Můj čas na kafíčko

Město okřídleného lva

Co v Benátkách dům, ulička, šlechtické sídlo či most, to zajímavý příběh. Město bylo samostatnou a velice bohatou mocností, která měla ve Středomoří řadu držav. Někdejší vznešenost je na Benátkách znát dodnes, i když bývá překryta omšelostí věků...

Benátky kdysi vydělaly na Mussoliniho diktatuře, plešatý titán sem zavedl kvalitní komunikace, takže do města jezdí přes moře po náspu autobusy, létají sem velkokapacitní letadla, přístav přijímá trajekty a rychlíky tu staví na nádraží Santa Lucia přímo proti proslulému Canalu Grande, hlavní dopravní tepně Benátek.

Esovitý vodní kanál prochází celým městem a lze jej projet vodním autobusem zvaným vaporetto (podjíždí např. slavný renesanční most Rialto s krámky plnými suvenýrů). Dobrý zážitek, ale víc toho určitě uvidíte, když se vydáte po nábřežíčku před domy.

Není to sice snadné a leckde si musíte zajít mezi domy, ale zato uvidíte krámky a malebné restaurace s výhledem na vodu. Památkou č. 1 je bazilika sv. Marka na stejnojmenném náměstí. Uvnitř baziliky najdete poklady a skvosty, které sem Benátčané dovezli roku 1204 z dobyté Konstantinopole, a že jich bylo!

Skvosty v palácích

Naproti stojící Dóžecí palác je krásnou ukázkou benátské gotiky, s typickými arkádami, vzbuzujícími dojem krajky. Interiér je úchvatný a skrývá např. největší olejomalbu světa Paradiso (Ráj) od Tintoretta. Geniální tvůrce ji maloval čtyři roky (1588 až 1592)!

Fajnšmekři si projdou i tzv. olověné kobky v podkroví, odkud v roce 1756 prchal legendární Giacomo Casanova. Určitě se vyvezte na sto metrů vysokou kostelní věž San Marco Campanile, odkud je rozhled na město i na moře.

Přes vodu po mostě Ponte dell’Accademia se dostanete do slavného Muzea Peggy Guggenheim Collection, kde uvidíte obrazy a sochy od Picassa, Dalího, Magritta a mnoha dalších světoznámých umělců.

Polibek pod mostem

Kousek od mostu Rialto je nádherný Zlatý dům, v originále Ca ’d’Oro, unikátní muzeum. I kdyby v něm nebylo nic, dá se tu kochat neuvěřitelnými interiéry s renesančními freskami a reliéfy, ale je tu přebohatá sbírka uměleckých artefaktů od antiky po baroko, a ještě se tu konají tematické výstavy např. vitráží.

Jste-li v Benátkách ve dvou, polibte se pod Ponte dei Sospiri (Most vzdechů), a vaše láska bude věčná! Na památku si odvezte masku z karnevalu, který se sice koná v únoru, ale tyhle suvenýry se tu prodávají stále. Výběr je velký: Colombina je elegantní svůdná ženská maska, Arlecchino je maska šklebícího se divocha, Zanni je zase hlupák s dlouhým nosem…

Dejte si benátské lahůdky!

Základem benátských pokrmů jsou ryby, ale i rýže či polenta. Zdejší pokrmy z těsta, ať slané, či sladké, se od jižnější Itálie liší tím, že jako tuk se používá máslo, nikoli olivový olej. Týká se to jak pizzy, tak chleba a vek, z nichž se vyrábějí cicchetti, sendviče na způsob našich chlebíčků.

Tradičně se tu jedí marinované sardinky a pokrmy s dary moře, z nichž musíte určitě ochutnat benátské risotto, zcela jiné než české. Kromě ryb tu najdete i risotto s dýněmi, chřestem nebo čekankou.

A právě z této zeleniny tu dělají skvělé saláty (míchané také s tenkými plátky hovězího carpaccia) a grilovaná či dušená jídla, která jsou výtečná, zdravá a zasytí.

Teplota vzduchu 16 až 18 °C

Zájezd 5 dní letecky se snídaní od 9 700 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden