Můj čas na kafíčko

Ostrovy obřích želv

Ztracen v Indickém oceánu je Mauritius jen zdánlivě. Milovníci exotické turistiky ho znají jako jeden ze ztracených rájů. Britové mu udělili nezávislost v roce 1968 a od té doby jde o nejbohatší a nejkrásnější stát Afriky. Pojďte se s námi zasnít a vydat se na cestu na exotické ostrovy.

Altánek pro příjemné stylové posezení v Pamplemousses.

Maličký ostrovní stát Mauritius má vlastní aerolinky Air Mauritius, asi proto, že těm velkým by se sem nevyplatilo létat. Milovníci pláží narazí už v hlavním městě Port Louis na bělostný písek, ale ta nejlepší a nejslavnější pláž, Flic en Flac, se nachází 20 km jižně od města.
Vstup do moře je pozvolný a po pár krocích uvidíte pod průzračnou hladinou pestrobarevné korály. Na dohled od vody jsou restaurace a bary, a pokud se ubytujete v přilehlých bungalovech, máte vše u nosu.
Pár kilometrů na jih je pláž Tamarine s krásným výhledem na zelené kopce. Poloostrov Le Morne na jihu nabídne romantickou samotu pod impozantní horou Le Morne Brabant, z pláže Trou aus Biches na severu ostrova se můžete jít podívat na krásný hinduistický chrám.

Botanická zahrada Pamplemousses skýtá procházku nejexotičtější flórou

Historie na každém kroku

Mauritius býval významnou zastávkou na plavbě do Evropy, což ukončilo otevření Suezského průplavu. V Port Louis musíte navštívit námořní muzeum, kde zvíte romantický příběh z 18. století, kdy se na ostrov vracela z Francie snoubenka místního osadníka jménem Virginie. Koráb však v bouři najel na skaliska a moře vyplavilo už jen její tělo – a cennosti, které uvidíte v muzeu. Na její hrob se chodí dívat zamilované páry. Až si prohlédnete krásnou katedrálu sv. Ludvíka a pevnost Fort Adelaide, občerstvěte se v některé z restaurací s výhledem na moře. Nevynechte místní tržiště s přehlídkou voňavých lahůdek, hlavně ovoce a sýrů! Nakrmte obří želvy Na jihu leží krokodýlí farma La Vanille, kde můžete vidět ještěry při krmení a k tomu obří želvy, které ochotně chňapou po nabízeném lupení.

Posvátné jezero Ganga Talao v sopečném kráteru obklopují hinduistické svatyně.

Libo kabelku z krokodýlí kůže?

Nedaleko leží Grand Bassin neboli Ganga-Talao, jezero v sopečném kráteru s přízračnými hinduistickými chrámy na břehu. Na sever musíte za botanickou zahradou Pamplemousses a jejími 37 hektary unikátní tropické flóry. Prémií bude návštěva blízkého zámečku Mon Plaisir, který slouží k vítání cizích státníků. Zvědavci se mohou podívat na 600 km vzdálený divoký ostrov Rodrigues, kam se letí něco přes hodinu. Odměnou je tu turisty ještě neobjevená příroda, např. kolonie želv sloních.

Podmořský život a hory se svěží tropickou zelení, to jsou hlavní lákadla Mauritia.

Modrá legenda

V centru Port Louis je muzeum zvané Blue Penny, kde jsou pod přísnou ostrahou vystavené nejcennější známky světa, modrý a méně známý oranžový (červený) mauritius. Malinkatých papírků s nesmírnou hodnotou je na světě jen 12 exemplářů v modré (dvoupence) a 14 v oranžové barvě (jednopence). Dvě má ve sbírce britská královna. Poslední exemplář, který byl na prodej, se před mnoha lety vydražil v přepočtu za 80 milionů korun.

Kytky a stromy kvetou na Mauritiu po celý rok. A většina krásně voní.

Proč jsou tak cenné?

V roce 1847 je prý nechala vytisknout manželka guvernéra ostrova, sira Williama Maynarda Gomma, aby mohla rozeslat pozvánky na ples. Prvních pár kusů rytec vyrobil s nápisem POST OFFICE (poštovní úřad), a po roce začal známky tisknout ve větším množství s nápisem POST PAID (poštovné placeno). Ty už ovšem mají desetkrát menší cenu, „jen“ 8 milionů Kč. V srpnu 2016 zakoupil dvojici známek, modrého a červeného mauritia, neznámý investor z Česka za cenu cca 100 milionů korun.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden