Můj čas na kafíčko

Pořád bych jen spala

Usínáte v autobuse a z televizní detektivky si pamatujete jen začátek? Většinou je na vině krátký noční spánek a jeho zlá kvalita.   Lékaři doporučují spát nejméně sedm hodin v kuse a během dne odpočívat jen 20 minut.

Pokud ale bezdůvodná ospalost přesto trvá, může to signalizovat i vážnější zdravotní problém. Co může stát za neustálou únavou a věčnou ospalostí?

8 příčin ospalosti

1.      Nedostatek spánku. Při dlouhodobém nedostatku vzniká spánkový dluh. Převládá ospalost spojená s únavou, a to vede k problémům s učením, poruchám paměti, narušené motorice a oslabené imunitě.

2.      Nedostatečná funkce štítné žlázy. Projeví se nejen ospalostí, únavou, ale i zimomřivostí, řídnutím a křehnutím vlasů, rychlou nadváhou a suchou kůží. Určitě navštivte lékaře!

3.      Infarkt. Neobvyklá ospalost může varovat, že se blíží infarkt. Přes 70 % postižených cítí ospalost déle než měsíc před infarktem.

I krátký spánek během dne tělu velmi prospěje.

4.      Spánková apnoe. Postihuje asi 10 % populace a projevuje se zástavami dechu během spánku. Po ránu se dostaví pocit nevyspání, přes den jste nevýkonní, unavení a poklimbáváte.

5.      Nízká hladina hemoglobinu v krvi. Způsobuje chudokrevnost. Přispívá k tomu strava chudá na železo a silná menstruace. Dalšími příznaky jsou bledost, mdloby, dušnost či bušení srdce. Pomůže lékař.

6.      Narkolepsie. Nervové onemocnění postihuje část mozku, které kontroluje usínání a probouzení. Projevuje se opakovaně náhlým a nekontrolovatelným usínáním, například i při jídle, během hovoru. Příčina není známá. Je nutné vyšetření na EEG.

7.      Těhotenství. Ospalost trápí téměř všechny ženy v raném stadiu těhotenství. Obvykle mizí ve čtvrtém měsíci, ale pokud přetrvává, vyhledejte lékaře.

8.      Rakovina. Nádor, ale i chemoterapie a radioterapie mohou způsobit nespavost a následně ospalost.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden