Moje šťastná hvězda

Jak se zbavit migrény?

Poradíme vám!

Věděli jste, že celá řada potravin má významný vliv nejen na spouštění migrény, ale i na její tlumení? Možná by stačilo jen trochu poupravit jídelníček, a úporné bolesti, doprovázené často také nevolností a zvracením, by mohl být konec!

Většina lidí označuje zcela chybně jakoukoli bolest hlavy jako migrénu. Jenže migréna je zcela specifická a rozhodně se nejedná „jenom“ o bolest hlavy, ale jedná se o celkové neurologické onemocnění. Její zrádnost spočívá v tom, že nemá pevně daný průběh a u každého může probíhat trochu jinak. Říká se proto, že každý, kdo tímto onemocněním trpí, by měl mít zmapováno, co mu silnou bolest způsobuje a naopak, co ji dokáže tlumit. Sestavili jsme proto pro vás několik potravin, u nichž bylo prokázáno, že na migrénu nějakým způsobem účinkuje.

Překyselení organismu

Podle odborníků je přibližně ve 40 procentech případů příčinou migrény právě nevhodná strava. Škodlivé je například překyselení organismu v důsledku nadměrné konzumace tučných či smažených pokrmů. Dále také potravin s větším množstvím cukru a červeného masa. Jako prevence před překyselením těla se údajně osvědčila jedlá soda. Mělo by stačit pravidelně každé ráno vypít lžičku jedlé sody rozmíchané ve dvou a půl deci teplé vody. Zjištěna byla také souvislost mezi migrénou a celiakií – ta se projevuje nesnášenlivostí lepku. V první řadě je to tím, že lidé trpící celiakií mají všeobecně zánětlivou reakci v organismu, která postihuje nejen střeva, ale i celé tělo a mozek. A v druhé řadě pak skutečností, že celiaci mají v sobě jakési protilátky, které negativně působí na mozkové buňky, a vyvolávají tak následně úpornou bolest hlavy.

Pryč s alkoholem

Velmi rizikové jsou v tomto případě alkoholické nápoje, především pak červené víno nebo pivo. Oba tyto nápoje obsahují látky, které vznikají při zrání v sudech a které jsou nesmírně dráždivě. Omezení alkoholických nápojů ale doporučují lékaři v případě lidí trpících migrénou celkově. Alkohol totiž rozšiřuje cévy, a může se tak podílet na vzniku bolesti hlavy. Zároveň způsobuje dehydrataci, která je rovněž jednou z příčin migrény. Mezi další spouštěče řadíme také kysané zelí, zrající uzeniny, sýry a podobně.

Pomocníci

Naštěstí existuje celá řada potravin, které fungují jako prevence proti migréně. Jedná se zejména o konopná semínka a olej z nich. Obsahují hodně vitaminu C, B a omega-3 mastných kyselin, které omezují riziko vzniku migrény výrazně, zejména proto, že snižují produkci látek, které bývají spouštěčem bolestí hlavy. Často bývá doporučován také med, lžička denně prý bohatě postačí. Z říše bylinek pak rozhodně stojí za vypíchnutí máta nebo heřmánek, které mají silně protizánětlivé účinky a tlumí bolest. Ideální je také ginkgo biloba neboli jinan dvojlaločný, který podporuje krevní oběh v mozku.

Víte, že některé potraviny mohou migrénu vyvolávat?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden