Moje šťastná hvězda

Stromy, které dokáží léčit

Některé mají magické schopnosti. Zastavte se pod nimi, meditujte a počkejte, až vám pomohou.

Trápí vás bolest hlavy či nešťastná láska? Doktor, který to umí vyléčit, se nachází kousek od vás. Zajděte do lesa a požádejte o pomoc (ne)obyčejné stromy.


Přírodní medicína hovoří hlavně o bylinách a rostlinách, ale na stromy se zapomíná. Přitom právě ty jsou důležitou součástí nejen lidového léčitelství, ale také magických obřadů. Odjakživa babky kořenářky věřily, že rostliny a stromy v sobě skrývají magickou moc.


Naši předci věděli naprosto přesně, jak jejich sílu dobře využít. Jen v dnešních časech jsme na to už možná zapomněli. Skrytá tajemství stromů dokážou v mnohém pomoci. Jak?


Stromy a spiritualita


Keř nebo strom byl u starých kmenů Keltů, Germánů a Slovanů skoro totéž co bylina. Ze stromů se získávaly květy a plody k lidovému léčitelství, dokonce některé ze stromů byly považovány za posvátné – a v tom případě i celé místo kolem nich. Zapamatujte si tyto čtyři!


Posvátný dub letní


Jde o jeden z nejposvátnějších stromů snad ve všech evropských kulturách. Podle pověr k sobě přitahuje v bouřce blesky, jeho dřevo dává člověku sílu, propojuje ho s vyšším vědomím a samotnými bohy. Dubové háje byly proto na místech, o kterých byl tamější lid přesvědčen jako o zvláštním energetickém místě.


Jablko není jen tak obyčejné ovoce, jeho účinky je snadné využít i v milostné magii.

Dub je člověku schopen dodat tolik energie, o které se vám ani nesnilo. Chvilkové rozjímání pod takovým stromem dokáže člověku přinést odpověď na jeho nedostatky a slabiny, které mu teď nejvíce škodí. Umí lidi také uzemnit, pokud se začínají  vzdalovat realitě.

Dokáže ukázat správnou cestu, kam se vydat a na čem pracovat. Šperky z dubového dřeva jsou schopny svému nositeli dodat ochranu, sílu a vitalitu.

Hříšná jabloň

V křesťanské mytologii snědla Eva zakázané jablko – a bylo zle. Ve skutečnosti je jabloň symbolem hojnosti a plodnosti. Její plody do života přinášejí upřímnost, pravdomluvnost, osvícenost a čest. Jablečná větvička u postele mladé dívky měla zase přivést příjemné sny a odpuzovat zlé duchy.

Jedovatý tis

Když bychom hledali jeden z nejtemnějších stromů, nemůžeme zapomenout na jedovatý tis. Už staří Slované si na něj dávali pozor. Červené dřevo přinášelo neblahé znamení. Navíc odvar z tisového jehličí byl ve starověké střední a západní Evropě znám jako jeden z nejprudších jedů.

Umístění zrcadel se věnuje i čínské učení feng-šuej.

Tisy jsou často vnímány jako hřbitovní jehličnany, se kterými se pojí myšlenka na smrt a posmrtný život. Pokud tak chcete komunikovat se zemřelými, dělejte to pod tisem, kde můžete také nerušeně meditovat. Z tisového dřeva si také můžete vyrobit magické hůlky, kostky nebo věštecké kameny.

Odolný jasan

Magie stromů hovoří o jasanu jako o stromu silných mužů, který jim propůjčuje svou sílu a vitalitu. Je to ochranný strom, který jim dává sílu bránit a ovládat. Staří Slované z něj vyráběli magické pomůcky a zbraně.

Pokud se projdete mezi jasany, načerpáte energii, posílíte zdraví a získáte odpověď na to, jakou cestou se vydat v těžkých časech. A dokonce prý také léčí zlomené srdce! Pro poutníky i cestovatele má velký význam i hůl z jasanového dřeva.

Jak přivolat lásku?

Jablko není jen tak obyčejné ovoce. Kouzelníci jeho účinky znají a dobře vědí, že je snadné využít ho i v milostné magii.

Jak na to

Budete potřebovat jablko, nůž, dvě fotografie, červenou stužku a rudou rtěnku. Nejdříve rozřízněte jablko. Na jednu polovinu napište rtěnkou své jméno, na druhou jméno vaší lásky.

Na každou pak přiložte jednu fotografii obličeji k sobě. Přiložte poloviny k sobě a svažte je červenou stuhou. Položte jablko na slunečné místo a nechejte ho být 14 hodin.

Kam podle magie neumisťovat zrcadlo?

Oblyštivých zrcadlech se říká, že mají magickou moc, mohou nosit smůlu a jsou vstupem do jiných světů. Proto je dobré si jejich rozmístění v domácnosti dobře rozmyslet. Na co všechno mohou mít vliv?

Pozor na dveře

Umístění zrcadel se věnuje i čínské učení feng-šuej, které má za to, že zrcadla mohou z domácnosti odnášet pozitivní energii. I proto by nikdy neměla být naproti dveřím — uteče vám štěstí. V zrcadle by se také neměla odrážet toaleta, koš na prádlo, skříň nebo nepořádek.

Zrcadla by také nikdy neměla být naproti sobě, protože prostor mezi nimi může být nebezpečný — staří mágové někdy říkali, že doslova vražedný. Nemělo by být ani naproti posteli, či dokonce na stropě. Přináší to do ložnice totiž někoho třetího, a navíc si zaděláváte na noční můry.

V pokoji s nemocným člověkem zrcadlo také nemá co dělat. Říká se, že láká jeho duši k odchodu. U dětské postýlky má naopak své místo — malé zrcátko děti chrání před vším zlým.

Přísada do svařáku, která nosí štěstí

Přidáváte do svařeného vína skořici? Pokud ne, rychle to napravte! Má totiž neuvěřitelné magické vlastnosti a přitahuje štěstí. Skořice byla vždy považována za nejsilnější magické koření při rituálech pro bohatství, štěstí a prosperitu. Pokud hledáte zázrak, díky kterému se nemožné stane realitou, tady jste správně. Přidávejte skořici do svých pokrmů pravidelně a andělé vás ochrání.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden