Můj čas na kafíčko

Nejste v pasti toxické lásky?

Skrze strach, manipulaci a vzbuzování pocitu viny vás může mít chlap snadno v hrsti!

Žít s partnerem, který je sociopat, je cesta do pekla. Chytí vás do pasti a ovládne tím, že ve vás vyvolá pochyby o sobě. Přestanete si věřit a máte pocit, že za všechno můžete vy. Jaké věty manipulátor používá?

Sociopat je zvyklý vládnout ostatním a svalovat vinu na své okolí. Už jako dítě rád ubližoval zvířatům. Má potřebu kontrolovat váš život. Přitom se však o vás příliš nezajímá. Nerozumíte jeho chování. Omezuje vás, řídí vás, ale přitom o vás vlastně nestojí.

Pohrdá vámi. Cítíte se vedle něj strašně sama a věčně provinile. Bojíte se, že ho zase něčím rozzuříte. Připadáte si jako obtížný hmyz, kterému musí věnovat pozornost, ale jen proto, aby ho zašlápl do země.

Jak ho poznáte?

Na začátku vztahu je okouzlující. Manipuluje s lidmi i událostmi. Lže, jen aby vyvolal vaši důvěru a dostal se vám pod kůži. Směje se nebo ušklíbá nad cizím neštěstím. Nikdy se necítí špatně, když zraňuje vaše city.

Má výkyvy nálad a může být až agresivní. Vždy musí mít poslední slovo. Je impulzivní, podléhá svým emocím, bezohledně utrácí peníze a neváhá se zadlužovat kvůli hloupostem. Nechce mluvit o svých problémech, a rozhodně je nechce řešit.

Není to příjemné zjištění, ale než sociopat, to je lepší život bez muže.

Chci jenom tebe!

Už zkraje vztahu to vypadá spíše jako velká posedlost a závislost. Jako to dělá člověk, který až chorobně sleduje druhého, protože s jeho zájmem spojuje svou vlastní sebehodnotu. Umí být nesmírně okouzlující, společenský a vtipný, zároveň ale až neodbytný a nerespektuje vaše hranice.

Jde na všechno příliš rychle. Snaží se to omlouvat svou bezmeznou náklonností, ale vy cítíte, že to není úplně normální. Jenže jste tak okouzlená projevem jeho zájmu, že si říkáte: „Ach, jak omamné by to bylo, kdyby to byla pravda.“

Ty jsi ta špatná!

Tato forma psychické manipulace zasazuje semínka nejistoty do vaší hlavy. Jeho taktika má jediný cíl: omámit vás, protože vnitřní zmatek vás oslabí. Sociopat používá tuto frázi, aby vás znejistil a tím uspokojil svou nekonečnou potřebu cítit se nadřazeně nad druhým.

Nejoblíbenější je tato fráze v okamžiku, kdy začne slábnout a je konfrontován s vlastní lží, zradou, neupřímností. Tím získá čas a odvede pozornost jinam: Ne já, ale ty jsi ta špatná!

Jsi fakt trapná hysterka!

Nadávky, hrubost, urážky a pomluvy sociopat miluje. Miluje scény, dramata, jinak by nebyl schopen uskutečnit své manipulativní a sobecké zájmy. Nepotřebuje harmonický poklid, naopak neklid je topivem pro jeho ubližující plameny.

Nenechte se jimi zranit a srážet, chce to vytáhnout ta polena z ohně a rozhodně je nevpouštět do své hlavy. Uvědomte si, že nemají vůbec nic společného s vámi a vašimi skutky, tohle všechno je výlučně o něm.

Ne já tebe, ale ty potřebuješ mě!

Úspěch sociopata stojí na jeho schopnosti přesvědčit vás, že bez něj byste byla dočista ztracená. Mnoho žen zničených po životě s takovým manipulátorem tomu ke své smůle uvěřilo. Že bez něj nepřežijí, že se mu musí pořád omlouvat.

Kdo jednou tento druh manipulátora potkal, už ho dokáže poznat po první větě jako detektor kovy. Vy nepotřebujete jeho. Potřebujete pouze oddělit své emoce, o které usiluje, od logického uvažování.

Upozorňuju tě, že jsi nemožná!

Sociopat má enormní potřebu uspokojit svůj pocit nadřazenosti nad vámi a nemá žádné zábrany vás setrvale zraňovat. Zažene vás do kouta a vyvolá ve vás impulzivní obrannou reakci. Vzápětí vše obrátí proti vám, že za to všechno můžete vy.

Pokud ustoupíte, poněvadž pociťujete strach, že vás jinak opustí, začnete si připadat jako ta špatná. Ztrácíte vědomí sebehodnoty. Nedovolte mu převzít nad vámi moc. Pak byste se totiž stala zcela bezmocnou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden