Můj čas na kafíčko

Když je chlap hypochondr

Štve vás, jak váš partner hned pokaždé umírá, když dostane rýmičku a lehkou teplotu?

Má váš muž při každém dloubnutí v zádech či zakašlání pocit, že přišel jeho konec? Stále se pozoruje a vypadá to, že má snad všechny nemoci světa? Nezoufejte! Poradíme vám, jak to s ním zvládnete.

Hypochondrů, kteří mají pocit, že právě umírají i na běžnou rýmu a kašel, je podle některých výzkumů v mužské populaci přes patnáct procent. Začínat to může zlehčováním různých bolístek, ale zdaleka ne výjimečně to končí trvalým sebepozorováním a neutuchajícím pátráním po chorobných projevech.

Která z vás má doma hypochondra, tak moc dobře ví, jak je to s ním někdy vyčerpávající. I když netrpí žádnou z nemocí, kterých se bojí, jednu nemoc má určitě: hypochondrii. Ženy k ní mají také sklon, ale skutečnými velmistry jsou právě muži. 

Nezlehčujte jeho potíže

Nejčastějším hypochondrem je muž ve věku 30–40 let. U žen se příznaky projevují zhruba až o 10 let později. Jak s takovým mužem jednat, bez ohledu na to, zda se jde o padesátníka, nebo sedmdesátníka? Především v žádném případě nezlehčujte hypochondrovy potíže.

Nemáte před sebou simulanta, ale člověka, který je o své nemoci opravdu skálopevně přesvědčen. Zlehčováním dosáhnete pouze toho, že si vás zařadí mezi ty, kdo mu naprosto nerozumí. 

Někdy hypochondr potřebuje slyšet pouze uklidňující slova lékaře.

Z extrému do extrému

Ke vzniku zmiňované poruchy často vede skutečnost, že muž prožil vážnou nemoc, ať už osobně, nebo u někoho blízkého. Nebo o takové nemoci jen slyšel jakýsi barvitý příběh. Od té doby má strach ze stejné situace a chce jí předejít za každou cenu.

Tím ovšem přejde do opačného extrému, až se z něj stane hypochondr, který se neustále zkoumá. Zaměřuje se obvykle na jeden nebo dva orgány (někdy vůbec nemusí jít o ty životně důležité) a jakékoli vychýlení z normálu v něm vyvolává tíseň. Pokud se tak sebepozoruje déle než 6 měsíců, stává se hypochondrem. 

Chudáček, on opravdu trpí!

Hypochondr žije v přesvědčení, že je opravdu těžce nemocný a lékaři mu tají tu strašnou pravdu. Jinými slovy skutečně trpí. Žije v hrůze a někdy si dokáže vyvolat i skutečné příznaky. Oblíbené je bušení srdce jako příznak infarktu nebo kruté bolesti jako projev rakoviny.

V kurzu je také břicho, trávení, játra, močový aparát a mozek. Zkuste mu říct, že si své nemoci vymýšlí! Stanete se hned necitou, kruťasem a téměř vrahem, protože všechny jeho potíže se rázem zhorší. 

Chce získat vaši pozornost

Neutvrzujte ho v jeho představách. Tím byste ho jen utvrdila v tom, že jeho metoda získání pozornosti přes nemoci se vyplácí. K této nemoci se totiž mnohdy uchylují lidé, kteří se jako děti tímto způsobem naučili získat zájem okolí.

Pochvalte muže, když se mimořádně nezaobírá možným nádorem na mozku, který určitě způsobuje ty jeho nesnesitelné bolesti hlavy. Pokud ho už ale ona porucha začne omezovat v běžném životě, snažte se ho dostat k psychologovi. V takovém případě se totiž zřejmě jedná o hypochondrický blud. 

Proč chlap utíká do nemoci?

Když jsme nemocní, druzí se o nás starají, pečují o nás a to může někomu připadat výhodné. A tak si často nevědomě vybere nemoc před zdravím a utíká do nemoci. Asi třetina hypochondrů se sama spontánně vyléčí, u zbylých dvou třetin probíhá nemoc kolísavě.

To znamená, že někdy jsou v pohodě, jindy zase nemoc propuká v plné síle. Základem léčby je psychoterapie, ale někdy jsou zapotřebí i léky proti depresi a úzkosti. A hlavně: dostatek pozornosti a lásky!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden