Můj čas na kafíčko

Rajské ostrovy - Itálie

Už máte zaplacenou letošní dovolenou? Pokud ne, inspirujte se našimi tipy na cesty za sluncem. Co takové ostrovy Sardinie či Sicílie?

Dvojice italských ostrovů Sardinie a Sicílie je skvělou volbou na letní dovolenou. Začněme u Sardinie, která vás hlavně potěší krásnými plážemi.

Pláže korunuje moře dokonalé průzračnosti

Nejkrásnějšími plážemi jsou Cala Mariolu a Cala Luna. Druhá jmenovaná je pokryta jemně bílým pískem a omývá ji průzračně čisté moře. Je lemována strmými vápencovými útesy, do nichž jsou vyhlodané jeskyně, jež poskytují stín.

Cala Luna navíc leží při ústí říčky Ilune, která tu vytváří sladkovodní jezírko, oddělené od moře pásem písku. Letovisek, kde se vyplatí ubytovat, je tu hned několik. Zátoka Golfo Aranci leží v blízkosti letiště Olbia a je veskrze praktickou volbou. Oblíbená je ale i Pula a Marina di Sorso či Stinto, které je na dosah dechberoucího mysu Capo Falcone.

Spousta míst, která stojí za poznání

Pokud se budete chtít vydat na zajímavý výlet, zvolte město Alghero, jemuž se přezdívá malá Barcelona. Za návštěvu stojí hlavně původní starobylá část města. Zajímavý je také Národní park Parco Naturale Regionale di Porto Conte, a to hlavně exkurze do krásné Neptunovy jeskyně.

Vyhledávané je i samotné hlavní město Cagliari či kaňon Gorropu, což je nejhlubší soutěska v Evropě. Ideálním místem pro zahálku je také největší italský ostrov Sicílie.

I tady najdete krásné pláže, ze kterých se vám nebude chtít odejít zpátky na pokoj. Turisté se shodují, že nejkrásnějšími jsou Cala dello Zingaro a San Vito Lo Capo v Trapani či Isola Bella v Taormině.

Můžete se vydat dokonce až na Etnu

Pokud se ale řekne Sicílie, mnohým okamžitě bleskne hlavou sopka Etna (3357 m). Výchozím bodem pro výlety na ni jsou turistická letoviska Giardini Naxos či Letojani. V obou najdete také krásné pláže a spoustu památek.

Skvělým místem pro výlet je také bájné město Syrakusy, které je na seznamu památek UNESCO. Jde o rodiště matematika Archiméda a je plné památek, od řeckých dob až po baroko. Architektonicky zajímavým přímořským letoviskem je Noto Marina.

Nachází se tu kromě krásných písečných pláží také mnoho zajímavých barokních kostelů a paláců. Pokud máte raději klid a chcete být stranou ruchu, zvolte menší letovisko Calanovella, nacházející se přímo naproti Liparským ostrovům. Zajímavé je i přímořské městečko Sant’Alessio, jež lemuje dvoukilometrová pláž.

Co ochutnat?

Základní sardinskou potravinou je místní chléb. Bývá hodně tenký a často ochucený olivovým olejem a krystalky soli. Vynikající jsou místní sýry, které patří k nejchutnějším v Evropě. A není divu, právě sýr se tu do jídel dává ve velkém – ochucují jím předkrmy, polévky, těstoviny, ale i hlavní chody.

Sardiňané si dokonce mnohé nechali patentovat. Značky jako Pecorino Sardo a Fiore Sardo jsou nejtradičnějšími ovčími sýry pocházejícími z této oblasti. Jako dezert tu zvolte sardinský med.

Typickým jídlem na Sicílii je pasta con le sarde, což jsou těstoviny se sardinkami. Hodně oblíbená tu je také caponata, což je vařený zeleninový salát. Často se tu konzumují také arancini, tedy plněné rýžové kuličky smažené ve strouhance.

Ze sladkostí vyniká zmrzlina gelato a také zákusek cassata. Oblíbené jsou ale rovněž canolli, tedy plněné trubičky. Jídla se tu zapijí kvalitními víny, ale rovněž i likéry – Limoncello či Amaro Averna.

8 dní letecky, s polopenzí, od 13 490 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden