Můj čas na kafíčko

Francouzský klenot - Korsika

Francouzská Korsika láká k poznávání i odpočinku. Kromě velkolepých přírodních památek a lokalit pro horskou turistiku tu najdete také spoustu pláží, kde se jednoduše musíte vykoupat a strávit chvíle klidu.

Velmi těžko se v Evropě hledá tak rozmanitá krajina plná tolika kontrastů, jakou nabízí právě tento jedinečný ostrov. Nachází se v západním Středomoří a od italské Sardinie je oddělen pouze úzkým Bonifáckým průlivem. Turisté tu mohou poznávat krásy přírody, ale rovněž si užít nádherných pláží.

Přímo úchvatné pláže

Za tu nejkrásnější ze zdejších pláží je považována Palombaggia, která je i mezi deseti NEJ v celé Evropě. Během hlavní sezony ale bývá plná lidí, a doporučujeme tak na ni vyrazit již ráno. Obklopují ji hory a borovicové lesy, kolem dokola se navíc vyskytují kameny růžové žuly, které rozhojňují již tak dechberoucí škálu barev.

Samozřejmostí je křišťálově čisté moře, výhodou je také pozvolný vstup do něj. Moc příjemná je rovněž pláž Roccapina, která se nachází na jihu Korsiky v malém zálivu.

Pobřeží a mořské dno tu pokrývá jemný bílý písek, který vám jemně promasíruje chodidla. Nejoriginálnější je pláž Nonza, neboť se nachází pod kopci s vesnicí Nonza, a chcete-li se k ní dostat, musíte sejít 500 schodů.

Přírodo, přírodo, kam chodíš na ty nápady

Atraktivní tu nejsou ale jen pláže. Říká se, že vůbec nejkrásnějším místem celého ostrova je údolí Restonica. Tím protéká stejnojmenná řeka a tvoří je žulové skály s borovicovými lesy a také několik ledovcových jezírek. Nejnavštěvovanějším místem je zde dvojice jezer Lac de Melu a Lac de Capitellu.

Pozoruhodným krajinným prvkem Korsiky jsou také Jehly Bavelly. Jedná se o špičaté útvary pohoří Aiguilles de Bavella, které ční až do výšky 1,6 km. Pokud budete mít štěstí, můžete v této oblasti zahlédnout volně žijící muflony. Za návštěvu stojí také největší obec v jižním cípu ostrova, jíž je Bonifacio.

Celá vesnice má podobu starověké pevnosti. Bonifacio je protkané úzkými uličkami a je plné historických domů. Jeho rušný přístav vás uchvátí impozantními jachtami, jsou tu ale také restaurace, hotely a bary.

Vesnice má v okolí několikero krásných pláží a kousek je to i do hor. I proto si tohle místo rádi vybírají turisté na letní dovolenou. Nedaleko od Bonifacia se nachází ostrovy Lavezzi, které jsou neobydlené.

Krajina je zde až magická a tvořená zátokami a skalními útvary. Na své si tu přijdou milovníci lezení, potápění a šnorchlování. Procházet se tu můžete pouze po značených trasách, neboť jde o přírodní rezervaci.

Co se vyplatí ochutnat?

Povídá se, že Korsika je gurmánský ráj. Velký význam pro korsickou kuchyni mají kaštany. Nejznámějším jídlem je pak pulenda, což je zdejší chléb vyrobený z kaštanové mouky,vody a soli. Konzistencí připomíná spíš velký knedlík.

Na stůl se nosí horký a krájí se drátem. Oblíbené jsou také korsické uzeniny, zejména pak coppa, což je sušená šunka z korsických prasat. A také figatella, tedy suchá zatočená klobása z masa a vepřových jater.

Často se tu konzumují i mořské plody a sýry. Ikonickým sýrem je brocciu, který je z ovčího a kozího mléka. Korsičané milují i sladké, zejména palačinky. Kvalitní je tu víno – třeba červené Patrimonio.

8 dní letecky, s polopenzí, od 17 819 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden