Můj čas na kafíčko

Objevte perly Jadranu - Chorvatsko

Makarská riviéra

V jižní části Chorvatska se nachází oblíbená Makarská riviéra. Té dodává kouzlo pohoří Biokovo v pozadí. Centrem této malebné oblasti je město Makarska, ze kterého se stává letovisko s luxusními hotely.

Každého nadchne kilometrová promenáda s bary a butiky. Nachází se tu také vápencové centrum, které se během západu slunce zbarví do broskvově oranžova.

Chloubou oblasti je příroda a zajímavý je také výšlap na horu sv. Jure (1762 m). Hraničními letovisky oblasti jsou Brela a Tučepi. Makarska je vyhledávaná také proto, že je tu největší počet písečných pláží v zemi.

Zadar

Rovněž v okolí Zadaru se dobře vykoupete. Je tu spousta pláží s oblázky či kameny. To samozřejmě lehce snižuje komfort, jelikož budete potřebovat do vody boty (koupíte je tu asi za 10 eur, tedy za cca 240 Kč).

Na druhou stranu, moře je tu průzačně čisté až do hloubky mnoha metrů. Zadar je ale příjemným místem i na výlet za památkami. Ve městě se nachází Mořské varhany, což je sestava trubek a píšťal zabudovaná do rozlehlých schodů, po níž lze sejít až k moři.

Zvuky varhan vznikají působením mořských vln. Další zajímavostí je Pozdrav slunci, což je součást varhan. Jde o velký kruh zapuštěný do kamenné dlažby. V Zadaru si také nenechte ujít římské náměstí Fórum.

Dalmácie

Pokud máte rádi nekonečná pobřeží, nádherné scenérie plné kopců a také romantické zátoky daleko od lidí, pak zvolte Dalmácii. Většinu pláží tu pokrývají drobné kamínky a mnohé z pláží obdržely za svou kvalitu, čistotu a komfort respektovanou Modrou vlajku.

Z letoviska Kaštela lze dojet na pláž Kašjuni, která se ukrývá v dohledu skalnatých útvarů Vidikovac a hradních trosek Bambina Glavica na Splitském poloostrově.

Pokud chcete vyrazit na výlet, doporučujeme historické město Trogir, kde se nachází katedrála sv. Vavřince či pevnost. Zaujmou ale i národní parky Krka a Kornati.

Korčula

Turismus má na ostrově Korčula dlouholetou tradici a díky příznivému klimatu je ostrov často navštěvován i mimo sezonu. Hlavními středisky jsou Korčula, Vela Luka, Prižba nebo Lumbarda. Korčulu se vyplatí navštívit hlavně kvůli výborným plážím.

Mezi ty nejznámější patří Pupnatska luka na jižní straně ostrova, písečná pláž Pržina v Lumbardě či pláž sv. Nikola přímo ve městě Korčula.

Pouhých 20 minut plavby lodí z Korčuly se nachází neobydlený ostrůvek Badija. Ten je pokryt borovým lesem a makiemi, tedy specifickými keři. Nachází se tu také malý klášter, podle kterého dostal ostrov jméno.

Hvar

Ostrov Hvar je čtvrtým největším ostrovem Chorvatska. Největšími městy jsou tu Hvar a Stari Grad. Ta jsou turisty nanštěvována nejvíce, a to hlavně díky malebnosti a také historii.

Na pobřeží Hvaru se ale nachází také starobylá Jelsa či spousta dalších malých letovisek, kde najdete klid a kousek pláže jen pro sebe. Ostrov je rájem milovníků přírody a také těch, kdo mají rádi aktivnější dovolenou.

Na své si přijdou milovníci cyklistiky, neboť je tu kvalitní síť cyklotras a také spousta půjčoven bicyklů. Za poznání stojí také pevnost Španjola  a lokalita Tvrďava Napoleon s hvězdárnou a krásnými výhledy. Hvarské pláže jsou díky členitému pobřeží většinou malé, avšak o to romantičtější.

Istrie

Právě Istrie je pro Čechy jednou z nejoblíbějších chorvatských destinací. A je to zejména proto, že se sem dá autem dostat za nějakých 10 hodin. Největším istrijským městem je Pula, která je obklopena sedmi kopci.

Historie města se začala psát už za Římské říše, což dokládá zdejší římský amfiteátr. Rovinj je zase považována za nejromantičtější místo na chorvatském pobřeží. Snoubí se tu úzké domy a romantické uličky s malými náměstíčky v benátském stylu.

Rovinj lemují husté a provoněné háje borovic a jsou tu oblázkové pláže, částečně upravené a doplněné betonovými plošinami. Podél pláží jsou promenády se solidní turistickou vybaveností.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden