Můj kousek štěstí

Madeira je perla Atlantiku

Zelený subtropický ráj plný kouzelných květů s lávovými jezírky ke koupání.

Ostrov věčného jara vás okouzlí svou pohádkovou atmosférou a překrásnou přírodou. Srdce zde ztratil i Kryštof Kolumbus.

Ne nadarmo se Madeiře přezdívá Ostrov věčného jara. Od oceánu, tu krásně profukuje, příroda pestrobarevně kvete v duchu exotických subtropů a průzračnou vodu lemují dlouhé pláže. Po celý rok tu je přibližně stejné počasí, proto sem lze vyrazit na dovolenou v podstatě kdykoliv.

Teplota se tu pohybuje kolem 25 °C. Souostroví Madeira spadá pod Portugalsko a největším z jeho ostrovů je právě stejnojmenná Madeira, dalším velkým ostrovem je Porto Santo. Pláže na ostrově Madeira jsou rozmanité, najdete tu kamenité i písečné.

Největší a nejznámější je pláž Formosa, která leží u hlavního města Funchal. Dalším oblíbeným letoviskem je Ribiera Brava na jihu ostrova. Na východním pobřeží vás nadchne písečná pláž u městečka Machico.

Počítejte ale s tím, že ne všude se dá bez problémů vstoupit do moře, bude to chtít obuv, nebo si raději ke koupání zvolte menší lávová jezírka s mořskou vodou. Překrásný komplex jezírek najdete na severu ostrova v Porto Moniz.

Vyhlášené víno

Ač malý ostrov, tak v historii významný. Zapsal se do dějin zejména díky Kryštofu Kolumbovi. Pokud se budete procházet hlavním městem, v přístavu uvidíte velké množství lodí, rozhodně nesmíte minout kopii Kolumbovy lodi Santa Maria.

Na hlavní třídě historické části města najdete lihovar a palírnu, kde si i můžete udělat malou exkurzi a seznámit se s historií výroby vína na Madeiře. Místní víno bylo tak vyhlášené, že v něm našel zalíbení také Napoleon Bonaparte.

Ve východní části Funchalu se nachází překrásná zahrada Palheiro s kaméliemi a ibišky. A milovníky květin nadchne též vyhlášená tropická zahrada Monte Palace, k níž se můžete vyvézt lanovkou Teleférico do Funchal.

Květinový ostrov

Pokud na ostrov přiletíte, okouzlí vás právě svými květy. Madeira je tím proslavená. Pokud milujete přírodu, musíte vidět Parque Natural da Madeira, kde vás čeká úchvatný vavřínový les nazývaný Laurisilva.

Procházet se tu můžete sami po dobře značených trasách. Asi 7 km od Funchalu leží městečko Caniço, v jehož staré části objevíte několik působivých památek.

Zamířit na své trase musíte ovšem také k tradičním domkům ve skanzenu Santana na severovýchodě ostrova, kde se seznámíte s místními tradicemi a venkovem. Tady si prohlédnete typické chaloupky s doškovou střechou a omítkou v červených, modrých a bílých barvách. Pokud zatoužíte poznat venkovský život místních více, můžete nahlédnout i dovnitř.

Co vás tu ale nejspíš překvapí, bude známá socha Krista s rozpřaženou náručí. Je samozřejmě menší než ta v Brazílii, ale i tak je fascinující. Stojí na kopci s vyhlídkou nad městem Ponta do Garajau.

A pokud se budete chtít podívat na další obydlený ostrov tohoto souostroví, nebudete litovat. Na ostrově Porto Santo je mnohem více pláží a objevíte tu Muzeum Kryštofa Kolumba, který se zde oženil. Muzeum je přímo v domě, kde kdysi žil.

Co musíte ochutnat?

Tradiční ešpetáda s pravým madeirským chlebem připomíná naše ražniči. Kousky masa se napíchají na kovovou špejli a mezi ně se dá zelenina, česnek nebo cibule podle vaší chuti. Maso se opéká na ohni a podává se s madeirským chlebem, který se vyrábí ze sladkých brambor.

Spojení grilovaného masa spolu s madeirským chlebem je velice chutné a při návštěvě Madeiry ho určitě nezapomeňte ochutnat. Velice oblíbeným jídlem je na Madeiře také picado. Je velmi podobný guláši.

Dovolenou letecky na 8 dní ve čtyřhvězdičkovém hotelu se snídaní pořídíte již od 18 990 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden