Moje sladké tajemství

Okoštujte to nejlepší české víno

Přichází čas vinobraní, který s sebou nese spoustu zábavných přidružených akcí, unikátní gastrozážitky, přehlídku lidových zvyků i tradiční muziky. Vinobraní, oslavující novou sklizeň révy, je po právu největším vinařským svátkem roku. Přinášíme vám pár tipů na výlet okořeněný ochutnávkou toho nejlepšího lokálního vína.

Retro vinobraní a mistrovství ve sběru hroznů (Valtice - 16. září)

Na tomto vinobraní se rozhodně nudit nebudete! Organizátoři ho pojali především zábavnou formou soutěže družstev. Začíná se brigádou na vinohradech v tolik oblíbeném retro stylu – v montérkách, zástěrách, rádiovkách i šátcích jako v 50. a 60. letech.

Vyráží se v sobotu 16. září v 8:30 z areálu vinařství Chateau Valtice. Na místě se vyfasuje kyblík a nůžky a poté se soutěžící vydají do vinic v otevřených vozech tažených traktorem za zpěvu budovatelských písní a posilněni burčákem.

Jižní Morava v krojích (Bzenecké krojované vinobraní 15.–16. září)

Toto vinobraní patří mezi ta spíše tradiční, protože zahrnuje nádhernou přehlídku folklorních souborů, muziky a vystoupení pod širým nebem. V sobotu odpoledne obcí projde krojovaný průvod, ve kterém nemůže chybět ani Bacchus neboli řecký bůh vína, známý spíše jako Dionýsos, s nymfami a hraběnka se správcem.

Ochutnávat můžete u stánků i ve sklepích. Kvalitu místních vín dokazuje i fakt, že si je oblíbili např. básník Petr Bezruč, mistr Josef Suk či malíř Mikoláš Aleš.

Kutná Hora zaslíbená (Vinobraní na Kačině 9. září)

Kutnohorsko je kraj zaslíbený vinné révě, které se tam nesmírně daří. Tradiční akcí je společné regionální vinobraní a dožínky v krásném parku empírového zámku Kačina. Vinobraní připomíná tradici vinařství od druhé poloviny 19. století.

Dožínky zase oslavují konec žní a podporu místních farmářů. Těšit se můžete na krajové speciality – nejen na víno, ale také sýry, uzeniny a další dobroty. Organizátoři zajistili pro návštěvníky vinobraní kyvadlovou dopravu z Kutné Hory a Čáslavi.

2 dny na Karlštejně (Karlštejnské vinobraní 23.–24. září)

Máte-li rádi velké vinařské akce s historickou tematikou, navštivte vinobraní na Karlštejně. Bude se konat o víkendu 23. a 24. září – v sobotu od 10:00 do 21:00, v neděli od 10:00 do 18:00.

Vinobraní bude probíhat na několika prostranstvích – před vinařskou stanicí, za mostem, na náměstí pod hradem, dětském hřišti u školy i na samotném nádvoří hradu.

Kromě kvalitního vína si užijete průvod se samotným Karlem IV. a Eliškou Pomořanskou, přehlídku gotického odívání, výuku historických tanců, vystoupení polykačů ohně, fakírů a dvorních mágů. Tradiční akce je pověstná skvělou atmosférou.

Na Králově Poli (Královopolské vinobraní 8.–9. září)

Máte náladu na vinobraní v duchu historických tradic? Navštivte to Královopolské v Brně! Program začíná v pátek 8. září od 16:00, v sobotu 9. září již od 14:00. V rámci akce vinaři uctí Jana Jindřicha Lucemburského, který se v regionu zasadil o rozvoj vinařství a vinohradnictví.

Každou hodinu můžete navštívit společné degustace, které jsou zdarma. Hraví jedinci se jistě zapojí do zábavných soutěží plných krásných vinařských cen. Součástí akce je také sobotní sabráž sektů.

Nenechte si ujít vyhlášený Mělnický košt (Mělnické vinobraní 15.–17. září)

I v letošním roce se můžete těšit na tři dny plné zábavy, dobrého jídla, vína a bohatého kulturního programu na čtyřech scénách. Chybět nebude ani velkolepý ohňostroj.

Zvláštní pozornost si zaslouží historický průvod, který symbolizuje příjezd Karla IV. na Mělník a připomíná historii panovníka, který se zasadil o položení základů vinařství v Čechách. Přímo v historickém centru města budou připraveny čtyři scény, na kterých se budou střídat skvělé kapely, artisté, tanečníci a další umělci.

Nejmenší si užijí spoustu zábavy v rámci Dětské scény, kde jim budou k dispozici tvořivé dílničky a kouzelnická představení.

Milovníci dobrého vína by určitě neměli vynechat Degustační dvůr – místo, kde bude probíhat degustace mělnických vín Cechu českých vinařů s prezentací vybraných vín spolku Mělnický košt. Můžete se přesvědčit, že i v Čechách se dají dělat skvělá vína. Vrcholem vinobraní je sobotní historický průvod a ohňostroj

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden