Můj kousek štěstí

Sardinie je smaragdový ráj

Pláže jsou tu krásné jako z filmu a v září je zde dovolená úplně nejlepší.

Krásné písečné pláže na jihu, oblázkové pláže na východě, návětrné západní pláže se spoustou mušlí a proslulá Costa Smeralda, kde kotví luxusní jachty milionářů.

Pokud chcete vyrazit na skvělou dovolenou v září, pak si vyberte druhý největší ostrov Středozemního moře − Sardinii. Je tu stále nádherné počasí, zatímco ceny apartmánů mohou být až o polovinu levnější než v srpnu.

Pláže tu jsou tak krásné, až vás budou oči přecházet. Královnou je Costa Smeralda nebo-li Smaragdové pobřeží, které je považováno za místo letního srazu evropských boháčů na svých jachtách.

Písečné pláže

Na severozápadě ostrova najdete i skromnější tropický ráj, který nabízí pláž La Pelosa. Také jih ostrova stojí za vidění a hlavně slunění. Mys Capo Carbonara patří k nejhezčím na Sardinii.

Kromě krásných pláží tu objevíte mořskou rezervaci. Naprostý skvost představuje pláž Giunco. Přímo pod strážní věží tu leží bělostný písek s bezpečným koupáním.

Pláž tu v jednom místě tvoří jakousi hráz, oddělující slanou mořskou vodu od laguny s plameňáky. Větší část pláže je veřejná. Celý jih Sardinie nabízí dlouhé písčité pláže zasazené do nádherné přírody.

Cala Gonone – to je východní pobřeží, kde jsou spíše menší oblázkové pláže. Některé z nich jsou přístupné jen delším pochodem, případně lodí, což je případ i zátoky Cala Luna. Tady objevíte i pobřežní jeskyně, mezi nimiž vyniká Grotta del Bue Marino neboli „Jeskyně mořských volů“.

Na pobřeží se ukrývá i jedna z nejkrásnějších pláží světa – Cala Goloritzé. Dojdete k ní po pevnině z náhorní plošiny Golgo nebo doplujete lodí z městečka Cala Gonone.

Zdejší záliv Orosei se pyšní i dalšími pěknými plážemi, jakými jsou Cala Birola nebo Cala Mariola. Sardinie nabízí také mnoho památek. Ostrov žil bouřlivou historií, která zde zanechala své stopy.

Paláce a hrobky

Poblíž městečka Arzachera se nachází hrobky obrů Coddu Vecchiu z období pradávné nuragské civilizace. Najdete tu slavnou Neptunovu jeskyni, a pokud chcete něco z pozdějšího období, navštivte kouzelné historické městečko Castelsardo nebo barvami hýřící město Bosa.

Za prohlídku stojí i hlavní město Cagliari, nebo město Sassari, plné historických památek. Jeho symbolem je fontána Rosello a nezapomeňte ani na náměstí, kde stojí dva nádherné paláce.

Červené skály

Pokud zatoužíte po přírodě, vydejte se na výlet na souostroví Maddalena nedaleko Sardinie, kde leží přírodní park. Lidé žijí trvale jen na jediném z těchto ostrůvků, zato vás tu čeká mnoho pláží ke koupání, kde budete mít klid.

Pokud navštívíte Sardinii, nesmíte zapomenout na unikátní přírodní památku u města Arbatax. Na červenou skálu, která vystupuje z tyrkysového moře. Moře kolem Tortoli je mimořádné, za červenými skalami se nachází Cala Moresca, městská pýcha, další skvostná pláž se zlatým pískem.

Největší specialitka

Carraxiau, tak se jmenuje největší ze zdejších specialit. Jak se připravuje? Nejdříve se v jámě založí oheň a pak se na žhavých uhlících pozvolna peče kus jehněčího.

Tato neobvyklá příprava masa zřejmě pochází z časů, kdy bývaly obvyklé krádeže dobytka. Když si pastevci v horách chtěli pochutnat na cizím jehněti, v jámě vykopané v zemi udělali zdánlivě malý ohýnek aby získali žhavé uhlíky.

Dovolenou letecky na 8 dní ve tříhvězdičkovém hotelu all inclusive pořídíte již od 18 890 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden