Moje chvilka pohody

Na řízek, sachr a ruské kolo

Díky strategické poloze tady žili lidé již v době kamenné, jméno získala po keltské osadě Vedunia, což znamená lesní potok. Ale tu pravou slávu Vídni zajistil až rod Habsburků a období Rakousko-Uherska. Především nejznámější rakouská císařovna Alžběta Bavorská, přezdívaná Sisi.

Chcete-li poznat minulost i současnost hlavního města Rakouska, vydejte se po ulici Ringstraße. Je dlouhá 5,2 kilometrů a slavnostně ji 1.května.1865 otevřel sám císař František Josef I.. Najdete na ní mnoho krásných historických budov: parlament, divadlo Burgtheater, radnici, vídeňskou burzu i Státní operu. Radnici si můžete vychutnat i zevnitř při organizovaných prohlídkách, které se konají vždy v pondělí, úterý a pátek od 13:00 hodin. Před radnicí se pak nachází Rathausplatz, takový vídeňský „Václavák“, kde to prostě žije. Pořádají se tu různé kulturní akce, festivaly, vánoční trhy a v zimě je tu kluziště. Zkrátka, když si ve Vídni s někým chcete dát schůzku, tak jedině na Radničním náměstí.

Mozart zde měl první koncert

Opominout byste neměli ani Stephansdom, goticko-románský chrám z 12. století, ve kterém se ženil Mozart a kde se také konalo poslední rozloučení s tímto světoznámým skladatelem. K nejnavštěvovanějším místům Vídně patří barokní zámek Schönbrunn. Má neuvěřitelných 1441 místností, ale asi nejzajímavější je zrcadlová komnata, protože tady mladý Mozart pořádal svůj první koncert. Za procházku stojí i krásné zámecké zahrady. Dalším velmi navštěvovaným místem je palácový komplex Belveder. Dnes slouží umění a najdete tu díla slavných malířů Klimta, Renoira a Moneta. Milovníci umění určitě navštíví galerii Albertina z roku 1776.

Také něco pro gurmány

Při toulkách po Vídni se vám možná bude hodit brožurka „Vídeň od A do Z“, ve které najdete 150 typů na místa a objekty, které stojí za to navštívit. Ke koupi je v turistickém a informačním centru na Albertina Platz, hned za budovou Státní opery.

Vydat se městem můžete i s průvodcem. Free Walking Tour začíná každý den v 10 nebo ve 14 hodin. Vychází se od Albertiny a průvodci jsou studenti. Vstupné je dobrovolné. Zapomenout byste neměli ani na své chuťové buňky.

Vídeňská kuchyně je znamenitá a za slušný peníz se můžete najíst v malých bistrech a restauracích. Vedle mnoha druhů klobás, párků, si dopřejte i klasický štrůdl nebo dort Sachr. Za ochutnávku stojí i limonáda almdudler s bilinkovou esencí a apfelspritzer, což je sodová voda s džusem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden