Můj kousek štěstí

Ohňový ostrov Lanzarote

Pláže s pískem všech barev, lávové jeskyně, stálá teplota a věčné slunce.

Najdete tu magickou měsíční krajinu, klidné zátoky, téměř tři stovky sopek a mezi tím vším plantáže krásných opuncií, kaktusové zahrady i vinice.

Ostrov Lanzarote je nejsevernějším z Kanárských ostrovů a je proslulý příjemným podnebím s celoročně příjemnými teplotami, a také tím, že se zde nachází na tři sta sopek. I proto se Lanzarote přezdívá Ohňový ostrov.

Protože leží jen kousek od Afriky, a tudíž i od Sahary, najdete tu nádherné písečné pláže. Úžasná je například Playa del Risco.

Ze všech zdejších pláží je nejhůře dostupná, zato však orámovaná vysokými útesy a protilehlým ostrůvkem La Gracio­sa. Dostanete se sem po zhruba hodinovém výšlapu z parkoviště Las Rositas u osady Ye, nebo lodí. Odměnou vám bude absolutní klid bez dalších návštěvníků.

Výlet na Fuerteventuru

Přenádhernou pláží je Playa del Papagayo. Její návštěvu můžete pojmout jako pěší výlet z letoviska Playa Blanca. Objevíte tu i krásné výhledy na sousední ostrov Fuerteventura.

Hezkou pláž najdete v podstatě u každého letoviska, tím nejznámějším je Puerto del Carmen. Zvláštností tu je zachovalá původní část přístavu se starými domečky a malým kostelem zasvěceným patronce rybářů Nuestra Señora del Carmen.

Podél celé promenády najdete velký výběr barů a restaurací s živou hudbou, ale také obchůdky, kde si krásně nakoupíte. Obklopí vás tu pravá přímořská atmosféra.

Pokud si chcete udělat výlet na sousední ostrov Fuertenventura, trajekt vyplouvá ze zdejšího přístavu několikrát denně a cesta trvá asi jen půl hodiny. Historické městečko Teguise najdete ve vnitrozemí, patří k nejstarším městům na Lanzarote, a jeden čas bylo dokonce hlavním městem ostrova.

Nejpřitažlivější památka hledí na Teguise z okraje sopky, řeč je o středověkém hradu Santa Barbara. V hradu najdete i Muzeum pirátství.

Atlantické Benátky

Dnes je hlavním městem Lanzarote Arrecife, které dostalo svůj název podle toho, že jeho pobřeží obklopují útesy. Přístav a přímořské prostředí v okolí jsou nádherné, a dokonce bylo město různými autory nazýváno „Atlantické Benátky“.

K návštěvě zde lákají dvě pevnosti − hrad San Gabriel, kde je antropologické muzeum, a San José, sídlo Národního muzea moderního umění. I když vypadá ostrov jako měsíční krajina, najdete tu i zeleň. Jardín de Cactus je kaktusová zahrada v obci Guatiza, leží v bývalém lomu, kde se těžil sopečný písek.

Oblast je také známá pěstováním opuncií. Lanzarote má i národní park Timanfaya. Leží v jihozápadní části ostrova je pokrytý vulkanickými vyvřelinami.

Labyrint jeskyní

Ovšem největší zajímavostí na ostrově je sedm kilometrů dlouhý podzemní labyrint jeskyní Jameos del Agua. Komplex vznikl sopečným výbuchem před tisíci lety. Výjimečný je díky slavnému rodákovi výtvarníkovi Césaru Manriquemu, který upravil areál do podoby unikátního místa.

Najdete tu dvě restaurace, bazén s azurovou vodou a palmami, jezírko se vzácnými bílými mořskými ráčky a koncertní sál s neuvěřitelnou akustikou. Součástí jeskyně je také fotografické muzeum. To vše budete absolvovat za zvuků hudby.

Za vínem do La Geria

Máte rádi víno? Vydejte se na výlet do údolí La Geria, hlavní vinařské oblasti na Lanzarote. Uvidíte tu vinice v popelové krajině, která byla vyhlášena za chráněnou oblast.

Sopečný popel v noci vstřebává rosu a udržuje vlhkost pro vinnou révu. Z hroznů se vyrábí proslavené sladké a aromatické víno Malvasía. V místních bodegách, což jsou vinné sklepy, jej můžete ochutnat a levně zakoupit spolu s dalšími místními značkami.

Dovolenou letecky na 8 dní ve čtyřhvězdičkovém hotelu se snídaní pořídíte již od 24 990 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden