Moje sladké tajemství

Cesty za pohádkami

Hrady a zámky, které znáte z filmů. Jsou to místa, kde se natáčely ty nejslavnější pohádky. Jsou rozeseta po celé České republice, takže vžít se do rolí královen, králů, princezen a princů se můžete jen kousek od svého domova.

Červená Lhota - Zde hledal Jiřík Zlatovlásku

Asi 15 km severozápadně od Jindřichova Hradce leží kouzelný červený zámek. Stojí uprostřed jezera a vede k němu romantický most. Tady plnil zamilovaný Jiřík úkoly, aby získal pro svého krále princeznu Zlatovlásku. Točil se tady také film Svatby pana Voka. Ač by to bylo stylové, Červená Lhota slavnému Rožmberkovi nikdy nepatřila.

Zámek pochází ze 14. století, původně měl však bílou barvu, červené zbarvení získal až v 17. století. Ohledně původu barvy zámku se traduje spousta legend, jedna dokonce o únosu zámecké paní ďáblem.

Bouzov - Z nebe vypadá nejlépe

Z věže tohoto krásného moravského hradu se vznesl švec Jíra i s princeznou na svých plátěných křídlech v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

Z té věže se dnes můžete rozhlédnout i vy, a k tomu si projít celý hrad, který byl na začátku minulého století přestavěn do romantické podoby.

Každý pokoj se může pochlubit historickým nábytkem a starými obrazy. Cimbuří, arkýře, střílny a chrliče dodávají hradu atmosféru.

Když budete mít trochu štěstí, můžete uvidět zvedání dvou padacích mostů a mříže v bráně. Není divu, že si hrad v seriálu Arabela oblíbil i jeho obyvatel, čaroděj Rumburak.

Český Krumlov - Má z pekla štěstí na filmaře

Tento rožmberský klenot, ležící 20 km jihozápadně od Českých Budějovic, je doslova magnetem pro filmaře. Natáčela se tady pohádka Z pekla štěstí i Tři životy, stařičký černobílý film Řeka čaruje nebo Jen ho nechte, ať se bojí.

Pyšná princezna se tady jen mihla (natáčela se hlavně na Hluboké a v Telči), ale celé město se dokonale předvedlo v Andělu Páně 2. Až sem pojedete, nenechte si ujít vzácné zámecké barokní divadlo s původními kulisami.

Doslova vám vyrazí dech. Rozhlédněte se také z unikátního Plášťového mostu, který spojuje celý zámek. Možná zavítáte i na úžasná představení zahradní scény s proslulým otáčivým hledištěm.

Krakovec - Kde si dávali rande princ a Večernice?

V okrese Rakovník se nachází zřícenina gotického hradu přestavěného na renesanční zámek – Krakovec. Mohli jsme jej spatřit v pohádce Princ a Večernice, kdy princ Velen bojoval s Mrakomorem o Večernici.

Mimo jiné se zde také natáčely scény z filmu Ať žijí duchové. Určitě si pamatujete krásné filmové triky, jak trpaslíci zvedají trámy a staví nový hrad.

To netušili, že za pár let tady parta tesařů postaví přes hradní příkop dřevěný most úplně původní technologií, jen pomocí ručních nástrojů. Hrad byl založen ve 14. století a byl také posledním útočištěm mistra Jana Husa.

Křivoklát - Tady dostala nabančeno němá princezna

Vláčkem po trati plné tunelů sem dojedete z Berouna. Na slavném přemyslovském hradě jako dítě věznili budoucího Otce vlasti Karla IV. a o tři sta let později magistra Kelleyho.

Ani jeden si jistě nepomyslel, že tu bude létat Dívka na koštěti, Jiří Korn tu naseká na zadeček zhýčkané princezně v pohádce Honza málem králem a Ivan Trojan tu bude jako anděl Petronel hledat hříšníka k napravení v Andělu Páně.

Královský hrad je jedním z největších u nás, prohlédnout si můžete hladomornu, oratoř, soukromé komnaty panovníka, kapli, rytířský a královský sál, knihovnu, obrazárnu.

Když se sem vydáte v době hradního jarmarku, uvidíte velkou podívanou, která vás vtáhne do historie – rytířská klání i ukázky starých řemesel.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden