Můj kousek štěstí

Menorca je ztracený ráj

Energií nabitý ostrov s překrásnou přírodou a prázdnými písečnými plážemi.

Druhý největší ostrov Baleárských ostrovů. Najdete na něm krásné pláže se skalnatými útesy, přírodní rezervace i suchozemské želvy podél cest.

Španělský ostrov Menorca skrýval dlouho před turisty desítky nevy­užitých nádherných pláží. Má jich více než Mallorca a Ibiza dohromady.

Pokud máte objevitelského ducha, přijdete si tu na své. K mnoha plážím, které omývá průzračná voda, totiž nevede silnice. Za ten zážitek ale krátká procházka stojí.

Nejvíce pláží

Proč nebyla Menorca objevena už dávno? Ostrov vždycky žil ve stínu svých slavnějších sousedů. Největší Mallorky, která po staletí hrála roli mocenského centra Baleárských ostrovů.

A Ibizy, která se stala střediskem mladých a bohatých Evropanů, kteří sem jezdí na bujaré večírky. Pláže jsou největším pokladem Menorcy. Jižní pobřeží je rozervané na desítky úzkých zálivů, v nichž se skrývají pláže s bělostným pískem.

Tady se vám nabízí spousta možností na šnorchlování. Na severu jsou pláže delší a barevnější, často se zlatým nebo načervenalým odstínem. Za nejúchvatnější je považována pláž v letovisku Arenal d’en Castell.

V jejím okolí jsou ale hotely, takže bývá hodně plná. Pokud hledáte nedotčené pláže, které připomínají ztracený ráj, vyzkoušejte Cala Tortuga, Cavalleria či Pregonda.

Nádherné jsou také pláže Cala Galdana a Macarelleta. Za návštěvu stojí také pláž Cala Mitjana, která je jedinečná tím, že od ní můžete doplavat k nedalekým skalním jeskyním.

Koňská cesta

Kolem pobřeží se můžete vydat pěšky a objevovat opuštěné pláže. Kolem celého pobřeží Menorcy totiž vede perfektně značená „Stezka koní“, která vznikla ve středověku. Je rozdělena na dvacet krátkých úseků, které zdolá i netrénovaný turista.

Jedno z nejkrásnějších ubytování nedaleko Stezky koní nabízí romantický hotel Rural Alcaufar Vell, který vznikl ze starobylé zemědělské usedlosti. Nezapomenutelným zážitkem bude též lekce střelby ze starověkého praku, kterou můžete absolvovat v pevnosti La Mola.

Monte Toro

Umění střelby z praku proslavilo starověkou Menorcu široko daleko. Místní bojovníci uměli tak dokonale metat kameny, že se bez nich žádná armáda ne­obešla. Pokud toužíte po památkách, po celém ostrově najdete záhadné megalitické stavby, které jsou tvořeny z velkých balvanů. Nejznámější leží v lokalitě Torralba u vesničky L’Argentina nebo nedaleko Ciutadelly.

Navštivte též hlavní město ostrova starodávný přístav Mahón. Ideálním místem k obdivování zdejší přírody je park S´Albufera des Grau s jeho nádhernou jezerní krajinou a množstvím zálivů s plážemi. Spatříte tu kormorány, volavky, ale také mořské orly.

Dalším vhodným místem k obdivování přírody je městečko Ferreries. Je oblíbeným cílem fanoušků pěší turistiky, cyklistiky i jízdy na koni. Rodiny s dětmi a milovníci zvířat si na Menorce nesmí nechat ujít návštěvu zoo parku Lloc de Menorca, kde vám dovolí krmit roztomilé opičky.

A jako další skvělý tip je výlet na nejvyšší horu Monte Toro, kde najdete starý gotický kostelík. Na severu ostrova nevynechte návštěvu majáku Cape Cavalleria, který tu stojí od roku 1857.

Dejte si koroptev se zelím

Pokrmy jsou na Menorce velice podobné těm, které jsou typické pro ostrov Mallorca. Rozdíl je ale v přípravě. Kuchaři z Menorcy používají více smetany, másla a sýru a méně olivového oleje.

Základ jídelníčku tvoří ryby, zelenina a mořské plody jako sépie, chobotnice, mušle a humři. Co byste měli ochutnat? Conejo con higos je králík s fíky, langustovou polévku caldereta de langusta, místní sýr queso de Mahón nebo koroptev se zelím perdiz con col.

Dovolenou letecky na 8 dní s polopenzí ve tříhvězdičkovém hotelu pořídíte již od 12 490 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden