Můj čas na kafíčko

Umíte spolu správně komunikovat?

Vztahy nejsou složité. To jen my si je někdy zbytečně komplikujeme. Jsou kompromisy důležité? Nebo je lepší umět se ptát a naslouchat si? 

Všechno životně důležité ve vztahu má deset písmen: komunikace, porozumění, kompromisy. Lidé si někdy chybně myslí, že kompromisy jsou ústupky a svého druhu osobní prohra. Anebo že když hledáme cestu k druhému, máme mu o krok ustoupit.

To je ale nesmysl. Když každý z partnerů, kteří stojí čelem k sobě, o krok ustoupí, jeden druhému se vzdálí. A my potřebujeme opak – dělat kompromisy vstřícným krokem k druhému. Jen tak se navzájem přiblížíme, ne vzdálíme.

Hledám cestu k tobě, ne od tebe

Hádáme se ne proto, abychom si ve vztahu ubližovali, ale naopak aby to zbytečné ubližování přestalo. Proto máme touhu si vše vyjasnit. Zajímáme se, proč se partner trápí, co mu vadí, vysvětlujeme mu své pohledy a stanoviska, protože on není my.

Neví, jak se cítíme, když si stranou píše s někým jiným. A on zase neví, jestli nás už neomrzel, když se s ním hádáme nebo s ním zrovna nespíme. Nevidí do naší hlavy, natož do srdce. Podobně jako vy nemusíte vědět, že ho něco bolí.

Naučte se správně ptát

To je také důvod, proč se spolu hádáme. Jako bychom byli zamotaní v začarovaném kruhu, měli zavázané oči a naváděli se pouze hlasem. Důležité je však spolu mluvit. Jen tak si můžete být bližší.

Proto se místo hádky zkuste ve chvíli krize zeptat: Co tě bolí? Co tě trápí? Co mi potřebuješ říct? Co mám zlepšit? Co tě udělá šťastnějším? A zeptáš se mě pak také na to samé? Pomůžeš mi? Když se naučíte správně ptát a naslouchat si, váš vztah může být zase veskrze šťastný.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden