Moje sladké tajemství

Ráj na zemi: Azorské ostrovy

Toužíte po netradiční dovolené, jež vás svou rozmanitostí naprosto nadchne? Vydejte se na Azorské ostrovy, kterým se ne nadarmo přezdívá evropská Havaj. Zelené svahy pokryté hortenziemi, smaragdová jezera a nesčetné vodopády končící v oceánu z paměti nevymažete.

Strhující exotická příroda, pohodová atmosféra a koloniální architektura. Tak by se dalo ve zkratce popsat souostroví ležící v Atlantském oceánu mezi Portugalskem a Severní Amerikou. Charakter ostrovů je ovlivněn sopečným původem. Naleznete zde nečinné sopky, krásná jezera a výhledy na divoké skalnaté pobřeží.

Devět kouzelných ostrovů

Azory jsou ideální destinací pro poznávání nádherné krajiny a stále patří mezi místa, která nejsou turisticky přetížená. Nejlepší období pro návštěvu je od června do října, kdy se průměrná teplota pohybuje okolo 25 °C. Domluvíte se zde portugalsky, ale i anglicky. Azory se skládají z 9 ostrovů a každý má své kouzlo.

Největším z nich, na který se z Evropy létá, je Sao Miguel s hlavním městem Ponta Delgada. Zajímavé je jeho historické centrum a impozantní přístav, ale i tržiště a parky připomínající spíše botanické zahrady. Pochutnáte si tady na místních ananasech, užijete si výhledy na čajové plantáže a svahy pokryté hortenziemi.

Jezera, sopky a úchvatné výhledy

Nenechte si ujít Lagoa do Fogo neboli Ohňové jezero, které patří mezi nejkrásnější jezera v celém Portugalsku a skýtá nádherné výhledy.

Impozantní je Lagoa das Setes Cidades – obrovský kráter spící sopky, který z poloviny rozlohy vyplňuje největší azorské dvojjezero. Díky rozdílné hloubce i mírně odlišnému složení minerálů má jedno jezero barvu do modra a druhé do zelena.

Poutní místa, horké prameny a pláže bez lidí

Vaší pozornosti nesmí uniknout Caldeira Velha, přírodní rezervace s termálními kaskádovitými jezírky ke koupání. Nedaleko je městečko Furnas a vedle stejnojmenné jezero, kde se můžete projít mezi sirnými kouřícími fumarolami nebo se vykoupat v horkých pramenech.

K návštěvě láká i poutní místo Nossa Senhora da Paz, které stojí na kopci nad městem a nabízí krásný výhled na celé pobřeží. Při přesunech na jiné ostrovy trajektem vás doprovodí velryby a delfíni. Pláže na koupání většinou mívají tmavý písek a nejsou nijak přeplněné. Mezi nejhezčí na ostrově Sao Miguel patří pláže Melícias nebo Moinhos.

Zaleťte si na nebližší ostrovy

Na ostrově Santa Maria naleznete hezkou písčitou pláž Praia Formosa nebo nádherný maják Farol de Maia. Ostrov Pico se pyšní nejvyšší horou Portugalska, sopkou Pico, a neskutečně bujnou vegetací. Na Faialu najdete kráter Caldeira, námořnický Peter’s bar i hezkou pláž Porto Pim.

Sao Jorge je ostrov proslavený výrobou stejnojmenného sýra a jeskyní Algar do Montoso. Na Terceiru se jezdí hlavně kvůli plážím, Graciosa vyniká zvláštním vulkanickým úkazem s klenbou a lagunou. Ostrovy Corvo a Flores jsou zapsány na seznam biosférických rezervací UNESCO s množstvím vodopádů.

Pohlazení duše i chuťových pohárků

Celé Azory jsou protkané skvostnou přírodou, ale populární je také místní gastronomie. Chcete-li ochutnat lokální speciality, dejte si třeba „cozido das furnas“, typické ostrovní jídlo. Jde o mix různých druhů masa, klobásek a zeleniny uvařený v jednom hrnci.

Ale pozor – není třeba elektřiny. Hrnec se zakope metr pod zem ve vulkanické oblasti a jídlo se samo uvaří v rozpálené zemi. Populární je také sušená nasolená treska (bacalhau), smažená chobotnice a lahodné sýrové koláčky.

Ostrované také hojně konzumují mořské plody, kterým kralují vilejši (cracas) a kuželnatky (lapas). Ty se podávají jen zakápnuté citronem. Jako dezert můžete zvolit marakuju, kdouli, anomu či kvajávu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden