Můj čas na kafíčko

Už nechci šíleně žárlit!

Největší soupeřkou často není jiná žena, ale jen vaše fantazie. Jak to zastavit?

Když se kolem vašeho chlapa začne motat nějaká jiná, spustí se zvláštní mechanismus, který zatemňuje mozek a dělá z vás, něžného stvoření, hysterickou fúrii. Jak zkrotit šílené představy a strachy, které jsou zabijákem každého vztahu?

Partner přijde domů později, a vaše představivost spustí lavinu spekulací a strachů. Co asi prováděl? A s kým? Proč se chová tak divně? Chce se rozejít? Pod vlivem šílených myšlenek ho začnete obviňovat.

On začne být mrzutý, protože nikomu není příjemné, když mu druhý nevěří, a celý vztah tím zhořkne. Přitom příčina možná nebyla v chlapovi, ale ve vaší hlavě. Pak se ptáte: Zač vlastně stojím já, jestli nedokážu věřit ani vlastnímu partnerovi?

Takhle v noci ti píše kolega?

Muka vlastních fantazií

V důsledku příliš bujné představivosti a pocitu ohrožení tvoříme často katastrofické scénáře. Pokud se chcete zbavit žárlivosti, musíte si přiznat, že je to váš problém. Vaše mysl je jako živná půda. Co zasejete, to vzklíčí. Zasejete pochybnost, a vyroste z ní strašák.

Strach se usadí ve vaší hlavě a ničí vás. Ztrácíte půdu pod nohama ne proto, co dělá partner, ale proto, co děláte vy sama. Když vás sžírají pochybnosti, nezáleží na tom, jestli nějaký důkaz objevíte. Víte, jak zjistíte, jestli něco děláte přes míru? Skrze svůj pocit. Je-li špatný, obracíte nůž proti sobě.

Neporovnávejte se s jinými!

Kdykoli se snažíte hledat to, v čem jsou ostatní lepší než vy, najdete to. Stejně tak ale najdete i to, v čem máte přednost oproti jiným! To je zásadní rozdíl mezi negativním a pozitivním přístupem k životu. Vždy může být někdo hezčí, úspěšnější...

A to ne proto, že vy byste byla horší, ale proto, že lidé jsou různí. Jestliže vás někdo miluje, pak pro to, jaká jste právě vy! Nesnažte se měnit podle ostatních. Vaše cena spočívá ve vaší jedinečnosti!

Máte důvod mu věřit?

Důvěra je ve vztahu jako lepidlo. A nedůvěra jako ředidlo, které všechno slepené rozklíží. Zkuste se ale ptát obráceně: Mám důvod partnerovi věřit? Nebojte se, že vaši důvěru zradí. Udělá-li to, udělá hlupáka ze sebe, ne z vás.

Jestli tvrdí, že vás miluje, věřte mu to, ale připomeňte mu, že láska není to, co říkáme, ale to, co děláme. Jestli jste měla potřebu tajně prověřovat, co vám tvrdí, přestaňte to dělat! Prostě věřte! Nic víc.

Když tak si dosvědčíme ten fotbálek...

Poznejte svou vnitřní sílu!

Vinou žárlivosti ztrácíte sebevědomí a myslíte si, že bez zrazujícího partnera nedokážete žít. Zeptejte se sebe: Co nejhoršího se vám může stát, když vás opustí ten, kdo vás zradil? Nebylo by to horší naopak, kdyby s vámi zůstal?

Nebude lepší, když sám uvolní místo pro někoho lepšího? Napište si seznam věcí, kterými byste mohla vylepšit svůj život, kdyby váš vztah snad přece jen skončil. Na co byste měla čas? Zjistíte, že se vám odchodem nekvalitního partnera jenom uleví.

Domněnky? Hoďte je směle za hlavu!

Pokud vám muž oznámí, že chce jít večer s přáteli, uklidněte se a nechte ho jít. Ale netrapte se. Je to jeho odpovědnost. Nejzdravější jsou ty vztahy, kdy si muž a žena nechávají dveře otevřené, aby jimi mohl volně proudit vzduch.

Uvědomte si, že jestli vás partner upřímně miluje, pak se vrátí. A pokud vás podvede, je to pro vás užitečná informace! Aspoň víte, na kom už dál nemáte stavět svoji budoucnost. Pokud totiž chlapovi nevěříte, odpovězte si sama, proč s ním tedy vlastně jste...?

Pravidlo pěti P!

Žárlivost vás může připravit o rozum. Usadí se v mysli a odrovná a očerní váš vztah. Jenže často se vše děje jen ve vaší hlavě. Vaše mysl tvoří váš život a vaše oči jsou promítačky.

Bez ohledu na plátno, které je kolem nás, vidíte to, co si promítáte ze své mysli. Jako záchrana slouží pravidlo pěti pé: Pomoc, Podpora, Pochopení, Přijetí a Pojď ke mně, ty trdlo...

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden