který byl nalezen v roce 1971.

Hrad ale skrývá podle pověstí tři pohádkové poklady. A má tu být dokonce brána do jiných světů.

Zajímavé pověsti se vážou též k zámku Žleby. Zde vám ukáže bílá paní, kde se poklad ukrývá. Jako kdysi třem mužům. Ti měli kopat u kapličky nedaleko zámku, po celou dobu ale nesměli promluvit.

Po chvíli kopání prý narazili na bednu plnou zlaťáků. Jeden z nich to ale nevydržel a samým rozrušením vyjekl. V tu ránu se poklad propadl do země a už ho nikdo nespatřil.

Neobjevené poklady má i zámek Konopiště. Střeží je duch dcery zámeckého pána. Říká se, že až nastane největší nouze, dovede poctivého člověka k pokladům svého otce.

Kámen se symboly

Tajemný kopec Krudum u Sokolova je opředen pověstmi o pokladech. Nejznámější je ta o Keltském kameni, který ležel na východním temeni hory. Na kameni byly vyryty symboly, kdo je rozluští, najde zlatý poklad.

Kdysi kvůli tomu vypukla doslova zlatá horečka, lidé kopali všude kolem. Aby tomu hradní pán zabránil, nechal kámen vykopat a ukrýt. Dle pověsti je ale zakopán na Krudumu.

Skryté bohatství se nachází poblíž Jáchymova. Například Vlčí hřbet u osady Mariánská ukrývá poklady. Zalesněný vrch kdysi sloužil jako útočiště poustevníka Niavise, který proslul tím, že předpověděl stříbrnou slávu města Jáchymov.

Nadějnou volbou je i Horní Hrad u Stráže nad Ohří, pod nímž se nachází spleť tajných chodeb, které podle pověstí ukrývají velké bohatství. Jedna z nich vede na nedaleký hrad Himlštejn.

Ztracené město

Hrad Helfenburk patří mezi naše nejrozsáhlejší zříceniny. Najdete ho nedaleko Bavorova na Strakonicku. Zřícenina je rozlehlá a má velmi romantický charakter.

Budete si tu připadat jako v bludišti. Lidé, kteří přišli na Helfenburk v den, kdy se otvírají poklady, tam prý skutečně viděli tančit po skále modravý plamen.

Nedaleko Sudoměřic u Tábora najdete zase zříceninu hradu Borotín, pod kterou se nacházejí rozsáhlé podzemní prostory, plné velkého bohatství, které také čeká na objevení. Hrad je obestřen celou řadou legend. Nejznámější je ta o bílé paní.

I okolí Borotína je obestřeno záhadami. Kdysi tu leželo zaniklé město Zelený Kostelec, kde se měl nacházet velký klášter a dodnes jsou v jeho sklepení ukryty poklady. Okolí hradu Choustník u Tábora je též plné tajemství. I o něm se vypráví, že jeho sklepení jsou plná pokladů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden