Můj kousek štěstí

Nejlepší přírodní koupaliště

Kde najdete ty nejčistší biotopy, příjemné pláže a kouzelnou přírodu kolem?

Proč jezdit za teplem a koupáním k moři, když je krásně i doma? Stačí se jen rozhlédnout – možností, kde se v létě příjemně osvěžit, je všude plno.

Sádrák, nebo Cihelna?

Přírodní koupaliště Stříbrné jezero neboli Sádrák najdete na břehu řeky Opavy v okrajové části města Opava-Kateřinky. Koupaliště vzniklo zatopením sádrovcového lomu. Dnes místo slouží k rekrea­ci a koupání.

Pláže jsou tu travnaté a dostanete se sem snadno městskou hromadnou dopravou. Na jižní Moravě je oblíbeným přírodním koupalištěm rybník Lužák, též nazývaný Cihelna. Najdete ho na místě bývalé těžby jílu u města Hodonín.

A zajímavá je také nevelká přehrada Smraďavka u Buchlovic, známá jako Sovín. Vodní nádrž vznikla na ochranu před jarními povodněmi, v létě je v ní skvělé koupání. Smraďavka byla pojmenována po sirných pramenech z nedalekých lázní Leopoldov, kde si můžete dopřát sirné koupele a zábaly s blahodárnými účinky na celou řadu onemocnění.

Téměř jako u moře

Koupací biotop na vás čeká v krásném přírodním meandru Kozského potoka v Sezimově Ústí. Najdete tu travnaté plochy pro slunění i pozvolný vstup do vody. Romantiku jako z filmu Rozmarné léto zažijete na plovárně ve Volyni.

Atmosféra i vybavení tu stále připomíná dobu jejího vzniku – rok 1941. Voda je z řeky Volyňky, za vstup tu zaplatíte jen dvacet korun a koupaliště je otevřeno denně. Když jižní Čechy, tak nesmíme zapomenout na pískovny.

Ty nejznámější jsou Veselské, které leží mezi Veselí nad Lužnicí a obcemi Horusice a Vlkov. Návštěva pískoven vám připomene dovolenou u moře.

Z Veselí nad Lužnicí jsou snadno přístupné pěšky i na kole. Okolo pískoven vede naučná stezka a po cestě se můžete osvěžit malinami nebo ostružinami.

Vody Divoké Orlice

Oblíbenou vodní nádrž Past­viny najdete v Orlických horách u města Žamberk. Na březích stojí mnoho chat i celých chatových osad, v létě tu žijí autokempy a tábořiště. Vodní nádrž se využívá hlavně ke koupání a provozování vodních sportů.

Také okolí přímo vybízí k procházkám přírodou. V této části Orlických hor je vyhledávaným místem zejména přírodní útvar Zemská brána. Tímto skalnatým úsekem řeky Divoké Orlice prochází naučná stezka, která stojí za vidění.

Nejznámějším koupalištěm na břehu Orlice je Slezská plovárna v Hradci Králové, plovárna má dlouhou tradici – lidé se zde koupali od roku 1928. Zajímavý areál s lesní plovárnou Sejfty, leží v lesích severně od Mladých Buků. Můžete se tu ubytovat v chatkách a kromě různých aktivit vás tu čeká také roubená hospůdka, kde si můžete dát něco dobrého.

Vltava je tu krásně čistá

Pokud patříte k milovníkům koupání v přírodě, určitě vyzkoušejte travnaté pláže na břehu Vltavy v blízkosti pražských Modřan. Je to příjemné místo pro letní odpočinek u vody. Vltava je tu čistá.

Rostou tu také stromy, takže zde najdete dostatek stínu. Další oblíbené místo ke koupání leží jižně od Modřanských lagun, poblíž místa, kde se vlévá Vltava do Berounky. Vyhlášená v Praze je též Divoká Šárka.

Nedaleko hlavního města najdete lom s krásnou vodou na koupání i potápění. Nachází se u obce Konětopy a udělá vám radost travnatou i malou písčitou pláží. Raritou tu je výskyt sladkovodních medúz.

Nádherné přírodní koupání objevíte i v Kokořínském dole. Rybník Harasov na říčce Pšovce lemují pískovcové skály a kdysi tu stával hrad. Mimo travnatého břehu tu jsou dvě písčité pláže. Budete tu mít i možnost občerstvení v rybářské baště.

Nejromantičtější ze všech

Mezi nejkrásnější šumavské horské říčky patří Vydra s peřejemi a nádhernými balvany, na kterých se dá sedět nebo, se dokonce povalovat. I když vypadá řeka nevinně, jsou na ní místa s vodou hlubokou a zrádnou. Ale také místa s vodou naopak vhodnou k příjemnému vykoupání.

Jako útlý pramínek se zjeví na Modravě, odtud nabývá postupně na síle a protéká celou přírodní rezervací Povydří, která patří k nejnavštěvovanějším místům na Šumavě. V Blovicích na Plzeňsku najdete zase úžasný přírodní biotop ze dvou jezírek, a to včetně dobrého zázemí k rekreaci.

Nedaleko Chebu najdete další skvělou plovárnu s názvem Dřenice. Je tu dlouhá písčitá i travnatá pláž a pozvolný přístup do vody. Toto přírodní koupaliště na březích přehrady Jesenice je skvěle vybavené. A v létě k němu jezdí přímá linka MHD.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden