Můj čas na kafíčko

Užijete si krásy Česka

Letní dovolená nemusí nutně znamenat pobyt u moře v zahraničí. I u nás je spousta míst, kde můžete strávit příjemných několik dní. Krásně se vykoupete a ještě poznáte úžasné bohatství naší přírody. Jaká místa jsme pro vás vybrali?

Třeboň

Jižní Čechy jsou tím správným místem pro letní dovolenou na našem území. V této oblasti najdete nejen spoustu míst, kde se dá zažít skvělé koupání, ale rovněž četné památky. Pro koupání zvolte Veselské pískovny, které mohou vzdáleně připomínat moře.

Leží mezi Veselím nad Lužnicí a obcemi Horusice a Vlkov. Okolo pískoven vede rovněž naučná stezka, kolem které se můžete občerstvit planě rostoucími jablky či malinami. Ještě propracovanější naučnou stezku si užijete okolo rybníka Svět.

Výborné vykoupání vás čeká i v Třeboňském vodním světě, kde si můžete odpočinout ve wellnessu. Za poznáním vyrazte na až pohádkově působící zámek Červená Lhota, který se nachází v okrese Jindřichův Hradec.

Nové Mlýny

Soustava tří přehradních nádrží na řece Dyji láká k letní rekreaci. Břehy Novomlýnské nádrže lemují stezky pro pěší i pro cyklisty. Ke koupání lákají rozlehlé travnaté i písčité pláže. Po nádrži se můžete projet také lodí Munot. Nejlépe je vybavené rekreační centrum Pasohlávky.

Právě tady se také nachází jeden z největších aquaparků u nás, a sice Aqualand Moravia. Pokud na dovolenou berete i vnoučata, najdou tu zábavu na celý den. K návštěvě rovněž skvěle poslouží CHKO Pálava, kde se nacházejí Pavlovské vrchy, jejichž dominantou je zřícenina gotického hradu Dívčí hrady.

Vysočina

Pokud se vypravíte na dovolenou na Vysočinu, pak máte spoustu možností, kde se skvěle vykoupat. Jestliže zvolíte ubytování v okolí dalešické přehrady, uděláte jenom dobře. Nejoblíbenější tu je hartvíkovická pláž v kempu či pláž pod Koněšínem.

Skvělý rekreační areál je také vybudovaný v čarokrásné přírodní scenérii u Pilské nádrže. Pozoruhodný je rovněž biotop Jemnice. V této oblasti se nachází řada lomů, kde je krásně čistá voda.

Při toulkách Vysočinou se určitě zastavte v jednom z nejkrásnějších našich měst, v Telči, která nabízí renesanční náměstí a zámek. Mocným kouzlem vládne i Třebíč s bazilikou svatého Prokopa.

Máchovo jezero

Letní klasiku představuje Máchovo jezero. U něj se nacházejí dvě rekreační střediska – Doksy a Staré Splavy. V obou je možné se ubytovat, zejména pak v chatkách, nebo je možnost si tu postavit vlastní stan. Od května do září jezdí po Máchově jezeře i výletní parníky.

Jeho vodní plochu lemují hned čtyři velké písčité pláže. Kolem nich jsou různá občerstvení. Na jezeře jsou dva ostrůvky – Myší a Kachní. Jde o významné ornitologické lokality, ale vstup na ně je oficiálně zakázán.

V okolí se nachází Zoopark Doksy, kde si užijí hlavně vaše vnoučátka. Příjemný může být i výlet na hrad Bezděz, který budete mít na obzoru už během koupání v Máchově jezeře.

Vranovská přehrada

Dovolená u vranovské přehrady je také trefou do černého. V okolí vás bude denně těšit nádherná příroda NP Podyjí a rovněž se tu vykoupete tak, že úplně zapomenete na existenci moře. Vranovská pláž, která je písčitá a má pozvolný vstup do vody, je velice oblíbená.

Pro děti jsou tu k dispozici hřiště a četné animační programy. Od dubna do září se po přehradě můžete také projet na lodi. Díky tomu po cestě spatříte zříceninu hradu Cornštejn či romantický hrad Bítov.

Na lodi se přepravují také kola, a dokonce si můžete vzít s náhubkem vašeho domácího mazlíčka. Kromě Podyjí se tu dá navštívit třeba zámek Vranov nad Dyjí či Hallamasskova vyhlídka na skalní terase.

Lipno

Vodní nádrži Lipno se někdy říká jihočeské moře. Jedná se o největší jezero u nás. Břeh Lipna má po obvodu takřka 150 km a míst ke koupání je tu bezpočet. Na mnoho z nich stačí jen sjet z cyklostezky.

Pláž v Lipně nad Vltavou se táhne kolem celé obce a rozděluje ji pouze Marina. Jde o upravovanou travnatou pláž s pískem a pozvolným vstupem do vody. Jsou tu i dětská hřiště a půjčovna šlapadel.

Zcela unikání písečná pláž je pak hned naproti hlavní pláži na Králičím ostrově. Na výlet určitě doporučujeme místní Stezku v korunách stromů, která je bezbariérová a vhodná i pro seniory. Vstupné je 350 Kč za dospělého.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden