Můj čas na kafíčko

Paříž – město milenců

Tvoříte-li s někým romantický pár, pak neexistuje symboličtější oslava Valentýna než pusa pod Eiffelovkou. Město milenců ale poskytuje mnohem větší možnosti než jeden polibek. Musíte ale umět ve jménu romantiky trochu hledat. Že může být špatné počasí? A to zamilovaným vadí?

Výlet po Seině při západu slunce je kouzelný. V pozadí galerie d'Orsay.

Uznejte, že ještě romantičtější než polibek pod Eiffelkou je polibek na ní. Nejbližší stanice metra je Bir Hakeim podle stejnojmenného mostu, ale jedou přímo k ní autobusy. Ušetříte dost času, když si vstupenku zarezervujete předem, a ještě víc, pokud se objednáte do restaurace „Jules Verne“ v druhém patře, pak budete mít přednost u výtahů! A když za polibkem vyjedete až do třetího patra neboli do špice, budete nejen ve výšce 275 metrů, ale ještě si tu u baru dáte výborné šampaňské a prohlédnete kancelář Gustava Eiffela, jehož vosková figurína tu vítá figurínu vynálezce Thomase A. Edisona. Dobře se oblečte (nahoře fouká) a dolů to vezměte po schodech, hodně toho uvidíte.

Sacré Coeur nemá závratnou historickou hodnotu, ale je krásný.

Kde budete bydlet?

Romantika pařížského pobytu hodně záleží na ubytování. Francouzi samotní už dávají spíš přednost exkluzivitě hotelových řetězců, díky čemuž třeba na slavném Montmartru seženete hotel za české ceny (např. Hotel de Flore na Rue Lamarck v přepočtu za 1800 Kč). Pěkná procházka je po ostrově na Seině Île de la Cité u katedrály Notre Dame (stanice metra Cité), kde je spousta restaurací a skvělá cukrárna Bertillon. Čímž se dostáváme k další romantické atrakci, výletu lodí po Seině. Zhruba hodinová plavba vám ukáže nejvýznačnější pařížské stavby z nečekané perspektivy, ale pozor, neméně krásná je večerní projížďka rozsvícenou metropolí. A kam dále?

Notre Dame od východu, v popředí se skví gotická Panenská fontána.

Buďte jako Amélie  

Starobylý kolotoč z filmu Amélie z Montmartru se pod Eiffelkou na Martových polích točí denně. Stejně stylový a vůbec ne morbidní je slavný hřbitov Père Lachaise na východě města u stejnojmenné stanice metra, kde jsou pohřbeni idoly všech zamilovaných, např.
Edith Piaf, Oscar Wilde, Frederyk Chopin, Jim Morrison… Odpočinkem kyne krásně střižený park Tuilleries a pokud si potrpíte na umění, tak určitě blízký (ohromný) Louvre anebo nedaleké Musée d´Orsay. Pokud toužíte po klidu, jděte do lesíka Vincennes se zoologickou a botanickou zahradou a lučinami s nepříliš udržovanými sportovišti, kde dovádějí cyklisté, ragbisté, fotbalisté. Kdysi tu popravili krásnou špiónku Matu Hari…

Tak tady vás rozhodně nikdo nenapomene, že harašíte.

Konec „Mostu lásky“

Jednu velkou atrakci už v Paříži nenajdete, a sice proslulý Most lásky, oficiálně zvaný Pont des Arts. Stojí sice dál, jedná se vlastně o lávku, která spojuje Louvre (pravý břeh) s akademickým Institutem de France (levý břeh). Začali s tím patrně zamilovaní studenti, kteří začali na jeho zábradlí z drátěnky věšet symboly své lásky, visací zámky, přičemž klíčky házeli z mostku do řeky. Na první pohled romantický zvyk záhy způsobil, že bylo zábradlí zámečky zcela obsypáno, což vypadalo neškodně pouze na první pohled. Pařížanům začal vadit vzhled mostu. Ještě horší však bylo, že váha „pojistek lásky“ začala most deformovat a v roce 2014 se skutečně část zábradlí zřítila. Bylo pak rozhodnuto všechny visací zámky odstranit.
Ukázalo se pak, že vážily celkem 45 tun! Dnes jsou na zábradlí místo drátěné pleteniny desky z plastu. Ale co vám brání umístit svůj zámeček třeba na kovové zábradlí vašeho hotelového pokoje? Schválně, bude tam i za rok?!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden