Moje sladké tajemství

Poznejte čarokrásné Španělsko

Nádherná země nabízí návštěvníkům skvělé pláže, čisté moře, pohoří pokryté bujnou vegetací, originální a výtečnou kuchyni, přátelskou a spontánní povahu Španělů a v neposlední řadě bujarý noční život. Na své si přijdou i milovníci umění v muzeích a galeriích, ale také obdivovatelé architektonických skvostů.

Španělské pobřeží Středozemního moře je dlouhé 1663 kilometrů a výběr letoviska záleží na preferenci návštěvníka. Mezi nejkrásnější místa patří Andalusie.

Costa Tropical čili Tropické pobřeží je část pobřeží v provincii Granada, na které navazuje Costa del Sol neboli Slunečné pobřeží, které lemuje provincii Málaga. Jméno dostalo podle nejvyššího počtu slunečných dnů ve Španělsku vůbec, okolo 300 dní v roce a průměrná roční teplota zde dosahuje 19 stupňů Celsia.

Načerpejte klid

V Andalusii plyne život pomalu, vyniká nádhernými maurskými památkami a horami. Nejvíc turisty láká Granada v Andalusii. Patřila k nejbohatším středověkým městům. Město vás okouzlí i přilehlým pohořím Sierra Nevada.

Hlavní atrakcí města je opevněný palácový komplex Alhambra ze 13. století. Naproti Alhambře přes údolí řeky Darro se dostanete do proslulé muslimské čtvrti Albaicín, v jejíchž uličkách sice snadno zabloudíte, ale nabudete dojmu, že jste úplně v jiném světě.

Úzké dlážděné ulice mezi bíle natřenými domy vás povedou za vůněmi a barvami všudypřítomných květin a za neutichajícími zvuky španělského flamenca, které se zrodilo právě v Andalusii.

Další oblíbenou destinací je Toledo, kterému se přezdívá město tří kultur, protože tady po dlouhou dobu, než se stalo sídlem španělské katolické církve, vedle sebe žili židé, muslimové a křesťané.

Rozmanité krásy

Městu dominuje pevnost Alcázar z 10. století, dnes vojenské muzeum. Když se přesuneme do hlavního města Katalánska Barcelony, budeme moci obdivovat nejen moře, ale i znamenitou secesní architekturu – díla katalánského architekta Antonia Gaudího.

Jeho nejznámějším dílem je bezesporu chrám Sagrada Família (Svatá rodina). S jeho stavbou se začalo v roce 1882. A jeho dokončení se plánuje k 100. výročí smrti Gaudího na rok 2026.

Vzpomínky na Barcelonu jako dějiště olympijských her z roku 1992 si můžete oživit na olympijském stadionu. Hlavní město Španělska Madrid skýtá návštěvníkům proslulá muzea, rozmanité parky a tržnice.

Španělské ostrovy

Součástí Španělska jsou i Kanárské ostrovy a Baleáry se známými ostrovy, jako jsou Mallorca, Menorca, Ibiza a Formentera. Kanárské ostrovy jsou celoročně vyhledávanou destinací, poznejte Gran Canarii, Tenerife nebo Fuerteventuru. Každý ostrov nám nabízí něco jiného.

Mallorca a Ibiza prosluly bujarým nočním životem, který si pak návštěvníci kompenzují na pláži. Kanárské ostrovy poznamenal jejich sopečný původ, naleznete zde jak skvostné moře, tak architektonické památky, národní parky s endemickými druhy rostlin či malebné vesničky s romantickými uličkami.

Svatojakubská cesta

Jednou z nejvýznamnějších evropských poutních cest je ta pojmenovaná po apoštolovi sv. Jakubovi (Santiago), jenž přišel na Pyrenejský poloostrov jako misionář šířit křesťanství. Věří se, že jeho ostatky jsou uloženy v katedrále v Santiagu de Compostela, jež nese apoštolovo jméno.

Variant tras svatojakubské cesty je několik a nemusíte být zrovna věřící. Cestou narazíte na krásné přírodní scenérie, charakteristické a jedinečné pro každý region, a mnohé architektonické skvosty.

Kromě toho vás čekají zajímavá setkání s lidmi z různých koutů světa a nezapomenutelné zážitky. Odpočinete si od zrychleného světa a na chvíli zpomalíte. A jak poznáte poutníka zdolávajícího tuto cestu? Na batohu má svatojakubskou mušli.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden