Můj čas na kafíčko

Marsá Alam, ráj v poušti

Na pobřeží Rudého moře najdete i nyní pálící slunce a ideální místo k odpočinku. A tím nejnovějším centrem je Marsá Alam. Ale pozor, nejde jenom o místo na lehátku! I zájemci o historii starého Egypta si tu přijdou na své, kromě památek tu najdete i pozoruhodnou přírodu.

Odpolední idylka, k níž vám personál ochotně přinese šampaňské.

Odnikud z hotelu tu na pláž není dál než několik desítek metrů, takže není problém se hned ráno po snídani vykulit a už místo pod slunečníkem neopustit, anebo si užít rozsáhlé bazény u hotelových komplexů. A dokonce se tu i naobědvat, oběd vám donesou prodavači. Přece jen je ale škoda strávit celý den ležmo. V průzračné vodě velmi pozvolna se svažujícího pobřeží je vidět řada ryb, a není problém hupnout mezi ně. Kupte si potápěcí masku se šnorchlem a prohlédněte si zblízka barevné bodloky rudomořské, velké murény, žluté klipky, stříbřité soltýny, zvědavé želvy a s trochu štěstí si vás omrknou i delfíni. A to všechno opravdu kousek od břehu, v nevelké hloubce.

Hejna delfínů pacifických můžete obdivovat z pevniny, z lodě i pod mořem.

Do přírody? Ano!

Pro milovníky přírody se tu konají i výlety do národních parků, Gabal Elba na jihu Egypta je zajímavý drsnou nehostinností. Mohl by sem být umístěn pověstný Mordor, krajinu tvoří ostnaté keře, duny, kopce z tmavé horniny, solné bažiny a ostrůvky u mořského břehu. Nejvyšší hora Jabal Elba tone v mlžném oparu a mracích, což parku zajišťuje vláhu. Zelenější je další rezervace, nedaleké Wádí El Gemal neboli Údolí velbloudů. Ti zde žijí divoce, ale místní vám nabídnou i projížďku na velbloudu, a romantici tu mohou i přenocovat ve stanovém městečku. Zdejší bujná zeleň je napohled opravdu osvěžující, nemluvě o přicházejícím soumraku. Pojem „egyptská tma“ možná vznikl tady!

K romantice ve dvou jsou pláže v Marsá Alam jako stvořené.

Když vás znudí pláž

Sportovně se lze vyřádit v auqaparku Coraya Beach, ale ani milovníci historie neostrouhají. Lze vyjet ke starým smaragdovým dolům, kde se drahokamy těžily už za Kleopatry. Leží ve vnitrozemí, na půli cesty k veletoku Nilu. Vidět můžete tajemně osvětlený podzemní sál i zbytky staveb z římského období. A cestou pouštní psy, velbloudy, plaché gazely. Po pobřežní silnici směrem na sever, když se vrátíte kolem letiště, leží městečko Al Quseir, kdysi živý přístav, odkud vyplouvali poutníci do Mekky. Dnes ovšem připomíná usínající skanzen zašlé slávy. Kouzelné uličky téměř osiřely, ale i tak tu funguje skutečné orientální tržiště a malé obchůdky s všeličím. Nakoupíte o dost levněji než v Marsá.

Každý resort má svůj bazén, kde můžete smýt slanou mořskou vodu a pak si odpočinout na lehátku.

Egyptské suvenýry

Smlouvejte, smlouvejte a zase smlouvejte. Bez smlouvání prodejce zklamete. Lenoši zamíří do prodejny suvenýrů v hotelu a zakoupí plyšového velblouda. Podnikavec pátrá. Vyplatí se koupit oděvy nebo zlato, velký je výběr šperků. Co takhle tradiční dlouhou egyptskou košili, galábii? Dobrý dárek z Egypta je parfém v pěkném místním flakónu anebo vodní dýmka šíša. A samozřejmě tabák do šíši, který bývá velice aromatický. Pro nekuřáky romantiky: lze ho použít i jako voňavou purpuru či kadidlo. Oblíbené jsou obrázky na papyru, sošky sfingy, velbloudů, královny Nefertiti, sarkofágů, atd.
Pěkné jsou místní kožené výrobky, ale pozor, z ty velbloudí kůže nemají takovou výdrž. A gurmánům se doporučuje místní koření, třeba žádaný a zde levný šafrán, ale i chilli, koriandr, kmín, pepř, ale jistě narazíte i na takové, o kterém jste v životě neslyšeli.

I El-Quseir má pěkně upravené nábřeží.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden