Moje sladké tajemství

Kam vyrazit na výlet z velkoměsta?

Bydlíte ve velkém městě, které už máte dávno prozkoumané, a chcete vyrazit do přírody nebo za památkami někam poblíž? Máme pro vás několik tipů na výlety za hranice všedních dnů. Nadýchejte se čerstvého vzduchu a prozkoumejte okolí!

Klášter premonstrátů Teplá: Báječný výlet z Karlových Varů 

N a řece Teplé, v Tepelské vrchovině na západě Čech, leží nedaleko Mariánských Lázní město a klášter Teplá. Proslulý premonstrátský klášter založil v roce 1193 český velmož Hroznata, aby do něj povolal premonstrátské řeholníky.

Rozlehlému klášternímu areálu vévodí monumentální románsko-gotická stavba kostela Zvěstování Páně z let 1193–1232, jedna z nejstarších neobvykle zachovaných památek na našem území s cenným barokním inventářem.

Kromě prohlídek interiérů je možné projít se krásným rozhlehlým klášterním parkem, založeným v anglickém stylu. Po cestě okolo rybníka natrefíte na malou Lurdskou jeskyňku nebo na křížovou cestu, vytvořenou v roce 2016 sochařem Václavem Gaťaříkem.

Vodopád Dírka u Darové: Prozkoumejte okolí Plzně

Nejkrásnější a nejvyšší vodopád Plzeňska se nachází vzdušnou čarou pouhých 14 km severovýchodně od centra západočeské metropole. Od Darovanského dvora je to k potoku pár stovek metrů prudkým klesáním do skalami sevřeného údolíčka. Pak už se stačí držet pěšinky podél klikatící se vody.

Zaujme vás i její zbarvení do červena díky obsahu železa, za který může historická těžba černého uhlí a výroba kyseliny sírové. I samotné údolí Díreckého potoka stojí za návštěvu.

Je součástí přírodního parku Horní Berounka, kde narazíte na různě pokroucené stromy porostlé mechy a ostré rozeklané skály poseté kapradím. Vodopád Dírka je jedním z nejvyšších a nejmohutnějších, které můžete na západě Čech vidět, a to navíc v kteroukoli roční dobu.

Svatý Jan pod Skalou: Vycestujte za hranice stověžaté Prahy 

Pokud chcete utéct z hlavního města, rozhodně byste neměli zapomenout na poutní místo a obec Svatý Jan pod Skalou, které leží necelých 20 km jihozápadně od Prahy, nedaleko města Berouna. Podle legendy se v jeskyni pod skalní stěnou koncem 9. století usadil první český křesťanský poustevník Ivan.

Po Ivanově smrti tu kníže Bořivoj nechal postavit kapličku, postupně vznikl benediktinský klášter a barokní poutní kostel Narození sv. Jana Křtitele, propojený se starým skalním kostelem, jeskyní sv. Ivana. Vedle kostela vyvěrá silný pramen léčivé vody.

Chcete-li si obec Svatý Jan pod Skalou prohlédnout z ptačí perspektivy, vydejte se po značené cestě, která vede kolem kaple Povýšení sv. Kříže až k velkému kříži na skále nad obcí.

Naučná stezka Radegast: Udělejte si výlet z černé Ostravy 

Naučná stezka Radegast má 9 zastavení pojednávajících o přírodě, krajině i historii tohoto krásného koutu Beskyd. Je dlouhá asi 4 km a vede ze sedla Pustevny ke kapli sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti. Prohlídka zabere asi 1–1,5 hodiny pohodlné chůze bez většího převýšení.

K prvnímu panelu stezky na Pustevnách je možné přijít pěšky po turistických trasách vedoucích z frenštátské i rožnovské strany. Můžete sem také přijet lanovkou z Trojanovic nebo autem či autobusem z Rožnova p. R. a Prostřední Bečvy.

A na jakých stanovištích se po cestě zastavíte a co se dozvíte? Témata jednotlivých panelů stezky jsou například Pustevny – nejen o slavných stavbách nebo Nejasná zpráva o Radegastovi.

Rašeliniště Červené blato: Kam vyrazit na výlet z Českých Budějovic? 

Na okraji CHKO Třeboňsko leží unikátní přírodní rezervace Červené blato, která patří k nejzajímavějším rezervacím v České republice. Rezervaci můžete blíže poznat procházkou po naučné stezce, která vede zčásti po lesních cestách, zčásti pak po dřevěných chodníčcích.

Přírodní rezervace Červené blato byla vyhlášena roku 1953 jako unikátní lokalita s typickou rašeliništní flórou a faunou. Právě nejzajímavější částí blata vede naučná stezka pro pěší turisty, která začíná v Jiříkově údolí ze silnice, jež spojuje Šalmanovice a Nové Hrady.

Prohlídkový okruh měří 5 kilometrů. Přibližně uprostřed stezky je vybudována terasa s překrásným výhledem na rašelinné jezírko.

Přírodní park Rokytná: Vydejte se po okolí  jihomoravského Brna 

Přírodní park Rokytná se rozprostírá po obou březích řeky Rokytné a říčky Rouchovanky na území okresů Třebíč a Znojmo. Území je součástí Jevišovické pahorkatiny s plochou nivou, skalnatými břehy a listnatými háji porůstajícími údolí a rokliny.

Tok Rokytné je lemován starými břehovými porosty tvořenými převážně olší, vrbou a jasanem, vzácněji klenem, dubem a babykou. Vyskytují se zde chránění živočichové jako ledňáček říční, rak říční nebo užovka podplamatá. Uchvátí vás zde masivní stometrové slepencové stěny.

Řeka Rokytná vytváří v těchto místech několik meandrů. Nejsevernější část Budkovických skal navíc zdobí romantické ruiny opuštěného zemědělského dvora skrývající pozůstatky někdejší tvrze.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden