Můj čas na kafíčko

Když zavelí svatý Martin

Svatý Martin měl to štěstí, že svoji svatozář nezískal za mučednictví. Původně římský voják se již jako biskup, jedoucí na bílém koni, podělil s ubožákem ve vánici o svůj plášť, který rozsekl na dvě půlky. Dnes se na podzim dělí o pečenou husu a další laskominy. Kam se za nimi vydat?

Praha

Dost se naběháte, chcete-li svatomartinských slavností stihnout víc. Davy budou na Náplavce, což je oblíbená promenáda u Vltavy pod Rašínovým nábřežím, již tradiční je Letenská husa v Národním zemědělském muzeu v Kostelní ulici a určitě vás nezklamou Svatomartinské slavnosti na Vinohradech na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Na své svatomartinské víno láká i Botanická zahrada v Troji se svou vinicí sv. Kláry. Všechny akce s husími hody a velkým výběrem vín jsou pojaté velkoryse, nechybí živá hudba, většinou swing nebo cimbálovka. Stovky pražských restaurací nabízejí svatomartinské menu.

Kroměříž

Pilířem svatomartinských oslav v Kroměříži je Arcibiskupský zámek a jeho Podzámecký park, kde se ve čtvrtek 11. listopadu v 11 hodin uskuteční slavnostní otevírání svatomartinských vín, spojené s ochutnávkou pro širokou veřejnost. K poslechu zahraje cimbálová hudba.

Po celý svatomartinský den bude probíhat tradiční svatomartinské pochutnání se sladkými a slanými dobrotami. Ten pravý „odvaz“ ale vypukne v sobotu 13. listopadu, kdy je volný den.

Součástí svatomartinského hodování bude samozřejmě řemeslný jarmark. Nutno ale dodat, že se svatomartinské hodování neomezuje na park, husí pečeni i víno vám nabídne i většina zdejších restaurací.

Kutná Hora

Kutnohorští se svými vinnými sklepy nejsou ke svatomartinským svátkům lhostejní, 11. 11. v 11 hodin tu proběhne v klášteře svaté Voršily v ulici Jiřího z Poděbrad slavnostní otevření svatomartinských vín ze zdejších vinic i s husími kulinářskými vychytávkami.

Ještě mohutnější akce se koná v pátek a v sobotu 13. listopadu, kdy jsou ve Středočeské galerii v budově Jezuitské koleje Svatomartinské hody s velkým výběrem vín ke konzumaci i ke koupi. Zahraje jazzband i cimbálovka a bude zde velký výběr husích i krajových specialit. Kdo je na hořké, může na nádvoří zakotvit u pivního baru.

Jablonec nad Nisou

Svatomartinské slavnosti se ve čtvrtek 11. listopadu v Jablonci soustředí do Domu vína ANNO VINO v Komenského ulici, i zde se začne slavnostním přípitkem v 11 hodin.

Osou martinského mecheche bude konzumace a možnost zakoupení desítek svatomartinských a jiných mladých vín převážně od moravských vinařů. A protože se nemá pít nalačno, budou zde také speciality, zejména samosebou husí menu.

Není to jediné místo, kde se v Jablonci svatomartinsky „naprásknete“, třeba restaurace Půlměsíc chystá nejen husí čtvrtky, ale i husí kaldoun, husí paštiku a lasagne s husím ragú. Podobně restauranty Žižkův vrch, Radnice nebo U draka.

Český Krumlov

Ve velkolepých krumlovských kulisách budou svatomartinské hody součástí Festivalu vína, jenž probíhá od října do začátku prosince. Ve čtvrtek 11. listopadu přijede bránou do města svatý Martin na bílém koni a na náměstí Svornosti bude (opět v 11.00) slavnostně otevřena lahev svatomartinského.

Čímž vypuknou hody s husími pochoutkami v krumlovských restauracích v historickém centru, např. v Kavinothece Nebe v Horní ulici, v restauracích Maštal, Jelenka, ve Švamberském domě, v hotelu Růže a mnoha dalších. Svatomartinský mumraj bude trvat až do neděle, tedy čtyři dny! Další oslavy i s programem proběhnou v Pivovarské zahradě ve čtvrti Latrán.

Mikulov

Nutno poznamenat, že Mikulov je jen jedním z mnoha jihomoravských měst, kde jsou svatomartinské oslavy mimořádně rozšířené.

Zde oslavy pofičí v rámci 11. ročníku akce Svatomartinský Mikulov celé čtyři dny od čtvrtka 11. listopadu až do neděle, kdy po čtvrtečním příjezdu svatého Martina a otevření vína v 11 hodin na historickém Náměstí mají takřka všechny mikulovské restaurace vlastní husí menu, nemluvě o nepřeberném výběru svatomartinských vín.

Zejména košt těchto vín na mikulovském zámku bude velký. O víkendu se koná na zmíněném Náměstí jarmark s tradičním zbožím, doplněný o kulturní program.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden