Můj kousek štěstí

Kypr je romantický ráj

Ostrov je spojován s láskou a krásou, právě zde se podle dávných legend zrodila z mořské pěny slavná bohyně lásky Afrodité. I proto je Kypr velkým lákadlem pro zamilované.

Ostrov Kypr se dělí na dvě části – jižní je řecká a severní turecká. Pokud tedy chcete ostrov důkladně prozkoumat, počítejte s tím, že na občanský průkaz lze cestovat jen po řecké části, zatímco do té turecké je nutný cestovní pas.

O svou bezpečnost se tu bát nemusíte, Kypr patří mezi nejbezpečnější místa na světě. Za návštěvu stojí i nyní na podzim, tady je totiž krásně po většinu roku a prší tu jen výjimečně.

Jak vypráví řecké legendy, právě zde se zrodila nejkrásnější z olympských bohyň Afrodité a tady se nádhernými, hlubokými lesy proháněl nejkrásnější z bohů Apollon. Na legendy tu upozorňuje mnoho míst, mezi nejznámější patří Afroditina skála, která leží v malebné zátoce s oblíbenou pláží.

Nissi, nebo Pissouri?

Pláže na ostrově patří k nejkrásnějším v Evropě. Tu nejvyhlášenější najdete kousek od letoviska Ayia Napa – je to pláž Nissi. Úzký pruh písku spojuje pláž s malým ostrůvkem v moři.

Jedna z nejkrásnějších pláží leží v chráněné oblasti poloostrova Karpaz, pyšní se písečnými dunami a tyrkysovou vodou a hnízdícími želvami. Ideální místo, pokud chcete spojit koupání s návštěvou starověkých památek, je pláž kousek od Famagusty.

Lemuje rozsáhlé antické ruiny starověkého města Salamis. A pokud chcete klidné koupání bez velkých vln v romantickém prostředí, uchvátí vás určitě Korálová zátoka, letovisko u ní každým rokem stoupá na oblíbenosti zejména u rodin s dětmi.

Krásnou, dlouhou pláž obklopenou bílými útesy objevíte nedaleko vesnice Pissouri. Kdysi býval hlavním městem ostrova Pafos. Mezi nejnavštěvovanější památky zde patří naleziště antických vykopávek, křesťanské katakomby i malebný přístav, který střeží stará benátská pevnost.

Kousek od Pafosu leží Kourion se skvěle zachovaným antickým areálem, kterému vévodí Apollonův chrám. Na jihozápadě ostrova stojí za vidění starý přístav Larnaka, kde je mnoho muzeí a slavné solné jezero.

Proč ostrov koček?

Na ostrově vás okouzlí i jeho krásná příroda. Při procházkách narazíte na spoustu nádherných zákoutí, skalnatých útvarů a míst, která jsou jako stvořená k focení. A co teprve kláštery a kostely, kterými je ostrov doslova posetý?

Tady si každý milovník historie přijde opravdu na své! Najdete tu i národní park Athalassa nebo pohoří Troodos. Nejvíce si užijete přírodu v rezervaci Cape Greco, která se pyšní mohutnými útesy, mořskými jeskyněmi a průzračnou vodou.

Zkuste sem dorazit na východ slunce. Až uvidíte scenérii hrající všemi odstíny oranžové, nebudete ranního vstávání litovat. Rezervací vedou dobře značené a nenáročné turistické stezky. Všude, kam se na ostrově podíváte, jsou kočky!

Procházejí se tu a tváří se, že jim ostrov patří. Podle legendy je sem přivezla svatá Helena, když se tu přemnožili hadi. Kočky si s nimi rychle poradily. Dodnes si jich za to místní cení!

Halloumi sýr a brandy

Víte, jaké jsou typické kyperské speciality, které si ve zdejších tavernách můžete dopřát? Patří mezi ně souvlaki, tzatziki, kleftiko, musaka, meze, kalamáry, halloumi sýr a poté samozřejmě ryby a různé mořské plody jako jsou chobotnice či krabi.

Nejčastěji se na ostrově pije káva a také zdejší lahodné víno. Z alkoholických nápojů stojí za ochutnání určitě Metaxa, ouzo a kyperská brandy.

Dovolenou na 8 dní letecky v 3hvězdičkovém hotelu s all inclusive pořídíte již od
15 900 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden