Můj čas na kafíčko

Ovládáte ženské taktiky?

Máte doma šéfa, nebo jste vůdcem vy? Ani jedno nevylučuje velkou lásku.

Chcete mít šťastné manželství? Když si najdete ten správný protějšek, můžete mít krásný vztah na celý život. Jak to zařídit? Stačí dát muži iluzi, že šéfem je doma on...

Přitom ale vyhráváte vy! Důležité je, s jakými pravidly začínáte svůj vztah. Druhý si k vám dovolí přesně tolik, kolik mu dovolíte vy. Také platí jedna zásadní přímá úměra: Čím víc toho budete doma zvládat, abyste dokázala, jak jste schopná a výkonná, o to méně umožníte muži, aby vám dokázal to samé.

Buďte krkem, který otáčí jeho hlavou.

Hádky ke vztahu prostě patří

Zatímco soupeření o moc většinu lidí časem vyčerpá a rozcházejí se, pro řadu párů je bojovná atmosféra doma to, co čerstvá zelenina pro vegetariána.To, že se občas pohádáte, ještě neznamená, že je váš vztah špatný.

Každé partnerské soužití má období klidu i čas naprosté disharmonie, kdy létají talíře, tříská se dveřmi a počet decibelů přesáhne povolenou míru. Hádky jsou často dobrou záminkou, jak se pak hezky udobřovat a hledat k sobě novou a hlubší cestu.

Ani spolu, ale ani bez sebe

Možná, že váš muž vyrůstal v dětství na takovém partnerském bojišti. Otec tam byl velký šéf, ale maminka si na pozici vůdce také dělala nárok. Bylo to zvláštní spojení dvou silných jedinců. Přestože doma často panovalo dusno, rodiče si zároveň nedovedli představit život jeden bez druhého.

Chytré tahy

Vzpomínáte si na seriál Bylo nás pět? Chytře taktizující Dagmar Havlová podsouvá svému manželovi Oldřichu Navrátilovi metodu, jak zabít vánočního kapra. „Ne že bys na to nešel šikovně, Vendelíne, ale možná bys měl...“

Samozřejmě že mu mohla ukázat, kdo je doma praktičtější, ale schválně to nechala na něm. Navenek mu nechala pocit, že hlavou rodiny je přece on, ale přitom chytře dosáhla svého a toho, jak to chtěla ona.

V orientaci v terénu je lepší, tak ho oceňte.

Nechte muži iluzi, že je šéf

Muž se obvykle cítí být šéfem a je lepší ho nechat žít v této iluzi. Ideální je ho v této iluzi ještě podporovat. Chytrým ženským taktizováním tak můžete snadno a chytře dosáhnout toho, co chcete vy.

Je důležité to jen chlapovi správně podat. Partnerských modelů vzájemného soužití je celá řada. Vztah by měl být založen hlavně na rovnoprávnosti, kdy se každý cítí ve své kůži, má dostatek osobního prostoru a stojí pevně na zemi.

Model žáka a učitelky?

Ženy i muži mohou dělat různé věci, ale stále s vědomím, že oba mají stejnou, tedy vysokou hodnotu. Vyvyšování i podřizování se je známkou nezralosti.

Je však možné, že váš partnerský model připomíná soužití učitelky a žáka, ale přesto jste v něm naprosto spokojeni. Zatímco jeden miluje rajskou, druhý ji nenávidí. Někomu může vyhovovat mít doma šéfa nebo podřízeného, někdo má zase místo partnera rodiče nebo dítě.

Opakujeme model z dětství

Obecně platí, že na jaký model jsme zvyklí z původní rodiny, v tom máme tendenci pokračovat i ve svém životě. Problém nastává, pokud rozdělení rolí jednomu z páru přestane vyhovovat a začne chtít změnu.

Ten druhý se zablokuje a nastává nerovnost, protože jeden se vyvíjí a přestává chtít hrát hry na šéfy a podřízené, zatímco druhý chce zachovat dosavadní stav. V tu chvíli je každý na jiném stupni zralosti a vztah je pak těžší udržet. Takže rada na závěr: Mluvte spolu, zkoušejte a pátrejte, co vám oběma vlastně nejvíc vyhovuje.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden