Můj kousek štěstí komerční sdělení

Rolety Den a noc – hvězda ve světě stínicí techniky

Nějakou stínicí techniku má na oknech jistě každý. Nejčastěji horizontální žaluzie nebo rolety, ale stále jsou vidět i závěsy se záclonami.

V poslední době si velikou oblibu získávají rolety Den a noc a pomalu se tak stávají celebritou v oboru stínění.

Proč jsou tak oblíbené? Jak fungují? A kde je seženete co nejvýhodněji? O tom se dočtete v našem článku.


Rolety Den  a noc - stále oblíbenější typ stínění

Rolety Den a noc – jednoduchý princip


První tajemství úspěchu rolet Den a noc je jejich princip. Kombinuje se tu totiž něco z klasických horizontálních žaluzií spolu s běžnými roletami. Jak žaluzie, tak textilní rolety jsou stále oblíbené a velmi rozšířené. Pro jejich volbu hovoří mnoho výhod a plusů:

Žaluzie



  • Je snadné je pořídit – dodavatelů je opravdu spousta.

  • Je na výběr spousta barev a materiálů.

  • Umožňují plynulou regulaci světla natáčením lamel.

  • Poskytují kvalitní stínění – jsou zcela neprůhledné.


Rolety



  • Oproti žaluziím je dokážete nainstalovat i sami.

  • Ještě větší výběr barev včetně dekorů a motivů.

  • Snadné ovládání pomocí řetízku.

  • Lze je použít pro úplné zatemnění.


Oba systémy si s sebou ale nesou i nějaká negativa:

Žaluzie



  • Nejspíš je bez předchozích zkušeností nebo zaškolení sami nenainstalujete. Potřebujete servisního technika.

  • Jde o celkem složitou konstrukci. Pokud se třeba nějaká lamela zlomí, bude levnější pořídit si žaluzie nové než nechat měnit poškozenou lamelu.

  • Hůř se čistí kvůli vodicím lankům, která brání prachovce či houbičce v pohybu.

  • Kovové lamely se sluncem zahřívají a teplo pak sálá do místnosti.


Rolety



  • U těch nejstarších typů rolet je velice omezený výběr barev a složité mechanické ovládání. To někdy odmítá zastavit roletu v požadované výšce a někdy se roleta samovolně s hlukem zasune.

  • Kryje vždy celou plochu okna, přes kterou je stažena. Nenabízí tedy možnost pohlédnout skrz látku rolety.


U vzniku rolet Den a noc byla jednoduchá myšlenka – vzít výhody žaluzií a látkových rolet a využít je v jednom systému. Zároveň se ale také vyhnout zmíněným nevýhodám a nedostatkům. A povedlo se to více než dobře.

Roletám Den a noc se také někdy říká Zebra rolety.

Tak, jako totiž zebry nosí své černobílé pruhy, jsou tyto rolety rovněž složeny z pravidelně se střídajících pruhů látky. První pruh látky je tvořen průhlednou síťkou. Druhý pruh je z neprůhledné látky.


Zebra rolety se světle modrými pruhy
Aby bylo možné rolety zatáhnout a úplně zastínit okno, nestačí jen jedna vrstva látky. To by se jen pravidelně střídal průhledný a neprůhledný pruh. Celá látka ale tvoří velkou prověšenou smyčku, kterou v dolní části napíná středová tyč.

Jak se látka rolety odvíjí, dostává se látka postupně z přední strany přes středovou napinací tyč na zadní stranu a tím blíže k oknu. Tam už se dále nepohybuje a je na místě. Přední část látky se ale pohybuje dál, a tak se postupně překrývají průhledné a neprůhledné kusy látky, takže se rozevírají a zavírají průhledné otvory a plynule se reguluje množství světla, které do místnosti vpouštíte.

Tím tedy rolety Den a noc připomínají žaluzie. U nich lze také u stažené části regulovat množství procházejícího světla, ale děje se to natáčením lamel. U Zebra rolet jde spíše o takové mrkání při pohybu nahoru nebo dolů.

Jak to celé vypadá, to si můžete prohlédnout na videu: 

https://www.youtube.com/watch?v=3q3b5E9uHC0

Umělecká jména rolet Den a noc


Tak, jako mají naše hvězdy, celebrity a umělci svá umělecká jména a pseudonymy, jsou rolety Den a noc také známé pod několika jmény. Jméno Zebra rolety a důvody k němu jsme už probrali. Další názvy jsou:

Duo rolety


Důvod je opět jasný. Jelikož pruhy látek jsou vždy dva a pravidelně se střídají, tvoří spolu jakýsi duet – duo látek v tanci světel a stínů. Pro upřesnění dodáme, že některé varianty rolet Den a noc mohou mít 2 různé neprůhledné pruhy spolu s jedním průhledným. Docílí se tak ještě zajímavějšího designového účinku.

A ačkoliv jsou pak 3 různé pruhy, i tak se jim klidně může říkat Duo rolet.


Dvoubarevné DUO rolety od FEXI jsou elegantní designový prvek v každé místnosti.

Rolety Twinroll


Tak jako v životě jsou dvojčata většinou nerozlučná dvojka, tak i v případě dvou pruhů rolet Den a noc je dvojice jejich látkových pruhů neoddělitelná.

I proto dostaly další název – rolety Twinroll, Twin, čili dvojčata.

Snadná instalace – další plus


Pro odborníka nebo zkušeného kutila je montáž běžných látkových rolet snadná, nebo si s ní alespoň poradí. Ovšem pro běžného smrtelníka se může změnit v horor. A hliníkové vertikální žaluzie už by vyžadovaly opravdového školeného specialistu. Zvláště, pokud nejsou předem sestavené. V případě rolet Den a noc je ale všechno mnohem jednodušší; byly navrženy s ohledem na velmi snadnou instalaci. 

Pokud se navíc rozhodnete objednat si rolety od společnosti FEXI, která se na stínicí techniku a obzvláště na rolety Den a noc specializuje, přijde Vám roleta už složená.

To je opravdu veliká výhoda, jelikož při sestavování rolety se Vám nestane, že něco někam zasunete opačně, přehodíte strany, zlomíte kousek plastu či ztratíte důležitý dílek. S FEXI máte vše jak na stříbrném podnose a u některých typů montáže někdy ani nepotřebujete vrtačku či šroubovák.

Jaké možnosti při montáži rolet Den a noc máte?


  1. Montáž bez vrtání. Ta je velmi oblíbená, jelikož nevyžaduje žádné kutilské dovednosti a ani nářadí. Podmínkou ale je, že máte rolety s tzv. otevřenou kazetou. Na webu fexi.cz jsme našli jak textový, tak video návod, podle kterého jsme opravdu zvládli montáž za nějaké 2 minuty. A i kdybyste momentálně neměli k internetu přístup, ke každé dodané roletě je také návod přiložen. Vlastně ani o montáž v pravém slova smyslu nejde. Stačilo doslova jen přichytit dva háčky na kazetu rolety, zavěsit celou roletu na rám okna a přilepit kladku pro vedení ovládacího řetízku na okenní rám. Takhle jednoduché to je.

  2. Montáž s vrtáním do okna. Pokud si přejete mít roletu tak nějak víc napevno, můžete úchyty pro kazetu s roletou přivrtat k oknu. Vrtání do okna zní trochu děsivě, ale jde vlastně jen o uchycení oněch dvou držáčků na kazetu s roletou. Je to jen o něco málo náročnější než prosté zavěšení na rám okna. A nebojte se, že byste okenní rám nějak poškodili. Téměř všechna okna jsou dosud opatřena běžnými žaluziemi, a ty se bez vrtání do okna ani nedají nainstalovat. Do okna jen navrtáte dva malé vruty. Vruty a vše potřebné najdete v balení s dodanou roletou. Budete jen potřebovat vrtačku a šroubováček.

  3. Montáž s vrtáním do zdi. Kdo se rozhodne nevrtat do okna, může pro upevnění rolety navrtat držáčky do zdi. A tady se Vám otevírají 3 různé možnosti – vrtání do stropu okenního výklenku, do stropu místnosti před oknem a vrtání do stěny nad okenním výklenkem. Cíl je ale stejný – připevnit ony dva držáčky pro uchycení kazety s roletou. 


Je ovšem nutné vědět, pro jaký typ montáže jste se rozhodli, a to už při objednávce rolety. Protože například při montáži bez vrtání si musíte objednat jen otevřenou kazetu. Jestli ale chcete nebo musíte vrtat, pak pro okno jsou určeny jiné šroubky než pro zeď a strop. V balení vždy najdete vše, co potřebujete pro Vámi vybraný typ montáže včetně hmoždinek a šroubů. Vrtačku a šroubovák už musíte mít vlastní.

Zdálo by se, že vrtání, zvláště do stěn, bude hodně náročný typ montáže. Ovšem tak to vůbec není. Nejnáročnějším úkonem je vyměření dvou děr ve zdi tak, aby byly v jedné rovině. Když se to nepovede, mohly by pak rolety být nakřivo a výsledný efekt by byl zkažený. Máte sice nějaký prostor držáčky mírně posunout a nastavit do roviny, ale jde jen o milimetry.


Montáž rolet Den a noc s vrtáním do rámu okna
Opět ještě zdůrazníme, že pro každý typ montáže najdete na stránkách výrobce přehledný textový a video návod k montáži.

Pohodlné ovládání rolet Den a noc


Modernizace proniká opravdu všude, takže se nevyhýbá ani roletám a stínicí technice obecně. Jakkoliv je ovládání rolet Den a noc snadné – stačí potáhnout za řetízek a nastavit roletu do požadované polohy, můžeme ovládání posunout na vyšší úroveň.

Tu představuje automatizace. Každou roletu můžete vybavit elektromotorkem, který práci vykoná za Vás. Už při nákupu se rozhodněte, zda chcete motorek a dálkové ovládání. Ale i v případě, že už jste rolety Den a noc pořídili, lze motorek doplnit do každé z nich i dodatečně. Montáž podle návodu je opět velice snadná.

Dálkové ovládání Vám dovolí pohodlně sedět a třeba z křesla u televize stiskem tlačítka zatáhnout roletu. Nebo dokonce několik rolet najednou, nebo všechny v celém bytě. A nejen to – můžete si nastavit kromě pozice „úplně zataženo“ a „úplně vytaženo“ i čtyři další oblíbené pozice.

Proč si pořídit rolety právě od FEXI?


Na trhu je dostatek výrobců a dodavatelů rolet Den a noc. Od těch nejlevnějších, kteří nakupují materiál a lidskou sílu v Číně a v zemích třetího světa, až po výrobce, kteří si dávají záležet na kvalitních látkách, řemeslném zpracování a propracované zákaznické podpoře.

Když jsme vybírali dodavatele, vzali jsme v úvahu tato hodnotící kritéria:


  • Kvalita

  • Česká společnost

  • Cena

  • Zákaznický servis a podpora


Jde o celkem účinný filtr podmínek, díky kterému jsme velmi rychle vyřadili nekvalitní a drahé dodavatele, až nám zbylo jen několik možností. Z nich jako vítěz a naše hvězda vyšla společnost FEXI.

Kvalita


Fexi si zakládá na tom, že používá o třídu kvalitnější materiály a látky než levná konkurence. Jejich látky se netřepí ani nelámou. Dobře se čistí, jsou antistatické a některé mají i speciální vrstvu, která brání rychlému hoření.

Kazety, do kterých se rolety zasouvají, mají vyztužená záda, takže se při používání nekroutí a je možné je použít i na větší šířky rolet. Zejména, pokud se rozhodnete pro POLO či MAXI kazetu, které jsou ještě s pevnější konstrukcí než základní otevřená kazeta.

Co je ale nepřesvědčivější argument pro kvalitu, to je fakt, že FEXI posílá každou roletu už smontovanou. Doopravdy Vám celou roletu sestaví tak, že na Vás již bude jen její instalace.

Česká společnost


Fexi vlastně není firma, ale značka, za kterou stojí společnost Westlogic s.r.o., která sídlí v Olomouci.

Firma pracuje nejen v Česku, ale také na Slovensku, v Polsku, v Německu a v Rakousku. Je to však česká firma, která zaměstnává desítky lidí.

Cena


Kdybychom hledali úplně nejnižší cenu rolet, pak bychom asi FEXI nezvolili. Ale jelikož je cena jen jedním kritériem, je FEXI velmi přesvědčivé. Za cenu, které mnohdy nedokážou konkurovat ani různí přeprodejci a velkoobchody, dostanete špičkovou kvalitu se vším všudy.

Nebyl problém najít na trhu rolety za výrazně vyšší ceny než nabízí FEXI, občas dokonce několikanásobně, přičemž vyšší úroveň kvality nikde.

Zákaznický servis a podpora


FEXI to se spokojeností zákazníků myslí vážně, a proto nabízí nadstandardní servis. Kvalifikovaná zákaznická podpora Vám poradí s výběrem konkrétního typu látky a ovládání i se zaměřením.

Navíc si můžete nechat zdarma poslat až 8 vzorků látek a přesvědčit se o kvalitě produktu na vlastní oči – nejen přes internet, jako je tomu v případě konkurence.

Rolety Den a noc mohou zdobit i Váš interiér


Pokud se rozhodujete o nákupu nové stínicí techniky do Vašeho interiéru, měli byste roletám Den a noc věnovat patřičnou pozornost. Třeba přesvědčí i Vás, abyste si jimi vyzdobili svůj byt či kancelář a účinně se ochránili před ostrým slunkem a zvědavými pohledy sousedů.

Fexi doporučujeme jako prověřenou jedničku na trhu se stínicí technikou a specialistu právě na rolety Den a noc.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden