Můj čas na kafíčko

Afrika na dosah ruky - Maroko

Dovolená v Maroku je pro české turisty nesmírně lákavá záležitost. Za relativně málo peněz si tu můžete užít skutečně krásný týden a mít z něj zážitek na celý život.

Právě Maroko patří

v rámci severní Afriky k těm nejoblíbenějším místům pro trávení letní dovolené. Vůbec nejvíce turistů pravidelně míří do letoviska Agádír, které nabízí vše, co si od dovolené u moře slibujete.

Skoro nekonečná pláž

K dispozici tu máte přes 10 kilometrů dlouhou písečnou pláž, a není tedy problém najít si tu své místo a soukromí. Velkou výhodou je rovněž pozvolný vstup do oceánu, což určitě oceníte zejména v případě, že cestujete s vnoučaty.

Ta si přijdou na své i na konci každého léta, na severním konci pláže totiž bývá vystavěn menší lunapark. Pokud ale neplánujeje v Maroku jen ležet na pláži a chcete si užít i nějaké to poznávání, nejspíš budete nuceni z Agádíru vycestovat. Město totiž v roce 1960 zažilo velké zemětřesení, a o většinu památek přišlo.

Krásná marocká města

Jednou z mála možností je tak návštěva tak trochu pohádkově působící pevnosti Kasbah, ke které se můžete vydat pěšky, ale také autobusem. Spoustu památek ale nabízí další marocká města. Zajet si můžete třeba do Marrákeše, který je od Agádíru vzdálen asi 260 km.

Poznávání tohoto města můžete začít na náměstí Jemaa el-Fnaa. Právě tady najdete spoustu tržnic, kde si koupíte suvenýry. A pokud máte talent na smlouvání, rozhodně ještě ušetříte dost peněz.

Pokud už budete v Marrákeši, jistě nepřehlédnete mešitu Kutubíja s minaretem vysokým téměr 70 metrů. Milovníci historie si přijdou na své i díky muzeu Dar Si Said, kde se nachází sbírka berberských šperků.

Casablanca a Atlas

Věhlasným marockým městem je také Casablanca, jejíž dominantu představuje mešita Hassana II. s minaretem vysokým 210 metrů. Ten je dokonce nejvyšší v celé zemi. Atraktivní na pohled je také katedrála Sacré Coeur a Královský palác.

Pokud budete chtít nakupovat, přesuňte se jen kousek od bran staré mediny v oblasti, kde vládne výstavní koloniální architektura. Najdete tu centrální tržiště, na němž je ke koupi prakticky cokoli.

Návštěvu Maroka si můžete ozvláštnit také výletem do pouště. Zajezdíte si tu na velbloudovi, ale klidně můžete jen tak relaxovat popíjením čaje v beduínském táboře.

Asi vás nepřekvapí, že v Maroku je minimum zeleně, nějaká se ale přece jen najde v okolí vodopádů Uzúd či v národním parku Toubkal. V něm si můžete dopřát trekový výšlap, neboť v pohoří Atlas leží i nejvyšší hora severní Afriky, kterou je Džabal Tubkal (4167 m).

Co ochutnat?

Velmi chutná je pro evropského turistu také marocká kuchyně. Oblíbený je tu tzv. tajine, což je směs různých druhů masa, zeleniny a rýže. Tajine není ani tak názvem jídla, jako spíš nádobou, ve které se pokrm připravuje – jedná se o velký hrnec.

Ochutnat musíte také bastilu, což je sváteční jídlo, které se připravuje velmi dlouho. Sestává z několika vrstev těsta, které je prokládáno kusy masa, houbami, vejci a hrozinkami. Ke všem jídlům se tu podává také arabský chléb.

Pokud máte rádi sladké, tak si možná dáte notoricky známý turecký med nebo mandle v karamelu. Lahodný je rovněž dezert jus avoccat, což je rozmixované adokádo s cukrem a jogurtem.

Po jídle si dejte zdejší národní nápoj, což je mátový čaj. Připravuje se tu z čerstvých lístků máty a je opravdu velmi silný. Místní také rádi popíjí mandlové mléko, anýzový čaj nebo banánový džus. Tekutiny můžete doplnit také některou z místních minerálních vod.

7 dní letecky, se snídaní od 13 990 Kč

Teplota vzduchu: 28 °C, vody: 25 °C

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden