Můj čas na kafíčko

Šest UNESCO divů na dosah - Česká republika

Ještě než vznikla Česká republika, bylo už pár jejích památek zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. A další přibývají. Teď jich máme už šestnáct, zde jsou některé z nich...

Olomouc

Město, které leží v srdci Hané, zdobí několik klenotů. Ať už jde o 35 m vysoký barokní sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí, anebo soubor kašen jen o několik desítek metrů dál. A nelze tady pominout ani radnici s vyhlídkovou věží a unikátním orlojem.

Z duchovních památek stojí za návštěvu kostel sv. Mořice a katedrála sv. Václava, dále Arcidiecézní muzeum a dochované vojenské pevnosti, které byly ještě v průběhu 19. let součástí opevnění.

A pokud vás z procházky po městě zabolí nohy, i na podzim přijdou vhod zdejší velkorysé parky, například Smetanovy nebo Bezručovy sady. S nabranými silami se můžete vydat na vyhlášené poutní místo. Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku leží asi 5 km od Olomouce.

Třebíč

Jednou z dominantních staveb je tu zámek, který je spolu s dalšími památkami zapsán na seznamu UNESCO. Na zámku sídlí Muzeum Vysočiny, kde vám odhalí svět neživé přírody, ale i osudy místních obyvatel napříč staletími. V bývalém zámeckém lihovaru je Centrum Lihovar s restaurací, pivovarem i expozicí vozů Jaguar.

A pokud máte rádi staré židovské čtvrti, v bludišti uliček a prů chodů se dvěma synagogami, školou, radnicí a rabinátem jste na správném místě. Vyhledávaný je dům Seligmanna Bauera, kde se nachází expozice židovského bydlení, ale i unikátní obchod. Prohlídkové okruhy tu lze absolvovat celoročně.

Praha

Pro historický skvost nemusíte daleko. Praha je nejvýznamnější městskou památkovou rezervací u nás. Historické jádro o rozloze 866 hektarů zahrnuje unikátní celek Pražského hradu a Hradčan, Malé Strany včetně Karlova mostu, Starého Města s Josefovem, Nového Města, Vyšehradu i jejich jednotlivé památky.

Pražský hrad se řadí mezi nejvýznamnější památky Evropy vůbec, věhlas si získala také k němu přilehlá Zlatá ulička. Název však nemá podle výroby zlata alchymisty, jak se občas traduje.

Naopak jde o legendu nelichotivou – prý byla neustále zaneřáděna močí a výkaly! To už dnes ale není pravda. Za návštěvu určitě stojí i katedrála sv. Víta, která je považována za absolutní vrchol gotické architektury.

Holašovice

Jihočeská vesnice, ležící 16 km západně od Českých Budějovic, je osadou obce Jankov a patří mezi ty nejhezčí, které v Česku máme. Tvoří ji unikátní soubor původních statků ve stylu selského baroka ze 70. let 19. století.

Ty sice najdete i v jiných jihočeských vesnicích, Holašovice ale byly ušetřeny novodobých přestaveb a dochovaly se v podobě, kterou mají statky od svého vzniku.

Najdete zde statky se špýchary, stodolami, maštalemi a výměnky, kovárnu, hostinec i kapličku. Jistě vám budou povědomé – točilo se zde hned několik filmů, například Troškovy Babovřesky nebo filmová verze Smetanovy Prodané nevěsty. Vesnička má asi 140 obyvatel a je převážně trvale obydlena.

Kutná Hora

Dominantou města a jeho nejnavštěvovanější historickou památkou je klenot pozdní gotiky – chrám sv. Barbory. Právě ten je spolu s historickým jádrem města na seznamu památek UNESCO. Velkolepá stavba svědčí o bohatství stříbrné Kutné Hory a vezme vám dech.

V blízkosti najdete i kapli Božího těla s kostnicí. Ve městě se nachází také Hrádek, kde sídlí České muzeum stříbra, a středověký důl či barokní kostel sv. Jana Nepomuckého.

Dále tu  najdete zdobenou kašnu v pozdně gotickém stylu nebo Morový sloup se sochou Panny Marie, vzniklý na paměť epidemie v roce 1713. A pokud nevíte, co je to gysárna nebo kdo to byl pregéř, zajděte na expozici Královská mincovna ve Vlašském dvoře.

Telč

Pokud hledáte město s až pohádkovou atmosférou, tady jste správně. Spisovatel František Kožík Telč nazval městem šťastných lásek – a je vskutku ideálním místem na výlet, pokud jste doma na sebe naštvaní! Krásný výhled na historické centrum se naskýtá z věže Sv. Ducha, která je nejstarší stavbou města.

Přímo z náměstí vstoupíte do zámku, který se zrcadlí na hladině rybníka. A pokud vezmete na výlet vnoučátka, nezapomeňte na Telčský dům, kde nahlédnete do světa legend a skřítků.

Na své si tu přijdou všechny věkové kategorie. A to i v Panském domě – komplex někdejších hospodářských budov se po rekonstrukci proměnil v interaktivní centrum volnočasových aktivit, kde nechybí ani hernička pro nejmenší.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden