Kari brání tloustnutí

Stačí špetka do každého jídla.  Žlutá směs koření známá pod názvem kari je nejen výborným dochucovadlem různých pokrmů, ale podle vědců navíc dokáže zastavit přibírání na váze.

Kari je směs až pětadvaceti druhů různých koření, výraznou žlutou barvu a jedinečnou chuť mu ve všech modifikacích dodává kurkuma, někdy zvaná jako japonský šafrán. A právě kurkuma, používaná ve většině indických jídel, obsahuje aktivní složku, která by mohla pomoci lidem v nekonečném boji s nadváhou.

Pod názvem kurkumin se skrývá chemická sloučenina na rostlinné bázi, která se vyznačuje výrazně žlutou až oranžovou barvou a získává se extrakcí z oddenků rostlin druhu kurkuma.
V potravinářství se používá jako přírodní barvivo označené kódem E 100 a tělo ho snadno vstřebává. Najdeme ho především v konzervovaných výrobcích, v hořčici, worcesterské omáčce a hlavně ve směsi kari koření.

Stačí přidat špetku

Nejnovější vědecké výzkumy dokazují, že jídlo, které obsahuje kurkumu, vede k menšímu nabírání na váze než stejné jídlo s navlas stejnými ingrediencemi, ale bez přídavku žlutého prášku. Podle amerických vědců by tedy stačilo přisypat špetku kari koření do běžného jídla a člověk přibere méně než obvykle. Odborníci totiž zjistili, že kurkumin potlačuje nárůst tukových buněk. Velmi účinné je přidávání kurkumy do pokrmu s vyšším obsahem tuku.

Koření by tak mohlo účinně bojovat proti obezitě. V praxi to znamená, že kurkumin brání vzniku nových krevních cév, které pomáhají rozšiřovat tukovou tkáň a jsou příčinou tloustnutí.   Žlutý zázrak medicíny Kurkumin je už dlouho objektem zájmu vědců z celého světa a zdá se, že jde opravdu o zázračnou látku.

Kromě výše zmíněných pozitivních účinků v boji s nadváhou byly dokázány jeho příznivé schopnosti při léčbě rakoviny kůže, Alzheimerovy choroby, artritidy a osteoporózy. Je to také výborný antioxidant, má vynikající protizánětlivé účinky a snižuje hladinu cholesterolu. Hojně je též používán v lidovém léčitelství při poporodních bolestech a zástavě menstruace, při poruchách zažívání a zevně se aplikuje jako zásyp na různé lišeje a kožní poranění. Dokonce funguje i jako repelent proti mravencům. Vypadá to tedy, že ochutit si občas jídlo exotickým kari kořením nemůže být na škodu. .

reklama
reklama