Moje sladké tajemství

Objevte krásy Bulharska

Na dovolené v Bulharsku vás čekají krásné písečné pláže, moře s léčebnými účinky a příjemné slunečné středomořské klima. Bulharské pobřeží je pro dovolenou ideální a čím dál tím víc oblíbené.

Bulharská republika je stát na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Na dovolenou sem můžete cestovat autem, autobusem i letecky, přičemž let trvá něco okolo příjemných dvou hodin.

Mezi oblíbená letoviska patří historické středisko Sozopol, Nesebar, Zlaté Písky, oblíbené Slunečné pobřeží, malebné rodinné Primorsko nebo vždy slunečný Svatý Vlas. Bulharsko je kulturně velmi rozmanité, protože zde křižovalo několik národů, jejichž vliv je patrný dodnes.

Turisté zemi milují pro její cenovou dostupnost, kvalitu služeb srovnatelných s těmi „západními“ a písčité pláže s pozvolným vstupem do vody. Národní měnou je leva, která se dělí na 100 stotinek.

Ve vybraných hotelech a restauracích jsou přijímány všechny běžné platební karty a bankomaty najdete téměř všude. Bulharsko je členem Evropské unie, a proto sem můžete cestovat jen s platným občanským průkazem.

Pro plážové povaleče, ale i akční turisty

Největším letoviskem je Slunečné pobřeží, které se rozprostírá 35 km od Burgasu, což je čtvrté největší město Bulharska. Slunečné pobřeží je držitelem Modré vlajky, prestižního ocenění pro oblasti, kde je nadstandardní čistota pláží a moře. Nabízí krásnou pobřežní promenádu s množstvím restaurací, kaváren a barů.

Nachází se zde aquapark, sportovní hřiště a půjčovny sportovních potřeb. Aktivní turisté mohou vyrazit do vnitrozemí. Velmi populární je pohoří Rodopy s labyrintem vysokých hřebenů a kotlin s křišťálovými řekami. Jsou příjemné k chůzi, snadno přístupné a po celém pohoří je rozeseto mnoho historických objektů a pravoslavných klášterů.

Historickým symbolem Bulharska je Veliko Tarnovo, bývalé hlavní město s domky roztroušenými na vápencových skalách. Příznivci historie by neměli vynechat Kazanlak se starobylými thráckými hrobkami. Památek zde najdete dostatek. Vždyť Bulharsko je čtvrtou zemí na světě s největším počtem památek, zapsaných na seznam UNESCO.

Musíte ochutnat místní speciality a skvělé víno

Bulhaři milují oslavy a festivaly, a k tomu patří pochopitelně jídlo. Mají v oblibě zeleninu, ryby nebo sýry z kravského, ovčího či kozího mléka. Typickou úpravou masa je pečení na rožni nebo roštu.

Mezi speciality patří karbanátky kjufteta, džuveč − teplé jídlo z rýže, masa a zeleniny, plněné papriky, studená polévka tarator vyrobená z kyselého mléka, nastrouhané okurky a kopru. Zachutná vám i musaka připravená z brambor, zeleniny a mletého masa.

Šopský salát Bulhaři doplňují pečenou paprikou a cibulí. Další dobrotou jsou keftě a kebabče, karbanátky z mletého hovězího, vepřového nebo jehněčího masa. A nejznámějším kořením je čubrica.

Domluvíte se všude

Pro jazykově méně vybavené je Bulharsko velmi příjemnou volbou, protože se zde domluvíte minimálně z poloviny česky. A na závěr − musíte se připravit na to, že naše kývnutí na znamení souhlasu zde znamená „NE“ a otáčení hlavou pro naše „NE“ zde znamená „ANO“.

Krásné pláže se zázračnou léčivou vodou

Východní hranici země tvoří 354 km dlouhé pobřeží Černého moře, které bývá teplé až do konce října. Navíc je velmi léčivé. Vzduch u pobřeží Černého moře obsahuje jodové páry, které jsou nejsilnější v ranních hodinách. Léčí záněty průdušek, kašel a další dýchací potíže.

Navíc moře pomáhá s problémy kůže, jako je ekzém nebo lupenka. A kde jsou nejkrásnější pláže? Ve starobylém městečku Balčik jsou menší písčité plážičky, rozeseté v kopcovité krajině. Mezi Burgasem a Varnou se nachází Karadere Beach lemovaná zelení, která je jako stvořená pro romantiky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden