Můj kousek štěstí

Luxusní Dubaj

Místo, kde léto nikdy nekončí

Kdysi neznámá rybářská víska na břehu Perského zálivu se stala za pouhých padesát let arabskou metropolí západního stylu.

Dubaj – město, které jako mávnutím kouzelného proutku vyrostlo v poušti, a to do závratných výšek, aby se stalo městem s extrémními „nej“.

Vyhlášený Bur

V historickém centru jsou paláce a mešity, například Grand Mosque s nejvyšším minaretem nebo jediný hinduistický klášter v zemi.

Nepřehlédnutelný je nejvyšší mrakodrap na světě se svými 163 nadzemními patry.  Burdž Chalífa čili Chalífova věž, která je vysoká 828 metrů – pro srovnání Eiffelovka má jen 300 metrů. Uvnitř je Armani hotel a stovky luxusních bytů a kanceláří.

Pro veřejnost jsou k dispozici dvě vyhlídkové terasy. Vedle věže leží největší nákupní centrum na světě Dubai Mall s obřím akváriem se 400 žraloky a s velkým kluzištěm na bruslení.  Přímo pod nejvyšší budovou najdete největší tančící fontánu na světě.

Deira a Jumeirah

Do historické Deiry se jezdí za bazary a suky (tržišti). Je tu Zlaté tržiště Gold Souk se stovkami krámků se šperky a drahými kameny i kovy, které zde pořídíte za nejlepší světové ceny.

Za návštěvu stojí i velký suk s obřím množstvím všemožného koření. Arabsky "krásná" je luxusní pobřežní rezidenční čtvrť Jumeirah. Již od 60. let minulého století je otevřena všem etnikům a náboženstvím, což dokládá i jediná mešita, Juma Grand Mosque, kam mají přístup i nemuslimové.

Budete tu bloudit mezi mrakodrapy a hotelovými komplexy – u pobřeží stojí nejluxusnější sedmihvězdičkový hotel Burdž Al Arab ve tvaru plachetnice. Za návštěvu stojí Marina Dubai – v zálivech lemovaných výstavními věžáky kotví luxusní jachty a vy se můžete procházet sedmikilometrovou pěší zónou kolem nich a snít.

Jezdí tu tramvaj, takže pokud by vás bolely nohy, zpátky už po svých nemusíte.

Palmový ostrov

Ze třech plánovaných umělých ostrovů ve tvaru palem dnes funguje jen jeden ve čtvrti Jumeirah a najdete ho hned vedle Dubai Mariny.

Jezdí na něj metro (opět nejdelší na světě)ze zastávky sousedící s tramvajovou a vy si tu cestu nenechte ujít. Nejenže tu mívali svá sídla Brad Pitt a Angelina Jolie, stále sem jezdí rodina Beckhamova, ale na samém konci dojedete k hotelu Atlantis s jedním z největších aquaparků světa.

Dokonce tu lze kromě zábavy na desítkách vodních atrakcí krmit z ruky rejnoky nebo se mazlit s delfíny. Součástí vodního světa je také akvárium se 65 tisíci mořskými živočichy nebo delfinárium.

Musíte ochutnat

Arabská káva připomíná spíše čaj, perfektně se ale hodí do místního podnebí. Popíjejte v průběhu dne také čerstvé vydatné ovocné džusy, které vydají za malé jídlo. A pak musíte určitě ochutnat velbloudí mléko, hummus a falafel.

Zájezd na týden ve tříhvězdičkovém hotelu se snídaní pořídíte od 10 000 Kč!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden