Pálí vás žáha? Nejezte nic kyselého, ani čokoládu!

Vrací se vám do úst kyselé šťávy ze žaludku a často míváte pocit, že se vám v něm snad převaluje kamení?   Pak byste se měli vyvarovat ostrým a kyselým jídlům, měli byste si dopřávat jen menší porce a večer už nejíst.

A bohužel, měli byste se také vyhýbat čokoládě a hodně sladkým jídlům. Při pálení žáhy pomáhá i zvýšená poloha hlavy, kdy si ji na noc podložíte více polštáři. Vhodné jsou i volně prodejné léky na snížení kyselosti žaludečního obsahu, které působí spolehlivě a jsou zdravotně zcela bezpečné.

Kdo za to může? Většina trávicích potíží se projevuje nejen bolestmi žaludku a pálením žáhy, ale i pocity plnosti po jídle a nadýmáním, bolestmi břicha, zácpou nebo naopak průjmem. Často přitom ztrácíme na váze, býváme unavení a nepodáváme výkon, na který jsme byli zvyklí.
Dokonce míváme i zvýšenou teplotu. Na vině bývá onemocněními zažívacího traktu, jako jsou žlučníkové kameny, žaludeční nebo dvanáctníkové vředy, reflux jícnu, záněty střev nebo žaludku, stejně jako mnohé další choroby jater, žlučníku a slinivky.

Může být i hůř

Není výjimkou, že se také může jednat i o nějakou zhoubnou nemoc. Například nádor tlustého střeva a konečníku, dokonce i jícnu a slinivky břišní. Poslední dobou se také zvýšil výskyt tzv.
autoimunitních chorob trávicího traktu, jako je celiakie a střevní záněty. Zažívacími obtížemi však mohou přechodně trpět i lidé zdraví. Důvodem bývá například průjem či zvracení, anebo chronický stres. Za některé obtíže může přejídání, nevhodná strava a nezdravý životní styl.

.

reklama
reklama

Komentáře